Žilná poradňa - diskusné fórum - kŕčové žily

žilní poradna

Na Vaše otázky odpovedá: MUDr. Peter Minárik PhD. z internej a angiologickej ambulancie
Fakultnej nemocnice v Nitre.

Ak máte nejaký problém,môžete sa kliknutím na pole „položiť novú otázku“ spýtať lekára na riešenie. Najskôr však doporučujeme prejsť si diskusiu a pozrieť sa ,či sa už podobný problém neriešil.


Kŕčové žily

Žena , 56 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-21 17:58
Dobrý deň. Rada by som sa informovala, či užívanie tabletiek Prestance 5mg môže spôsobiť trombózu alebo má ich užívanie s tým niečo spoločné. V roku 2007 som mala úrazu (zlomenina nad členkom a natiahnuté svaly) a pri rekonštrukcii bytu som mala opäť problémy na tejto nohe a lekár mi oznámil, že je to trombóza. Môže to súvisieť aj s týmto úrazom, ktorý som mala? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:47
Re:
Prípravok prestance je dvoj zložkový, ktorý obsahuje perindopril arginín a amlodipín. Nie je trombofilný, nevedie k vzniku trombóze na DK. Jediným jeho vedľajším účinkom je suchý dráždivý kašeľ, alebo opuchy dolných končatín, čo vyplýva z jeho mechanizmu účinku. Trombóza skôr vznikne v štádiu akútneho úrazu, keď výrazne šetríte postihnutú končatinu, alebo v období naloženia sadrovej dlahy. Šetrenie dolnej končatiny, dehydratácia sú faktory, ktoré môžu viesť k vzniku akútnej flebotrombózy. Skôr treba u Vás vyšetriť trombofilný stav, na vylúčenie genetickej predispozície k vzniku trombózam na dolných končatinách.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-21 15:49
Dobry den, v poslednych mesiacoch ma dost zacali boliet kolena a nohy. Boli som u ortopeda ale ten ma odbil dorsiflexom. Nedavno som si vsimla, ze mi zacali zily na nohach velmi presvitat a praskat cievky. Myslite, ze to ma na svedomi fajcenie a nie prave najlepsia zivotosprava alebo moze ist o nieco vaznejsie? Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:46
Re:
Fajčenie je jedným z faktorov, ktorý sa podieľa na zhoršení stavby cievnej steny a môže viesť k zvýšenej fragilite (praskaniu) kapilár a ciev. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov, ako popisujete: „sčervenané naznačenie cievok“, Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži
Muž , 37 rokov, Banska Bystrica     (otázka pre doktora)2012-08-20 22:26
Mám už 3 týždeň problém s trpnutím laveho stenha na nohe(necitliva pokožka)
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:45
Re:
Tŕpnutie ľavého stehna ako uvádzate tri týždne, sa jedná o poruchu senzorickú, Nutné je vyhľadanie neurológa a podrobiť sa podrobnému neurologickému vyšetreniu.
Muž , 29 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-20 11:12
Dobrý deň prajem, pred vyše týždňom som bol na prehliadke, vrámci ktorej mi sestrička odobrala taktiež krv. Po vytiahnutí ihly sa mi na predlaktí vytvoril opuch o veľkosti cca 3 x 3 cm, sestrička mi tento zatlačila a do druhého dňa bol opuch preč, avšak na druhý deň sa mi začali robiť modriny a taktiež som si nahmatal dosť veľkú hrčku nad miestom vpichu a taktiež pociťujem ako by mi žila, ktorá bola napichnutá, pozdĺž ruky tvrdne... ruka v pokoji nie je bolestivá, bolesť sa objavuje pri dotyku miesta a taktiež pri prudšom vyrovnaní mi bolesť vystreľuje od zápästia až po rameno... je tento jav v poriadku, alebo by som mal navštíviť lekára (ak áno, aké oddelenie by som mal vyhladať)? Ďakujem Vám
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:44
Re:
Vzniknutý opuch po odbere z hornej končatiny, ktorý u Vás vznikol sa jedná o krvný výron – hematóm. V prípade vzniku výraznej bolestivosti v odoberanom mieste a so šírením sa po postihnutej končatine došlo k vzniku zápalového postihnutie príslušnej žily – tromboflebitída . Dôležité je vyhľadať angiológa a vhodné je ultrazvukové vyšetrenie postihnutého miesta a postihnutej žily.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:44
Re:
Vzniknutý opuch po odbere z hornej končatiny, ktorý u Vás vznikol sa jedná o krvný výron – hematóm. V prípade vzniku výraznej bolestivosti v odoberanom mieste a so šírením sa po postihnutej končatine došlo k vzniku zápalového postihnutie príslušnej žily – tromboflebitída . Dôležité je vyhľadať angiológa a vhodné je ultrazvukové vyšetrenie postihnutého miesta a postihnutej žily.
Žena , 20 rokov, Ružomberok     (otázka pre doktora)2012-08-20 09:58
Dobrý deň, mám takýto problém, som v nemocnici už dva týždne. Mám hlbokú flebotrombozu na lavej nohe. Robili mi už aj zákrok na rozpustenie trombolízu. Mala som hadičku 48 hodín v nohe a nič sa nerozpustilo. Potom mi nasadili lieky a dali mi aj injekcie no ani to nepomohlo. Nohu nemôžem ani vystrieť a dokonca je lýtko opuchnuté. Prosím poradte mi co by mi mohlo pomoct.lUz som bola naozaj zúfalá. :(
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:43
Re:
To čo popisujete vo vašom prípade je správny medicínsky postup v liečbe flebotrombózy, závisí v akom rozsahu je postihnutá žila na dolnej končatine. Nekomplikovaný priebeh liečby sa očakáva na 3 až 6 mesiacov. Injekcie ktoré Vám podávajú, je pravdepodobne nizkomolekulárny heparín, následne pravdepodobne budete nastavená na tabletky – antikoagulačnú liečbu, kde sa monitoruje ambulantne zrážanlivosť – koagulácia, aby bola dávka titrovaná podľa aktuálnej koagulácie.
Muž , 53 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-08-18 15:38
Dobry den,chcem sa opytat aka je pricina ,alebo choroba na miesku mi praskaju zilky a robia sa mi male krvave pluzgieriky.Je na to nejaka liecba,dasa to liecit aj mastou,ak ano akou.Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:42
Re:
Praskajúce žilky na miešku, pravdepodobne dochádza k zvýšenému venózneho tlaku v oblasti cievneho zásobovania mieška. Môže jednať aj o varikokélu v žilovej spleti semenníka. Prejavuje sa prítomnosť zväčšených žíl, väčšinou vľavo nad semenníkom. Žily sa zväčšia pri tlaku na stolicu, alebo pri dýchaní ťažkých predmetov, v neskoršom štádiu aj v kľude., vyzerajú ako zväzok povrázkov. Vhodné je vidieť daný stav a vyhľadať najskôr urológa a potom angiológa.
Žena , 61 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-08-15 11:48
Dobrý deň trpím už dlhý čas bolesťami z počiatku v mladšom veku navieranie žil na rukách bolesť nôh od kolien dole na ľavej nohe tiež navretá žila a bolesť raz viac niekedy nie Nohy mám posiate drobnými mapami žiliek V súčasnom období prudká bolesť od zápastia po rameno bolesť je prudká a ťahavá je to na oboch rukách v minulosti som pociťovala takúto bolesť pri odbere krvi pri vybratí ihli Ako ďalej postupovať môžu žily takto bolieť aj na rukách V noci pociťujem mravenčenie a stuhnutosť Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:41
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov, ako popisujete: „sčervenané naznačenie cievok“, Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Klinicky môžu byť sprevádzané bolestivosťou, ale najčastejšie na dolných končatinách. Pokiaľ uvádzate klinické ťažkosti aj na HK charakteru mravenčenia a tŕpnutia, mali by ste vyhľadať neurológa.
Žena , 43 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-08-12 20:57
Moja matka (74 r.)včera dostala v nemocnici sukcesívnu pľúcnu embóliu. Po CT vyšetrení zahájili liečbu heparínom ( v inf. ) a do brucha inj. Fraxiparín, podpora kyslíkom atď., bola preložená na JIS-ku. 1. Zaujíma ma, či nie je obvyklá v týchto prípadoch aj kompresívna liečba(bandáž, alebo pančuchy )na nohy a taktiež jednoduché cvičenie chodidlami na posteli. 2. Veľmi ju trápi, že jej dali plienku, odmietli jej dať misu, čo je pre mňa tiež nepochopiteľné, lebo si nemyslím, že to je pre ňu enormná fyzická záťaž. A moja otázka na Vás je, či je obvyklé pacienta takto znehybniť . Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:40
Re:
V akútnom štádiu je nutné u pacienta kľudový režim a kľud na lôžku ako popisujete. Nakoľko nie je jednoznačne potvrdený zdroj embolizácie do pľúc, miesto lokalizácie trombózy. Najčastejšie sa jedná o dolné končatiny, kde sa nakladá bandáž na postihnutú dolnú končatinu, alebo preventívne bandážovanie oboch DK. Postup na oddelení by som označil ako správny, a určite vašu matku ešte ďalej vyšetrujú a postupne je dovolia sa postaviť a postupne zaťažovať aj dolné končatiny.
Žena , 43 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-08-11 21:02
Moja matka (74 r.)včera dostala v nemocnici sukcesívnu pľúcnu embóliu. Po CT vyšetrení zahájili liečbu heparínom ( v inf. ) a do brucha inj. Fraxiparín, podpora kyslíkom atď., bola preložená na JIS-ku. 1. Zaujíma ma, či nie je obvyklá v týchto prípadoch aj kompresívna liečba(bandáž, alebo pančuchy )na nohy a taktiež jednoduché cvičenie chodidlami na posteli. 2. Veľmi ju trápi, že jej dali plienku, odmietli jej dať misu, čo je pre mňa tiež nepochopiteľné, lebo si nemyslím, že to je pre ňu enormná fyzická záťaž. A moja otázka na Vás je, či je obvyklé pacienta takto znehybniť . Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:39
Re:
V akútnom štádiu je nutné u pacienta kľudový režim a kľud na lôžku ako popisujete. Nakoľko nie je jednoznačne potvrdený zdroj embolizácie do pľúc, miesto lokalizácie trombózy. Najčastejšie sa jedná o dolné končatiny, kde sa nakladá bandáž na postihnutú dolnú končatinu, alebo preventívne bandážovanie oboch DK. Postup na oddelení by som označil ako správny, a určite vašu matku ešte ďalej vyšetrujú a postupne je dovolia sa postaviť a postupne zaťažovať aj dolné končatiny.
Žena , 40 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-08-10 10:13
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o názor, keďže neviem či je otázka správne smerovaná. Už asi dva týždne noc čo noc mám ukrutné bolesti v ľavej nohe, vždy iba v noci, keď zaspím, prebudím sa cca o 1-2hod. v noci na silnú bolesť iba v jednej nohe v oblasti celého lýtka. Bolesť trvá celé hodiny do rána, v prípade že užijem analgetikum dokážem opäť zaspať. Počas dňa sa bolesť stratí keď nohu rozchodím prípadne je iba mierna, opuch vôbec žiadny, navonok noha vyzerá úplne v poriadku. Druhá noha úplne v poriadku. Nebolí vôbec. Kŕče to nie sú, je to súvislá silná bolesť. Nasadila som Mg+B6,banány, nepomáha nič, žiadna zmena. Čo to môže byť? Prosím poraďte mi. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:38
Re:
Uvádzate bolestivosť v oblasti lýtka, ako popisujete tak aj opuch lýtka ktorý sa mení počas dňa. Nutné je vo vašom prípade vylúčiť akútnu flebotrombózu na DK, realizovať akútne ultrazvukové vyšetrenie na dolnej končatine a následne aj vyšetrenie hladiny základných minerálov v krvi. V prípade negatívneho nálezu doporučujem následne neurologické vyšetrenie.
Muž , 49 rokov, Malacky     (otázka pre doktora)2012-08-09 12:36
dobry den...ja by som sa chcel spytat ci moze byt aj zilove ochorenie na semenikoch...je to podobne ako krcove žily na nohach...su to vydutiny na zilach...a pripadne z coho to moze byt... dakujem pekne
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:37
Re:
Pravdepodobne sa môže jednať o varikokélu v žilovej spleti semenníka. Prejavuje sa prítomnosť zväčšených žíl, väčšinou vľavo nad semenníkom. Žily sa zväčšia pri tlaku na stolicu, alebo pri dvýhaní ťažkých predmetov, v neskoršom štádiu aj v kľude., vyzerajú ako zväzok povrázkov. Je známou príčinou zníženej funkcie semenníkov a vyskytuje sa približne u 15-20% všetkých mužov. Varikokéla sa ľahko identifikuje a dá sa chirurgicky liečiť. Navštívte urológa.
Žena , 27 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-09 10:12
Dobrý deň, už viac ako tri roky ma trápia opuchy a bolesti nôh. Na stehnách a lýtkach mám fialové metličky. Nohy mi opúchajú celý rok a posledný rok si kupujem o číslo väčšie topánky, pretože sa to počas dňa už ozaj nedalo chodiť v mojej normálne veľkosti. Moja mamina, jej sestra majú kŕčové žily, mamka užíva detralex a babka mala trombózu. Niekoľko krát som s týmto problémom bola za svojou lekárkou, ale tá mi stále tvrdí, že je to len z tepla. Užívam antikoncepciu, preto si chcem dať pozor aj na žily, aby sa niečo nezhoršilo. Nohy ma koľko krát bolia na dotyk tak, ako by som mala svalovicu po cvičení. Nosím topánky na nízkom opätku z času na čas na vyššom, mám dostatočný príjem tekutín a pohyb minimálne 2 km denne. Chcela by som sa spýtať, či ide ozaj o kŕčové žily alebo nie aby som sa vedela potom aj sama, na vlastné nákaldy dať vyšetriť, keďže podľa mojej doktorky mám opuchy a bolesti z tepla aj v ja
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:33
Re:
Fialové metličky na dolných končatinách sú často prvým prejavom vzniku krčových žíl. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov, ako popisujete: „sčervenané naznačenie cievok“, Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Klinicky môžu byť sprevádzané bolestivosťou, ale najčastejšie na dolných končatinách. Dôležité je vyšetrenie a následne čím skôr započať prevenciu a liečbu. Ako vhodná liečebná metóda pokiaľ sú prítomné drobné ,metličky je sklerotizácia.
Žena , 29 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-05 19:02
Kedy môžem začať aktívne športovať po operácii kŕčových žíl? Vybratý mám celý povrchový systém. Vďaka.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:31
Re:
Pohybový režim sa môže v skorom štádiu po operácii, pri dodržiavaní aspoň 4-6 týždňovej kompresie na dolnej končatine. Dôležité je ako prebieha hojenie postihnutej dolnej končatiny., a neuvádzate či sa jedná o rekreačné športovanie alebo nejaký vrcholový šport. Vhodné je výraznejšie zvýšená fyzická záťaž asi po mesiaci liečby, odporúčam, aj naďalej pri kompresii na dolnej končatine.
Žena , 31 rokov, Dubnica nad Váhom     (otázka pre doktora)2012-08-04 21:50
Dobrý deň, na pravej nohe na päte mám varix už dlhšiu dobu. Doktor mi vravel, žesi ho mám zatiaľ len potierať gélom kúpeným v lekárni. Asi mesiac ma bolí nart na pravej nohe a to tak, že niekedy mám pocit, že ma bolí od palca a vystreľuje mi to až ku kolenu. Hlavne keď ráno vstávam, tak to mám ubolené, ale keď to rozhýbem, tak je to ok a potom ma už nič nebolí(akoby ma ani nikdy predtým nebolel)... Najprv som myslela, že som si niekde nohu narazila, ale nespomínam si, že by som si ju niekde narazila... Myslíte si, že táto bolesť nartu má niečo spoločné s tým varixom na päte?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:30
Re:
Varixy nie sú sprevádzaná výraznou bolestivosťou skôr pocitom ťažkých dolných končatín, slabosťou, eventuálne kŕmi na dolných končatinách. V prípade bolesti v oblasti palca na dolnej končatine je vhodné najskôr aj realizovať rtg vyšetrenie, následne ortopedické na vylúčenie zápalového postihnutia spojivového tkaniva a kostných štruktúr. Samozrejme treba aj vyšetrenie angiológom, a posúdenie varixov na dolnej končatine. Doporučul by som hneď nosenie kompresívnych pančúch, alebo podkolienok Dochádza k celkovému zlepšeniu kvality života. pančuchy sa delia do 5. tried podľa veľkosti tlaku , ktorý je v oblasti členka. (kompresívna trieda A – tlak 10-14 mmHg, I. kompresná trieda tlak 15-21 mmHg, II kompresná trieda – tlak 23-32 mmHg, III kompresná trieda – tlak 37 – 47 mmHg, IV kompresná trieda – tlak nad 60mmHg)
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-08-03 09:37
Dobry den mala by som otazku mala ma 6 rokov a strasne jej vidno zili a je pevnejsej postavy....ja som si to velmi ani neuvedomovala ani lekarka nikdy nic nepovedala len ked ju niekto zbada tak povie to jej tak vidno zili???je to noirmalne
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:30
Re:
Veľmi všeobecne uvádzate váš problém, nepopisujete lokalitu kde jej vidieť presvitajúce žilky na ktorej lokalite tela. Veľmi ťažko sa dá na Váš problém jednoznačne odpovedať, treba určite absolvovať komplexné pediatrické vyšetrenie a následne aj angiologické vyšetrenie.
Žena , 37 rokov, Trenčín     (otázka pre doktora)2012-08-02 14:59
Dobrý deň,doteraz som velmi problemi so zilami nemala, no posledne 3-4 tyzdne je to ako nocna mora. Na vnutornej strane stehne sa mi objavili cerveno-bordove flaky, na ohmat tvrde, dokonca cele postihnute miesto na stehne vyzeralo dost reliefovo, akoby celulitida...boliet nebolelo, no chvilami som citila trnutie v zile pri kotniku...samozrejme nastupil Lioton, potom lieky od lekara na posilnenie zilovych sten a ice spray, pohyb....atd....no po tyzdnovej liecbe zily priserne stipu, ked si sadnem, trosku sa mi ulavi, no ked vstanem akoby mi do zily pichali ihlou...prosim poradte mi, co so zilami v takomto pripade /lekar to zakocil diagnozou: zapal povrchovych zil/...nadvahu nemam, mam sedave zamestnanie, ale snazim sa v kancelarii aj trochu cvicit, prebehnut zopar krat schody...no naozaj ta bolest je neznesitelna pri kazdej zmene pohybu...
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:29
Re:
Podľa Vášho popisu zatiaľ ste boli vyšetrená iba PL a nie angiológom. Je nutná realizácia duplexného vyšetrenie na dolnej končatine a posúdenie stavu príslušnej žily, a prípadne aj vyšetrenie zápalových parametrov. Podľa popisu sa pravdepodobne jedná o akútnu tromboflebitídu, zápalové postihnutie žily a výraznou bolestivosťou. Základom liečba je antibiotická terapia, podávanie antikoagulačnej liečby, ak je prítomná aj trombóza v príslušnej cieve a kompresia postihnutej končatiny, elastické pančuchové nohavice, alebo elastické podkolienky.
Žena , 36 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-08-01 19:29
Môj otec, ktorý ma 63 rokov dostal pred mesiacom mozgovu príhodu. Našťasie sa z toho dostal. Hoci mal celú pravú stranu ochrnutú, dokáže sa už pohybovať pomocou barly. No je tu jeden problém. Opúcha mu ruka - celá dlaň i členok a chodidlo. Mohli by ste mi poradiť čo s tým ??
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:28
Re:
Jedná sa pravdepodobne o lymfedém na postihnutých končatinách, nakoľko je tam nehybnosť po prekonanej cievnej príhode. Znížená a takmer žiadna aktivita svalstva na končatinách. Dochádza k spomalenému a sťaženému odtoku krvi z postihnutej končatiny. Svalstvo na končatinách funguje ako žilovo-svalová pumpa, pomáha k návratu krvi z končatín. Vhodné je vyšetrenie končatín, vylúčenie trombózy následne lymfodrenážne cvičenia a kompresívna terapia, ktorá pomáha k návratu krvi smerom k srdcu
Muž , 40 rokov, Dubnica     (otázka pre doktora)2012-08-01 10:19
Dobrý deň, Mám zistenú trombózu ľavej dolnej končatiny. Dva mesiace som v procese liečby. Užívam warfarín, trental a detralex. Chcel by som sa opýtať, či je možné v mojom stave a za akých podmienok letieť lietadlom. Let by mal trvať cca 2 a pol hodiny. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:27
Re:
Verifikovaná trombóza na dolnej končatine je kontraindikáciou akéhokoľvek letu, nakoľko pri zmene tlaku je riziko akútnej embolizácie do artérie pľúc. Po preliečení je vhodný let len s antikaogulačnou liečbou, buď v liečebnom režime, alebo v preventívnom (profylaktickom) podávaní. A príslušnou kompresiou na postihnutej dolnej končatine.
Muž , 60 rokov, Šaľa     (otázka pre doktora)2012-07-30 08:28
Dobry Den chcel by som sa informovat na nohach aj rukach zvyknem mavat červene flaky mam napuchnute.Začina to stím že sa objavia hrčky,potom červene flaky napuchute ruky aj nohy a mam pocit ako keby ihly do nich pichali a zvyknem mat aj zimnicu popri tom po par dnoch to odide ale po určitom čase sa mi to zas objaví.už som bol aj u kožnej aj obvodnej ale nevedeli poradiť od čoho to mam.....neviem na koho sa mam obratit
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 09:26
Re:
Neuvádzate, či máte prítomné aj varixy na dolných končatinách. Pokiaľ by boli prítomné mohlo by sa jednať o lokálne zápaly varixov v.s. varikoflebitída s lokálnym erytémom okolia kože. Len skôr podľa popisu sa problém týka len kože a podkožia, tak je dôležité podstúpiť ďalšie kožené vyšetrenia a eventuálne vyhľadať iného dermatológa.
Žena , 27 rokov, Spišská Nová Ves     (otázka pre doktora)2012-07-30 00:28
Dobry den,mam taky problem,ze mi pukaju cievky na rukach kazdy den si najdem nove ktore ma znepokojuju uz len z toho dovodu, ze to nepekne vyzera a dost su roztiahnute. Najnovsie mi pukla asi 1cm pod okom je dost velka viete mi poradit ako tomu zabranit a ake vysetrenie podstupit, aby sa diagnostikovala choroba?Vobec sa nenamaham ani tazke nedviham tak si to neviem vysvetlit Vopred Vam dakujem za odpoved Pan doktor...
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2013-01-23 08:47
Re:
Dôležité je podstúpiť vyšetrenie poruchy zrážanlivosti krvi – hematologické vyšetrenie. A následne ako doplnok do liečby pridať napr. ascorutin – liek ktorý sa používa na liečbu zvýšenej lámavosti a priepustnosti vlásočníc rôzneho pôvodu, najmä pri nedostatku vitaminu C v organizme. Ďalšou voľbou je vhodná laser terapia rozšírených žiliek na tvári vo viacerých sedeniach.
Žena , 39 rokov, senec     (otázka pre doktora)2012-07-25 13:54
Dobrý deň. Mávam už dlhšiu dobu bolesti dolných končatín ale aj sedacieho svalu ale hlavne v noci neviem spať od bolesti obidvoch nôh, zatiaľ som neabsolvovala žiadne vyšetrenie, len sa chcem spýtať, či to môžu byť problémy s vnútornými žilami?. Dakujem za odpoved
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:57
Re:
Podľa vášho popisu nie sú klinické ťažkosti typické pre prejav ochorenia žilového systému. Nakoľko bolesti sú skôr v noci a bez prítomných krčov a skôr majú charakter bolesti sedacieho svalu. Vhodné by bolo vyhľadať neurológ a zhodnotiť inerváciu dolných končatín a driekovú chrbticu.
Žena , 19 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-25 12:11
Dobry den. chcela by som vas poprosit o radu. Nemam ani 20 rokov a moje nohy trpia velkou bolestou. Moja mamina a aj starka maju krcove zily a mojim sestram o 10 rokov starsim sa tak tiez zacinaju tvorit ... no v porovnani s nimi som na tom najhorsie.. na vnutornej strane litok , a zo zadu mam zhrubnute zily a na stehnach sa mi zacinaju vytvarat ako keby modre a fialove vlasocky... co mam robit aby som prestala citit bolest a aby sa mi netvorili dalej... Ked mam priestor zakazdym si vykladam nohy, nenosim opatky ... musim navstivit lekara?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:56
Re:
Podľa popisu je to začiatok tvorby krčových žíl na dolných končatinách, na čom sa výrazne podieľa aj genetická predispozíci ako popisujete aj vy , vo vašej rodine. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov, ako popisujete: „sčervennané naznačenie cievok“, Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, V prípade ak sú roziahle varikozne zmeny na dolných končatinách tak je vhodnou liečbou chirurgické riešenie – odstránenie varixov.
Žena , 57 rokov, dublin     (otázka pre doktora)2012-07-20 23:03
Dobry vecer mam drobne hrcky na opaku dlane pohybuju sa ked sa ich dotykam prstom ako keby chodili po zilach co to moze byt?su velke ako spendlikove hlavicky. dakujem za odpoved.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:55
Re:
Veľmi ťažko sa dá zhodnotiť podľa popisu o aké klinické ťažkosti sa jedná. Skôr ako uvádzate drobné hrčky bez fixovania, teda pohyblivé by mohli byť tukové útvary podkožia tzv. lipómy. Dôležité je vyhľadať dermatológa.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-20 18:17
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, po akom čase začína účinkovať liek Detralex, ktorý mi predpísala lekárka.Som v 26. tt a mám bolesti vnútorných žíl v nohách. Bolesť cítim hlavne pri dlhšej chôdzi, sadaní a v noci.Liek beriem už 10 deň a zatiaľ mi vôbec nezabral. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:54
Re:
Po 10 dňoch by sa mal začať prejavovať účinok detralexu. Neuvádzate z akej indikácia Vám bol ordinovaný liek, ani v akej dávke ho užívate. V prípade akútnych klinických ťažkostí sa doporučuje na úvod zvýšená dávka 4-6 tbl denne, v prípade hemoroidov (tzv. „zlatá žila“) až 8 tbl za deň. Ak vám bol indikovaný z dôvodu krčových žíl na dolných končatinách vhodné je aj kompresívne pančuchové nohavice k danej medikamentóznej liečbe.
Žena , 73 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-19 21:16
Dobrý večer,mám opuch ľavej nohy , načervenalé, mam metličkovyto popraskané cievky a neskutočné bolesti v oblasti členka a nad prstami až ku kolenu a neznesiteľné pálenie, som vedená na hematologickej ambulancií a mám vysoké trombocity 1342 ,nemôžem mať ani nohy vyložené na postely, tie bolesti ma stále nutia chodiť, celé noci nespím len plačem a už neviem čo robiť, žiadné tablety od bolesti nezaberajú , prosí vás poradte mi čo mám robiť Ďakujem . S pozdravom Marienka
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:53
Re:
Neuvádzate, či Vám bolo realizované duplexné ultrazvukové vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách. Vhodné je doplniť dané vyšetrenie na vylúčenie hlbokej žilovej trombózy. Často vzniku varixov na dolných končatinách predchádza vznik presvitajúcich modrých až fialových rozšírených vinutých žíl o priemere 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy. V prípade vašich zvýšených trombocytov je vhodná antiagregačná liečba, venotoniká (napr. detralex) a doplniť o používanie kompresívnych pančuchových nohavíc. Klinické ťažkosti by sa mali zmierniť.
Muž , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-17 16:51
Dobrý deň. Som 5 mesiacov po sklerotizácií žíl. Dnes som na tej nohe, a presne tam kde robili sklerotizáciu zbadal že mám napuchnutú žilu. Keď sa dotknem, cítim aj bolesť. Môže sa zapáliť žila, ktorá bola zničená sklerotizáciou?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:52
Re:
Vnútrožilová sklerotizácia spočíva v podaní sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Môže sa vyskytnúť zápal nekompletne sklerotizovanej žily po sklerotizácii.
Žena , 34 rokov, Trenčín     (otázka pre doktora)2012-07-17 15:28
Dobrý deň, mám za sebou angiologicko-chirurgické vyšetrenie,v zázname napísané: hlavný kmeň vena saphena parva obojstranne - stopový reflux, bez dilatácie vény. Mierna dilatácia a insuficiencia Mayovho perforátora USG: Ufok, VPok, SF, VSM t3, PPJ..VSPOK Dostala som za 18 Eur kompresívne pančuchy a mám užívať DETRALEX. Za vyšetrenie oboch končatín som zaplatila 80 Eur. Odstránenie kŕčových žíl laserom by ma stálo 800 Eur / jedna končatina myslíte si, že sa to oplatí ? Aké je riziko návratu kŕčových žíl? Mám 34 rokov. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:51
Re:
Operačné riešenie krčových žíl nespočíva len v estetickom zákroku a riziku možného znovuobjavenia kčových žíl, ale hlavne o predchádzanie vzniku chronickej venóznej insuficiencie IV štádia a vzniku rozsiahlych defektov na dolných končatinách – ulkusom predkolení tzv. „otvorené nohy, vredy predkolní“
Žena , 57 rokov, Sobrance     (otázka pre doktora)2012-07-17 10:14
Dobrý deň pán doktor pred 8 mesiacmi som mala mozgovú príhodu a medzi tým som dostala aj trombozú na ľavú nohu, od tedy si pícham fraxiperin 0,8 nosím pančuchy alebo si obviazujem nohu ale noha mi puchne vždy chcem sa vás spýtať či to tak už bude vždy.A ešte jednu otázku ideme sa kúpať na bazeny môžem sa kúpať ??? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:50
Re:
Nakoľko neuvádzate dĺžku vzniku trombózy na dolnej končatine, tak t.č. vám nedoporučujem kúpanie a namáhanie svalov dolných končatinách. Chronický opuch po vzniku trombózy môže dlho pretrvávať , nakoľko dochádza k poškodenie žilových chlopní, a zhoršenému návratu krvi. Vzniká chronický lymfedém. jedinou liečebnou metódou je kompresie dolných končatín, venotoniká.
Žena , 50 rokov, Lvice     (otázka pre doktora)2012-07-16 22:17
Dobrý večer, asi tak 2 týždne pociťujem teplo v ľavej nohe. Teplo prichádza pozvoľne a ide až ku chodidlu. Poradte mi prosím čo sa deje a čo urobiť.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:49
Re:
Príznak tepla v dolnej končatine, alebo na povrchu kože často môže byť prvým príznakov zápalového postuhnutia povrchového žilového systému – tromboflebitída. Často je sprevádzaná aj bolestivosťou na dolnej končatine a v mieste pocitu tepla na koži. Netreba zabudnúť aj na možný vznik erysipelu na dolnej končatine. Jedná sa zápalové ochorenie kože, vyvolané najčastejšie baktériami – streptokokmi, staphyloccom. Vyskytuje sa približne 200 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Najčastejšie sa vyskytuje na dolných končatinách a tvári. Sprevádzané je začervenaním kože a teplotou. Treba vyhľadať dermatológa.
Muž , 53 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-07-16 15:07
Dobrý deň. Manželka prekonala hlbokú flebotrombózu predkolenia a stehna po ortopedickej operácii. Doteraz žiadne trombotické prejavy nemala. Napriek tomu, že bola na warfarine 10 mesiacov, stehenná žila zostala nepriechodná. Užíva doteraz Detralex, s občasnými pocitmi pálenia v oblasti priehlavku. Končatina neopúcha. Dokedy je opodstatnená liečba Detralexom v takomto prípade? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:48
Re:
Možnosť užívanie detralexu je dlhodobá a hlavne po prekonanej flebotrombózy dolných končatín. detralex je vysoko účinný mikronizovaný flavonoidný prípravok. Zúčastňuje sa na znížení venóznej kapacity, znížení kapilárnej permeability a zvýšení lymfatickej drenáži.
Muž , 26 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-07-15 10:43
Dobry den Uz roky mam obcasne svrbenie na lavej strane chodidla lavej nohy. medzi mlickom a patou prestne v strede mam asi 5 cm miesto, ktore ma obcasne svrbi a posledne mesiace zacalo ovela viac. Casto si to skrabem az kym to nescervenie, avsak na dryhy treti den opat svrbi - co to je ? Nie je to predzvest nejakej choroby ? Moze to by nejaka kozna choroba alebo to je ziloveho charakteru ?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:47
Re:
Lokálne svrbenie na jednom mieste, určitej lokality má charakter skôr dermatologickej etiológie. Doporučujem vyhľadať dermatológa.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-13 23:49
Dobry den,chcela by som poprosit o radu.Mam velke bolesti noh vlastne zvacsa lavej nohy,vytvaraju sa mi na nej zilky a modriny.Zhorsuje sa to zo dna na den.V noci sa budim na krce v nohach,pracujem ako casnicka a cele dni stojim,momentalne som v zahranici a neviem co mam robit ci by mi stacili nejake lieky alebo to je vaznejsie?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:47
Re:
Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Základnou liečebnou metódou je užívanie venotoník a kompresívna terapia. Detralex je venotonikum, ktoré sa používa na liečbu žilových ochorení na dolných končatinách, vedie k zlepšeniu drenáže cievnej steny a spevneniu cievnej steny. Kompresívna terapia patrí k súčasti liečby ochorenia žilového systému. Kompresívna terapia pomáha pri poruchách žilovo-svalovej pumpy, pomáha k návratu krvi smerom k srdcu z dolných končatín, znižuje stupeň nedomykavosti žilných chlopní, znižuje pocit tlaku, napätia, opuch nôh. Dochádza k celkovému zlepšeniu kvality života. pančuchy sa delia do 5. tried podľa veľkosti tlaku , ktorý je v oblasti členka. (kompresívna trieda A – tlak 10-14 mmHg, I. kompresná trieda tlak 15-21 mmHg, II kompresná trieda – tlak 23-32 mmHg, III kompresná trieda – tlak 37 – 47 mmHg, IV kompresná trieda – tlak nad 60mmHg)
Žena , 33 rokov, Brezno     (otázka pre doktora)2012-07-10 20:47
Dobrý deň, čítala som už mnoho o praskaní cievok, žiliek a viem, že aj tu už boli na túto tému mnohé otázky. Zväčša sa to však týka praskania žiliek na nohách. V ostatnom období, cca 2 roky, mi začali praskať cievky nielen na nohách, alebo rukách aj po ľahšom udretí sa, ale aj na chrbte, čo ma prekvapuje. Vždy som si myslela, že to môže byť následkom toho, že som sa do niečoho udrela, ale na chrbte sa veru neudieram. Minulý rok som bola operovaná - hernia disku, ex sekvester. Pri predoperačných vyšetreniach mi neprišli na žiadnu poruchu zrážanlivosti krvi, krvné testy boli v poriadku. Chcela by som sa spýtať, ako to praskanie môžem zastaviť, čo robiť, čo nerobiť, či sú na to bylinky (o lieku Ascorutin viem) a hlavne prečo to praská aj na miestach, ktoré nie sú namáhané. Ďakujem veľmi pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:46
Re:
Zrážanlivosť krvi je jedným z prvých vyšetrení, vhodné je zistiť aj fragilitu (praskavosť) kapilár – drobných podkožných cievok. Vhodná liečba je ascoruton, doplnení o C vitamin a eventuálne pridať aj venotonikum Detralex. Vyhľadajte hematologické pracovisko
Žena , 23 rokov, cana     (otázka pre doktora)2012-07-10 17:56
strasne mi pucnu nohy v praci mi opuchaju az tak ze mi trpnu chcem sa opyt pricinu a ci je to nejaka vazna choroba dakujem a nakoniec ako sa steho zbavit
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:45
Re:
Hlavným faktorom je rozvoj žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Základnou liečebnou metódou je užívanie venotoník a kompresívna terapia. Detralex je venotonikum, ktoré sa používa na liečbu žilových ochorení na dolných končatinách, vedie k zlepšeniu drenáže cievnej steny a spevneniu cievnej steny. Kompresívna terapia patrí k súčasti liečby ochorenia žilového systému. Kompresívna terapia pomáha pri poruchách žilovo-svalovej pumpy, pomáha k návratu krvi smerom k srdcu z dolných končatín, znižuje stupeň nedomykavosti žilných chlopní, znižuje pocit tlaku, napätia, opuch nôh. Dochádza k celkovému zlepšeniu kvality života. pančuchy sa delia do 5. tried podľa veľkosti tlaku , ktorý je v oblasti členka. (kompresívna trieda A – tlak 10-14 mmHg, I. kompresná trieda tlak 15-21 mmHg, II kompresná trieda – tlak 23-32 mmHg, III kompresná trieda – tlak 37 – 47 mmHg, IV kompresná trieda – tlak nad 60mmHg)
Žena , 42 rokov, Púchov     (otázka pre doktora)2012-07-09 14:15
Dobrý deň ,som 2 týždne po operácii kŕčových žíl dolnej končatiny a okolo miesta kde boli vybrané varixy mám pod kožou hrubé žily nahmatám si ich, a je ich aj vidno,stále si nohu bandážujem,môžete mi to prosím vysvetliť. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:44
Re:
Pravdepodobne, čo hmatáte v podkoží po operácii varixov, sú prítomné hematómy, krvné zrazeniny, nakoľko ste 2 týždne po operačnom zákroku. Dobré je nosenie kompresívnych pančúch a lokálne na kožu aplikácia prípravkou s obsahom heparínu (lioton, heparoid gel atd). Následne navštívte svojho operatére v prípade pretrvávania klinických ťažkostí
Žena , 53 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-08 21:48
Dobry vecr. Chcela by som vediet ako odstranit nepekne flaky po zahojeni otvorenych krcovych zil na dolnej koncatine.Okolo zahojenej rany sa mi vytvoril ruzovofialovy flak, ktory je na pohlad skaredy a tak sa hambim nosit hole nohy. Pocula som ze existuje nejaky pripravok na ,,vybielenie ,,.V tehotenstve som trpela takzv. tehotenskou cukrovkou, vazila som vyse 100 kg, teraz som si upravila stravu a pohyb a vazim 89 kg. Prosim poradte mi co stymi flakmi. Dakujem. Blaskova
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:43
Re:
Doporučujem najskôr absolvovať odborné angiologické vyšetrenie a posúdenie stavu žilového systému na dolných končatinách. V prípade bielacich prípravkov, môžete vyhľadať dermatokozmetické centrum, ale efet je minimálny a skôr na liečbu drobných začervenaní po jazvách atd....
Muž , 25 rokov, Kosice     (otázka pre doktora)2012-07-08 18:40
Dobry den,mal by som na vas, prosbu o radu uz od narodenia mam hematom na pravej nohe na 4 prste,lebo ked mama bola tehotna spadla z bycikla, vekom sa mi ten hematom dost rozsiruje,trpim obcasnymi bolestami,kedze ten hematom sa mi rozsiruje mam uz ho aj na vrchnej casti chodidla,a ked naslapujem tak ma to dost boli,a taktiez mam bolesti toho hematomu na prste,cele prave chodidlo mam pri nadmernom chodeni opuchnute,potrebujem radu ci by sa to dalo odstranit,bol som uz z tym 3 krat u doktora,naposledy pred 4 rokmi a on mi povedal ze keby som si to odstranil je mozne ze by sa mi ten hematom rozsiroval,ale kedze lekarska doba pokrocila,urcite su nejake nove metody, moznosti jeho odstranenia,napriklad laserovou metodou,aby som sa zbavil tych bolesti na prste na na chodidle,zatial dakujem...
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:42
Re:
S graviditou vasej matky prítomný hematóm nemá súvislosť. A jednoznačne sa nejedná o hematóm, ten by sa v prípade dorej zrážanlivosti krvi spontánne vstrebal a nerozširoval. Skôr sa jedná o pigmentové znamienko, eventuálne podkožný hemagióm kože. Obyčajne as tvorí na koži alebo pod kožou. Asi 30% hemangiómov je prítomných už pri narodení, väčšina ostatných sa objaví počas prvých mesaicov života. Kapilárny hemangióm vytvára červené škvrny. Často nepredstavuje vážnejší problém a môže sa liečiť kryoterapiou, alebo odstrániť laserom, eventuálne chirugicky.
Muž , 33 rokov, Trnava     (otázka pre doktora)2012-07-08 00:56
Dobry den Pri tenise som si ciastocne natrhol slachu na lytku. K lekarovi som isiel az na piaty den ked mi vznikol obrovsky hematom. Uz su to tri tyzne, hematom zmyzol, mam vsak divne pocity v nohe, akoby mravcenie. Nosim bandaz, krivan a dobral som flector. Moze sa taketo zranenie podielat na vzniku trombozy ? Vdaka za odpoved.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:41
Re:
Na vzniku trombózy sa môže podieľať skôr imobilita dolnej končatiny a bandáž dolnej končatiny, Nutná je profylaxia podávanie nizkomolekulárneho heparinu v prevencii vzniku hlbokej žilovej trombózy.
Žena , 36 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-05 11:35
Mam 36 rokov a som 2 mesiace po operacii krcovej zily na jednej nohe kde mi odstranili jednu z hlavnych krcovych zil.Dala som si urobit pooperacne vysetrenia na sukromnej klinike a vyzera to tak ze v zoperovanej nohe mam este jednu poskodenu zilu (ma zle funkcne chlopne).Okrem toho mam popraskane zilky ktore by som si chcela dat odstranit.Doktor mi oznamil ze poskodene zily(kedze nie su sirsie viac ako 4mm)je mozne odstranit vpichnutim peny.Zijem v zahranici a tu to robia iba v zimnych mesiacoch.Kedze leto travime na slovensku chcela by som sa opytat kde je mozne na slovenku zmiznut krcove zily laserom alebo penovou metodou(najlepsie v oblasti vych. slovenska)a aka je priblizna cenova relacia.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:40
Re:
Vo vašom prípade sa jedná o sklerotizáciu. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Vyhľadajte vášho angiológa v okolí bydliska a ten vás odporučí na najbližšie pracovisko. Cenová relácia závisí od lokality a výberu zdravotníckeho zariadenia.
Žena , 28 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-04 12:40
Dobry den, pred styrmi dnami som pocitovala bolest pod lavou bradavkou pri dotyku. Vcera tato bolest bola vyraznejsia aj bez dotyku, nahmatala som tam nieco co na pravje strane nie je. Pred sprchovanim som zbadala, ze miesto bolesti bolo scervenale a odtial sa mi razila zila kaskadoviteho tvaru hore az do stredu hrudnika, bola cervenej farby. Rano po nej zostala len stopa, no bolest pretvava, siaha az do lavej ruky. Viete mi poradit ci ide o nejaky zapal a ako sa tento zapal da liecit? Moze sa stav este zhorsit ak nevyhladam vcas lekarsku pomoc, lebo prave ma caka dovolenka a moj doktor ma momentalne plno. Dakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:39
Re:
Môže sa jednať o zápal povrchovej podkožnej žily – tromboflebitída, ktorá je sprevádzaná bolestivosťou, teplým miestom povrchu kože, bolestivosť výrazná na dotyk na danom mieste. Ale netreba podceňovať ani vyšetrenie prsníkov sonograficky a následne eventuálne mamografické vyšetrenie na vylúčenie iných závažných symptómov iných ochorení. Navštívte aj svojho gynekológa, aby Vám vyšetril prsníky.
Žena , 18 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-03 22:21
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se dá dělat něco proti viditelným žilám na nohou, břiše a prsou. Je to dosti nepříjemné a stydím se za to. Na nohou jsem se uz smířila stím že budu mít dědičné křečové žíly ale na břuchu a prsou uz to opravdu pěkné nen. dá se stím neco dělat?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:38
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Sklerotizáciu, a laserovú terapiu je možné realizovať aj na iných miestach tela.
Žena , 42 rokov, Piešťany     (otázka pre doktora)2012-07-01 20:50
Zdravím Vás!Ja mám ísť 11.7. na operáciu žíl do Galanty.Budem operovaná v úplnej nárkóze.Mám problém s cyklom menštruácie a mám obavu,že menštruáciu dostanem v deň operácie!!!!Takže moja otázka znie:keby som mala menštruáciu v čase operácie,môžem biť operovaná?Môžem si dať lieky na oddialenie menštruácie pred operáciou?Za odpoveď vopred ďakujem!
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:37
Re:
Plánované operácie počas menštruácie sa neodporúčajú, tak môžete očakávať o posun termínu k ďalšiemu operačnému riešeniu. Iná situácia je pri akútnych zákrokoch.
Žena , 36 rokov, Kosice     (otázka pre doktora)2012-07-01 15:36
Dobry den,prosim vas o radu...Manzelovi sa spravili na nohe pri kotniku take hnede skvrny,hlavne okolo jazvy nad kotnikom,bol operovany,mal tam nejaku zrazeninu,a potom mal aj zapal zil....Tie hnede skvrny sa pomaly robia aj na druhej nohe...nebolia ho ani nesvrbia,nema opuchnute clenky,skratka nijake ine priznaky....Niekde som sa docitala,ze sa takto moze prejavovat aj zapal zil....Chcela by som vediet vas nazor,co si o tom myslite.Velmi pekne Vam dakujem za odpoved....
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:36
Re:
Ide o pigmentové zmeny, ktoré sa objavujú hlavne vo vyššom veku, eventuálne u ľudí so zvýšenou fragilitou (prsakaním) drobných ciev. Dochádza k uvolnenie farbiva z erytrocytov, čo vedie k pigemntovým zmenám.
Žena , 31 rokov, poprad     (otázka pre doktora)2012-07-01 15:16
Uz asi 5 mesiac mi vkuse trpnu a palia ruky hlavne ukazovak a prostrednik mam az mierne napuchnute zapastia a prsty a strasne stuhnute a neobratne taktiez mam napuchnute kolena a slachy vzadu za kolenami.uz vela rokov trpim na rayndrov syndrom na cievnom vysetreni som bola ale este som nemala takyto problem uzivala som enelbin ale nepomahal pocitujem aj palenie nôh zistili mi aj hyperventilacnu tetaniu moze to s tym suvisiet vo februari mi zmenili lieky na arterialnu hypertenziu uzivala som nebilet ale dali mi isoptin od vtedy mam taketo problemy lekar sa vyjadril ze z toho ruky trpnut nemôžu.kam sa mam s tymto problemom obratit
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:35
Re:
Tŕpnutie rúk, je skôr problém neurologický, často spôsobený práve poruchami steatokinetikx cervikálnej chrbtice, eventuálne, zúžením karpálneho kanála na zápästí horných končatín. nakoľko popisujete svoj zdravotný problém ako bolesti viacerých svalových skupín, a šliach doporučujem vylúčenie zápalového ochorenia spojiva cestou reumatologickej ambulancie. Cievne zmeny často sú následkom iného primárneho ochorenia - napríklad zápalového ochorenia spojiva ako som písal.
Žena , 18 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-01 14:58
Dobrý deň, pred týždňom mi brali krv u obvodnej lekárky. Hneď na prvý krát sa jej podarilo vziať krv, nakoľko mám výraznú a dobre viditeľnú žilu. Už počas odberu ma to bolelo. Miesto vpichu som si držala silno stlačené, no napriek tomu sa mi na 3. deň objavili veľké modriny. V okolí vpichu som pociťovala veľkú trhavú bolesť a ruku som si nedokázala vystrieť. Natieram si to aj Heparoidom no každý deň sa mi modriny šíria ďalej. Bolí to a ruku si nedokážem vystrieť dodnes. Bola som aj na pohotovosti, kde mi predpísali MEDOCLAV 625, Xefo Rapid, no nevidím žiadne zlepšenie. Neviem čo s tým. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:35
Re:
U vás pravdepodobne v mieste vpichu vznikol hematóm (modrina, krvný výron), nahromadenie krvi v tkanive v priestore mimo krvnú cievu. Vzniká následkom silného tlaku, či úderu, alebo v dôsledku podkožného krvácania následkom vášho krvného odberu. Malé hematómy sa spontánne vstrebajú. Má svoju charakteristickú tmavo červenú farbu. V dôsledku premeny krvného farbiva (hemoglobínu) na zelený biliveridín následne na žltý bilirubín mení aj svoju farbu a dochádza k zmene lokality (rozlieva sa, steká do priestorov tkanív). Môže sa hematóm zapáliť aj lokálne miesto vpichu a príslušná cieva (flebitída). Antibiotický postup a lokálna terapia boli správny postup. V prípade pretrvávani komplikácií navštívte angiológa eventuálne cievneho chiruga.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-07-01 13:45
Dobrý deň, včera som absolvovala 24hodinovú cestu autobusom (s niekoľkými 20 minútovými prestávkami) a od kolien dole mi veľmi opuchli nohy. Ani po 14 hodinách opuch neustál. Obávam sa či to nebude niečo vážnejšie. Užívam HAK, môže to s tým súvisieť. Ako môžem opuch zmierniť a ako postupovať ak bude ďalej pretrvávať? Je potrebné vyhľadať lekára?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:34
Re:
Opuch po dlhej ceste vzniká v dôsledku nahromadenia lymfy v podkoží pri najčastejšej insuficiencii žilových chlopní pri chronickej žilovej insuficiencie (nedovieravosť žilových chlopní). Nakoľko užívate HAK netreba stav podceňovať a je nutné vylúčiť vzniknutú flebotrombózu (zrazeninu) v žilovom systéme. Vyhľadajte angiológa a je nutné vyšetrenie ultrazvukom vašich žíl na dolných končatinách.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-30 19:18
Dobrý deň, pred 4 mesiacmi som mala v chrbte ľavej ruky zavedenú kanylu. Asi 5 cm od vpichu sa mi vytvorili krvné zrazeniny. Dlhšie mi to nerobilo problém. Nedávno som to ukázala mojej vš. lekárke, tá mi doporučila natierať to Heparoidom a poslala ma na sono. Záver sona bol tromboflebitída bez známok HVT. Od tej doby mám ale pocit, že mi ruka z času na čas akoby tŕpne a jedna z tých zrazeniniek sa skôr zväčšuje ako zmenšuje. Mám sa vrátiť k lekárke, alebo je to bežné? Za odpoveď vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:32
Re:
Prejavy tromboflebitídy sú charkteristické, bolestivosť, tŕpnutie, lokálna citklivosť v danom mieste. Treba vydržať, mali by klinické príznaky ustúpiť, nikedy to trvá aj niekOľko týždňov.
Muž , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-28 19:36
Dobrý deň. Na tvári pod okom mi výstupila žila. Chcel by som sa spýtať či sa to dá nejako odstrániť. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:31
Re:
Sú možnost laserovej korekcie, čo patrí skôr do rúk dermatológa, Cievky sa laserom spália, zostávajú v pokožke. Cievky sa laserom spália, ale zostávajú v pokožke v ošetrenom mieste a postupne sa z pokožky resorbujú, čo trvá u každého jednotlivca rôzne. Priemerná doba na zlepšenie difúznych cievok na tvári je asi 2-3 mesiace eventuálne nutné pristúpiť ďalšej sklerotizácii postihnutej žilky. Pokiaľ je v úzkom kontakte s okom doporučujem ophtalmologické (očné) vyšetrenie.
Žena , 21 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-28 13:54
Dobrý deň.Pred 2 dňami som si nahmatala malú hrčku na nohe na bočnej strane lýtka. Je malá bezfarebná no na dotyk trocha bolí. Nohy ma bolievajú hlavne po práci ( čašníčka ) kedže stojím na nohách denne 12 hodín a viac a bolesti mám hlavne v lýtkach a chodidlách. Je to únava alebo niečo iné? ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:30
Re:
Nakoľko neuvádzate, či na dolných končatinách máte aj prítomné varixy, vo vašom prípade sa pravdepodobne jedná o prítomný drobný hematóm, alebo trombóza povrchového varixu. V prípade sprevádzanej bolestivosti, môže byť prítomný aj zápal tzv. tromboflebitída. Lokálne si podávajte prípravky s obsahom heparínu (lioton, heparoid....)a bandážujte postihnuté miesto elastickým obväzom. V prípade pretrvávania klinických ťažkostí vyhľadajte angiológa.
Žena , 22 rokov, Prievidza     (otázka pre doktora)2012-06-27 22:11
Dobry den pan doktor, mám 22 rokov. V novembri som mala pôrod cisárskym rezom - lokálna anestéza. Som teda 7 mesiacov po pôrode a zistila som že mi navrela asi žila,alebo niečo na nohe.Opuchnuté to nemám,ale skôr navreté a cítim tam také teplo a trošku ma to aj pobolieva.Cítim ako keby mi tam niečo ťahalo.Myslíte,že to môžu byť krčové žily?Máme to totiž aj v rodine-mama bola operovaná na žily. Alebo to môže byť aj s nadváhou?Mám totiž 82 kg po pôrode. Ďakujem za odpoved
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:29
Re:
Nadváha a gravidita je výraznou predispozíciou vzniku krčových číl na dolných končatinách. Lokálne zdúrené miesto, lokálne bolestivé a začervenané ide najčastejšie o prejav lokálneho zápalu povrchovej žily, teda tromboflebitída. Vyhľadajte angiológa, je nutné ultrazvukové vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách.
Muž , 36 rokov, bb     (otázka pre doktora)2012-06-27 21:50
Dobry den,prosim v marci som sa snazil zacat behat zhruba po 2 tyzdnoch behania som zacal mat popri pistale na lavej nohe pocit pnutia,palenia az krcov. Nasledne na to som zacal mat bolest aj pri dotyku v tomtom mieste nad vnutornym clenko smeromku kulene popri pistale. Hravam hokejbal pri zapasoch som pocitoval to iste pnutie a palenie. Chvilu som myslel,ze by to bolo nevhodnou obuvou tak skusal maksiu a tvrdsiu podosvu ale viac menej bez zmien. Je jun a pocit sa opakuje uz nielen pri vacsom pohybe a uz aj na pravej nohe... prosim o nazor.Dakujem velmi pekne
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:27
Re:
Opuch dolných končatín býva častým príznakom pri dlhšom státí a preťažení dolných končatín, hlavne u pacientiek, kde dochádza k zhoršenému odtoku žilovej krvi v dôsledku poškodenia chlopňového aparátu v žilách- vznik chronickej žilovej nedostatočnosti. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie v úvode presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. V ďalšom období vznikajú varixy na dolných končatinách. Skúste pri športovej aktivite kompresívna podkolienky a užívanie venotoník (napr. Detralex), čo by mohlo priniesť úľavu pri vašej aktivite
Žena , 41 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-27 16:26
Dobry den,mam krcove zily na lavej nohe uz dva krat operovane davnejsie .V poslednej dobe mi zacali praskat cievky na tele a polku lavej strany tela mam sfarbenu do cerveno fialova ,najviac je to viditelne na prsniku ,stale mam studene nohy a ruky a je mi zima,boli ma uz cela lava strana .Moze to mat spolocne s tym ze mam krcove zily alebo to moze byt priznak niecoho ineho,dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:26
Re:
Vo vašom prípade máte diagnostikovanú žilovú nedostatočnosť, kde dochádza k zhoršenému odtoku žilovej krvi v dôsledku poškodenia chlopňového aparátu v žilách. Modriny často sú sprievodným príznakom, pri zvýšenom opuchu a tlaku praskajú drobné kapilárky (žilky) podkožia s drobnými zakrvácaniami do podkožia. Na vašom mieste by som si dal urobiť vyšetrenie na zrážanlivosť krvi – koaguláciu, a samozrejme aj krvný obraz. Nutné aj angiologické vyšetrenie a vyšetrenie žilového aparátu ultrazvukovým systémom, ktoré ste už v minulosti určite absolvovali.
Žena , 32 rokov, martin     (otázka pre doktora)2012-06-27 16:16
Dobrý deň. Som tretí krát tehotná, v 5.mesiaci a zvýraznili sa mi varixy na dk,hlavne na pravej nohe, oblasť stehna. Mám strašný tlak v prevej slabine, aj tlak na lonovu kosť,opuchaju mi obe dk, občas mam pnutie pod kolenom. Som zdravotná sestra,základné informácie mám,viem,že som nemala zápal žíl. Problém som mala aj pri 2.gravidite,no varixy sa objavili neskôr až v 8.mesiaci. Vtedy som mala varixy aj v posve aj na vonkajších rodidlach,po pôrode som skoro vykrvacala,kvôli varixom v posve. Bola som aj u chirurga,no predpisal mi lioton gel,cievnu gymnastiku,tu cvicim už asi 1 rok. Kompresivne pančuchy nosit nemôžem,pretože mi v tomto teple pri ich noseni nie je dobre. Poradíte mi prosím,čo by som mohla ešte urobiť ako prevenciu neskorších možných komplikaciach. Ďakujem pekn
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:25
Re:
Vo vašom prípade je vhodné priadnie medikácie – venotoník do terapie, vhodné ja kompresia, nakoľko netolerujete kompresívne pančuchy tak súste kompresiu elastickým obväzom. V prípade pretrvávania ťažkostí, je ďalší postup chirurgické riešenie varixov. V prípade možnosti vyriešenia daného problému sklerotizáciou varixov. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Ak rozsah varixov je rozsiahly tak je vhodné chirugické riešenie varixov.
Žena , 26 rokov, Skalica     (otázka pre doktora)2012-06-27 14:19
Dobrý deň mám 12 týždňového syna a dnes mi na hematológii povedali na základe krvných vyšetrení, že má vrodenú trombózu, alebo predispozíciu na toto ochorenie získanú buď odo mňa,alebo od otca. Chcela by som vedieť čo nás čaká aké obmedzenia a možnosti predísť tomuto ochoreniu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:24
Re:
Jedná sa o vrodený trombofilný stav, kedy je vrodená porucha koagulácie a zvýšené riziko vzniku trombóz. Nepredstavuje nejaké vážne obmedzenie v aktivite vášho syna, veľmi závisí a aké postihnutie sa jedná. Liečbou je antiagregačná terapia. Výraznejšie obmedzenia treba v prípade dlhšieho cestovanie autobusom, let lietadlom, užívanie hormonálnej terapie atd. Pred dlhšou cestou Vám určite hematolog doporučil preventívne opatrenia ako napriklad: podanie nizkomoleklárneho heparínu – ako prevencia vzniku trombózy, dostatočná rehydratácia...
Muž , 51 rokov, Michalovce     (otázka pre doktora)2012-06-27 13:16
Dobrý deň p.doktor, už dlhšiu dobu mam strpnutu pravu stranu ľaveho ukazovaka a naopak,pri pohybe ukazovaka to pali,o čo by sa mohlo jednať ? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:23
Re:
Jednoznačne by ste mali postˇupiť vyšetrenie artériového systému na končatine, ale bližšie neuvádzate, aké sú ťažkosti. Následne v prípade negatívneho závaru, treba vyhľadať neurológa na posúdenie poruchy inervácia na prstovh hornej končatiny.
Žena , 31 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-06-25 15:47
Dobry den., na ruke nad zapästim mam hrubu zilu ( asi v r 2004 som si dala voditko na ruku a pes ma velmi potiahol, vtedy mi to navrelo:(( od vtedy som s tym ale nic nemala, az teraz po rokoch ma to zacalo boliet, asi mam aj ruku presilenu ( kedze lavou rukou viac robim) mam krasne zily, len na tek lavej ruke to mam hrube,.... chcem sa opytat, potieram si to hirudoidom, je nutne ist ku lekarovi ?? mozem z toho nieco horsie mat? co vsetko mi hrozi? da sa s tym nieco robit, pravdepodobne mi vtedy zaseklo zilu a krv mi tam nevrela, je mozne ze s tym budem mat problemy nebodaj mi hrozi tromboza????????? ku lekarovi az bud tyzden, kolegynu mam na marotke, dakujem za odpoved , prajem pekny den:-)
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:22
Re:
Každú bolesť a „navretie“ žily ako popisujete, treba vyhľadať angiológa a vylúčiť možnú vzniknutú trombózu žily na postihnutej hornej končatine. Ak je sprevádzaná aj bolestivosťou, môže sa jednať o prítomný sprievodnú zápal žily, vzniknutú tromboflebitídu. Hirudoid lokálne je zatiaľ správny postup, vhodné je doplniť aj bandáž lokálne na postihnuté miesto.
Žena , 25 rokov, 018 41 Dubnica nad Váhom     (otázka pre doktora)2012-06-23 16:25
Dobrý deň,chcela by som sa spýtat mam len 25 rokov a pod kolenom som si tento rok objavila velku krcovu žilu ktorá je úplne hrckovita a postacana, ešte nemám deti a strašne sa bojím zhoršenia počula som ze po pôrode sa to ešte moze zhoršit, mam to aj na oboch stehnách z vnútornej strany také hrčky,ale najhorsie je to vpredu pod tým kolenom,Mam pracu kde stojím denne tak 7 hodin, myslíte že by som mala ist na operáciu radšej teraz keď som mlada alebo staci nosit len pančuchy a uzivat vitamíny.Ak operácia čo je najlepšie, je vhodný na to laser?Alebo skôr nejaké napichovanie, lebo kolegyni v práci to napichovali a začali sa jej upchavat... Momentálne beriem 2 tabletky ráno Mobivenal. Za odpoveď Vám vopred Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:21
Re:
Popisujete prítomný varix pod kolenom a následne aj ďalšie varixy na predkolení. Jednou z predispozícií zhoršenia varixov je práve gravidita. Vhodné ja posúdenie lokalizácie a posúdenie činnosti chlopní v žilách na predkolení – insuficienciu a na základe vyšetrenia sa následne rozhodnúť o operačnom riešení, alebo sklerotizácii varixov. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Dovtedy je vhodná aj tak kompresia, teda nosenie pančúch na dolných končatinách, a užívanie venotonika Mobivenal patrí k liečbe.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-22 21:22
dobry den chcem sa opytat mam dieta ma 7 mesiacov a na chrbatiku ma pod lopatkou cievnu malformaciu je to nebezpecne??
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:20
Re:
Dosť stručne uvádzate problém vášho dieťaťa. Pravdepodobne sa jedná o prítomný hemangióm, čo je benigní (nezhubný) mezenchymový útvar krvných ciev. Obyčajne sa tvorí na povrchu kože, alebo v podkoží. Asi 30 % hemangiómov je prítomných už pri narodení, väčšina ostatných sa objaví počas prvých pár mesiacov života. Kapilárny hemangióm sa vyskytuje najčastejšie v koži, kde vytvára červené škvrny. Nepředstavuje často vážnější problém. Môže sa liečiť steroidní, kryoterapiou, alebo odstranit laserom, či chirurgicky.
Muž , 32 rokov, bratislava     (otázka pre doktora)2012-06-22 02:00
prosim o radu,pred 1,5 rpokom my bola robena sklerotizacia varixov,nakolko som sa liečil na krčove žily bol my chirurgom odporučeny tento zákrok.varixy my po sklerotizacii zmizli ale zmenil sa stav na mojej nohe,po zakroku my noha zmodrela a sfialovela,pri kontrolach u chirurga my bolo povedane že sklerotizacia dopadla uspešne,varixy zmizly.Odvtedy mam problem s pravou nohou,je sfarbena do fialova,svrbi ma,neustala si ju škriabem,koža na lytkovej kosti je akoby zrohovatelna zmenila svoj povrch,na dotyk ma koža boli,vypadá akoby od tej sklerotizácie prebiehal zapal v nohe a na koži.Beriem detralex 4x denne a nosim pančuchy,natieram si nohu liotonom.Angio vyšetrenie som mal robene nedavno a bolo v poriadku.prosim o radu ako dostat nohu do povodneho stavu,aj ked je podla mojho chirurga všetko v poriadku,,,každy vravi že noha vypada velmi zle...dakujem..
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:19
Re:
Veľmi ťažko sa bližšie vyjadriť k Vášmu problému, pokiaľ nevidím postihnutú dolnú končatinu a angiologické a chirurgické vyšetrenie dopadlo v poriadku. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi. Jedným je laserová sklerotizácia teplom, druhým je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Po sklerotizácii môžu byť prítomné farebné zmeny na koži po zápalovej reakcii, ktorá prebehla s následnými pigmentovými zmenami. Ale rozsah je len v mieste priebeho sklerotizovanej žily. Vyhľadajte aj dermatológa, aby posúdil, či nie je prítomné aj zápaloé postihnutie kože, čo nie je v priamej súvislosti so sklerotizáciou.
Žena , 20 rokov, Stropkov     (otázka pre doktora)2012-06-21 23:49
Dobrý deň. Už dlhšie obdobie mam pocity pálenia v oblasti stehien, neviem či to ma stým súvis ale urobili sa mi male červene ale početné žilky na stehnách a stále sa to zhoršuje. To pálenie najviac pociťujem večer. A okrem týchto žiliek mam takmer priesvitnú kožu cez ktorú mi vidno hrubšie modré žily. Neviem čim je to spôsobené, asi to nebude žiaden problém ale chcela by som vedieť aj nejakú príčinu prečo sa mi robia tie početne červene žilky, pretože pri silnejšom dotyku stehna ma dosť bolia.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:18
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg.
Žena , 29 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-21 14:33
Dobrý deň, mám veľmi výrazné žily v dekolte a chcela by som sa Vás opýtať, či existujú nejaké metódy alebo liečba na zníženie poprípade odstránenie ich viditeľnosti. Za odpoveď vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:17
Re:
Jedná sa skôr o kozmetickú vadu. Treba posúdiť civeny systém hrudníka, krku a hrudnú aortu, prečo dochádza k zvýrazneniu žíl v oblasti dekoltu. Žilky v oblasti dekoltu môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie ako vhodná ja laserová terapia v príslušných dermatocentrách.
Žena , 24 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-21 07:32
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať zvykne sa mi stať najmä keď som si dala horúcu vaňu a vyšla som z nej že mi navreli žily na chodidlách a očerveneli mi. Alebo keď sú tieto horúčavy a dlhšie stojím tak cítim tiež akoby sa mi nalievala krv do žíl na nohách (lýtka a chodidlá) Keď som v pohybe, keď chodím tak nepociťujem bolesti nôh skôr pri státí a sedení. Tiež keď dlhšie stojím tak cítim keď zohnem nohy nad kolenami akoby sa mi neprekrvili také natiahnutie neviem či žíl či svalov. Alebo na lýtkach niekedy také pálenie na jednom mieste. Nemávam kŕče v nohách skôr akoby sa mi nedostatočne prekrvovali.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:16
Re:
Následkom horúcej vody a pobytu v nej dochádza k výraznej vazodilatácií (rozšíreniu) podkožných kapilár, čo je sprevádzané začervenaním kože, ktoré je dočasné a spontánne ustúpi. Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta, hormonálna terapia. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Vzniká pri tom opuch dolných končatín,
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-20 10:54
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať čo by bolo dobré respektíve ako by som mohla zabrániť ďalšiemu výskytu kŕčových žíl na nohách a pocit ťažkých nôh ? Veľmi ma to trápi, pretože si myslím, že v 23 rokoch trpieť na bolesti nôh a tak rozsiahle krčove žilky nie je dobre. Prosím Vás skúste mi poradiť ? Už som skúšala aj lioton gél, tabletky Venoruton forte. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:15
Re:
Doterajší postup bol správny ako popisujete a je vhodné v ňom pokračovať. Veľmi dôležitou súčasťou liečebného procesu je kompresívna terapia. Kompresívna terapia patrí k súčasti liečby ochorenia žilového systému. Kompresívna terapia pomáha pri poruchách žilovo-svalovej pumpy, pomáha k návratu krvi smerom k srdcu z dolných končatín, znižuje stupeň nedomykavosti žilných chlopní, znižuje pocit tlaku, napätia, opuch nôh. Dochádza k celkovému zlepšeniu kvality života. pančuchy sa delia do 5. tried podľa veľkosti tlaku , ktorý je v oblasti členka. (kompresívna trieda A – tlak 10-14 mmHg, I. kompresná trieda tlak 15-21 mmHg, II kompresná trieda – tlak 23-32 mmHg, III kompresná trieda – tlak 37 – 47 mmHg, IV kompresná trieda – tlak nad 60mmHg)
Žena , 18 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-19 21:03
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na nohe sa mi vytvorili žily neviem ako to môžem riešiť vyzerá to hrozne nemôžem nič kratšie nosiť môžte mi poradiť ďakujem pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:15
Re:
U vás došlo k vzniku varixov na dolných končatinách, čo predstavuje medicínsky a estetický problém. Nutné je angiologické vyšetrenie a rozhodnúť o ďalšom postupe. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. V prípade ak nie je možné sklerotizáciu zrealizovať v dôsledku väčšieho rozahu doporučujeme operačné riešenie. Dovtedy je vhodné nosenie kompresívnych pančúch, čo vedie k zmierneniu klinických ťažkostí a k progresii ochorenia.
Žena , 23 rokov, Rožňava     (otázka pre doktora)2012-06-19 20:14
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či existuje nejaký výrobok, ktorý by mi zaručil, aby viditeľnosť kŕčových žíl zoslabla alebo úplne zmizla. Kŕčové žili ma trápia hlavne na ľavej nohe kde sú dosť viditeľné a tým, že som mladá sa dosť hanbím nosiť aj kratšie veci. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:13
Re:
Odstránenie krčových žíl medikamentózne (liekmi) nie je možné, ide len o zlepšenie cievnej steny a zmienenie progresie ochorenia a zlepšenie pridružených symtómov ako sú krče, bolestivosť atď. U vás jedinou liečebnou metódou je odstránenie krčových žíl, či sklerotizáciou, laserom, alebo operačne.
Žena , 32 rokov, Pobedim     (otázka pre doktora)2012-06-19 13:50
Dobrý deň prosím Vás chcem sa spýtať už rok a pol beriem detralex ráno večer ako aj enelbin a raz denne tebogan. Mám kompresívne pančuchy a potrebujem vedieť či je nutné ich nosiť v takýchto horúčavách resp.hlavne v týchto horúčavách.Som na Md dôvod liečby boli ťahavé bolesti v pravej nohe nad kolenom po brucho pred a počas menštruácii po pôrode sa mi vytvorili krčové žily na maternici.Za odpoveď veľmi pekne ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:12
Re:
Detralex patrí k liečbe krčových žíl, z akej indikácie bol Vám ordinovaný aj enelbin neuvádzate. Kompresívne pančuchy vedú k zmierneniu klinických ťažkostí a k progresii krčových žíl. Nedá sa jednoznačne vyjadriť, nakoľko neviem presný rozsah postihnutia krčovými žilami. Pokiaľ vedie kompresia k zlepšeniu vašich ťažkostí, tak doporučujem počas dňa ich nosenie a pokračovať v liečbe.
Žena , 19 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-18 10:13
Dobrý deň.Včera večer mi začali opúchať ruky a prsty na rukách. Minulý rok som to mala tiež a asi to bolo z tepla, vždy mi to odpuchlo. Dnes sa zobudim s bolesťou ako to mam opuchnuté, neviem ich ani poriadne zohnúť. a Nechcä odpuchnuť. Chcem sa spýtať čo mám robiť? a z čoho to je? a či bolesť je prípustná v týchto prípadoch. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:12
Re:
Opuch na prstoch rúk, nemusí byť len cievneho pôvodu. Skôr by sa mohlo jednať o zápalové ochorenie spojiva, čo patrí do rúk reumatológa a je nutné vylúčenie reumatologického ochorenia, komplexný biochemický rozbor krvi , rtg snímky horných končatín. Vzhľadom aj na Váš uvádzaný vek, vyhľadajte odborného lekára.
Žena , 53 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-06-15 13:35
Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa spýtať či v mojom prípade je indikované angiologické vyšetrenie? Otec bol operovaný na krčové žily,sestra má krčové žily, dedo zomrel na trombozu, ja už asi 3 roky mám pocit ťažkých nôh, mám krčové žily pod kolenom na zadnej strane a tam väčšinou pociťujem bolesť aj ked tie žily nie sú vždy výrazné,raz som ich mala úplne vypuklé,odvtedy mám silné bolesti pod kolenom ,ktoré siahajú do lýtka,aj v noci sa budím na silnú bolesť,okrem toho mám niekoľko metličiek na stehne tej istej nohy,ale aj na trupe, na rukách-prstoch mi často praskajú žilky, brucho mám stále posiate malými červenými bodkami,ale pár je aj väčších okolo 2mm,mám stále nízky tlak 105/64, vysoký cholesterol a ľahkú pľúcnu hypertenziu. chcela by som vedieť, či je nutné angiologické vyšetrenie a či potrebujem sprievodný list od obvodnej?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:11
Re:
Máte genetickú pre dispozíciu vzniku varixov, podľa popisu, je vhodné jednoznačne angiologické vyšetrenie. Doplnil by som aj kardiologické vyšetrenie, nakoľko uvádzate aj prítomnú pľúcnu hypertenziu. Sprievodné lístky už nie sú nutnosťou, skôr je vhodné vrámcii kolegiálnych vzťahov ho mať.
Žena , 49 rokov, Hlohovec     (otázka pre doktora)2012-06-15 10:52
Dobrý deň, poprosím Vás o radu. V poslednom čase mi začali opúchať nohy hlavne od prstov po členky (niekedy ani členky nie je vidno) a takisto i prsty na rukách. Mám sedavé zamestnanie, snažím sa preto chodievať na prechádzky, no zdá sa mi, že vtedy je to ešte horšie, lebo pri dlhšej chôdzi cítim okrem spomínaných opuchov aj mravčenie hlavne v rukách - prstoch, vtedy aj prstene rýchlo radšej stiahnem, ledva mi idú vtedy dolu. Snažím sa oddychovať vkladaním nôh do vodorovnej polohy, cítim vtedy úľavu. Chorá nebývam, podobné príznaky som pociťovala v obidvoch tehotenstvách pred vyše 26 rokmi, no teraz to vnímam akosi intenzívnejšie. Topánky, čo si ráno v pohode obujem, pri odchode z práce ledva navlečiem, niekedy musím odísť v prezuvkách. Čo robiť? Ako si uľaviť? Ďakujem a prajem veľa zdravia a úspechov
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:10
Re:
Opuchy dolných končatín a členkov sú pravdepodobne vo vašom veku prejavom žilovej nedostatočnoeti, kde opuch patrí k jej charakteristickým prejavom. Častým prejavom sú aj prítomné varixy na dolných končatinách. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Nakoľko uvádzate opuchy aj rúk a pocit tŕpnutia, určite treba realizovať aj kompletné interné vyšetrenie, posúdenie funkcie obličiek, aby opuch nebol sprievodným prejavom iného ochorenia.
Muž , 48 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-15 06:26
Dobrý deň, prosím o radu pri neprechádzajúcich a dlho trvajúcich bolestiach obidvoch nôh. Dlhodobo mám pocit ťažkých nôh, kedy bežnú chôdzu často vnímam ako veľmi namáhavú a únavnú. Ťažobu vnímam s tupou bolesťou od bedrových kĺbov vrátane, cez stehná a lýtka a chodidlá. V posledných dvoch troch týždňov sa bolesť vystupňovala a cítim ju z prednej aj zadnej časti nôh po celej dĺžke a vnímam ju ako vnútorné bolestivé pásy po celej dĺžke nôh. Bolesť cítim aj v kľude a v noci. Som po operácii chrbtice kde mi vyberali materiál / stabilizácia TH12-11 a L2-3. Operácia podľa lekára dopadla dobe a rovnako dobre som sa aj cítil. Tieto vystupňované bolesti sa objavili cca 10 dní po operácii a trvajú v rovnakej intezite už tretí týždeň. ĎAKUJEM, Marián.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:09
Re:
Pásovitá bolesť z chrbtice pozdĺž dolných končatín sú charakteristickým prejavom postihnutia – často kompresie miechových koreňov vystupujúcich z chrbtice. Skôr váš popis má charakter neurologickej symptomatológie. Neuvádzate, či ste absolvovali neurologické vyšetrenie a magnestickú rezonanciu eventuálne CT vyšetrenie chrbtice postoperačne. Ale jednoznačne je vhodné to zrealizovať a doplniť.
Žena , 50 rokov, Hlohovec     (otázka pre doktora)2012-06-14 20:34
Dobrý deň, chcem sa spýtať už asi pol roka ma bolí asi 10 cm nad členkom vo vnútri, nie na povrchu noha. Bolesť prechádza až ku kolenu. Niekedy ma to bolí 3 dni, potom mám aj týždeň pokoj, potom zas to bolí a tak sa to strieda.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:08
Re:
Častým prejavom sú aj prítomné varixy na dolných končatinách. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze
Muž , 22 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-06-14 18:43
dobrý den, mám 22 rokov som študent a skôr z estetických dôvodov ma trápi presvitanie fialových žiliek po celej šírke hrudníka v spodnej oblasti prsného svalstva, neposilujem, nemám nadváhu a rozširuje sa to po stranách....je na to nejaký spôsob odstránenia u špecialistu alebo len na estetickej klinike?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:07
Re:
Je to skôr odstránenie vzhľadom na estetický problém, Možnosť liečby ja skôr laserová terapia v príslušnom dermacentre.
Muž , 21 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-06-13 14:48
Dobry den pan doktor! Som sportovec, denne trenujem 3-4 hodin, v poslednej dobe ma zacalo boliet medzi lytkom a achylovkou, je to coraz castejsie, opakuje sa to ako krce, ale je to skor taka pichlava bolest. najprv ma to bolelo iba pri zatazi, teraz uz aj mimo... dakujem za odpoved
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:04
Re:
Nakoľko ste aktívny športovec tak nepredpokladám, klinické ťažkosti, že by mali byť cievneho pôvodu, nakoľko ani neuvádzate zmeny kože na lýtku, eventuálne prítomné varixy. Doporučujem spočiatku navštíviť športového lekára, ortopéda a posúdiť váš kostrosvalový aparát na predkolení na dolných končatinách.
Žena , 52 rokov, Partiznske     (otázka pre doktora)2012-06-12 16:11
Dobry den.Mam zdravotny problem v tom že ma boli lava noha.No teraz už neskoršie ma začali bolieť niekedy aj kolena potom mi to ide do lytka a nakoniec mam taku miernu bolesť na chodidlach. Hlavne ked rano vstanem. Potom ked to rozchodim tak ta bolesť je už slabšia. Som zamestnana a šijem topanky. Niekedy sa my vstava že dostavam do lytiek krče ale to je ukrutna bolesť. Rada by som chcela poradiť čo je na to dobre ake lieky a vitaminy. Dakujem dopredu za radu. Dovidenia.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:03
Re:
Pravdepodobne klinické bolesti u vás môžu byť spôsobené aj prítomnou žilovou nedostatočnosťou, následným prejavom sú aj prítomné varixy na dolných končatinách. sprevádzané bolesťami, miernym edémom predkolení a členkov, hlavne pri zníženej pohybovej aktivite. často sprievodným prejavom je pocit ťažkých predkolení bilat. Pokiaľ by neprišlo zlepšenie klinických ťažkostí po kompresívnej terapii (kompresívne pančuchy, podkolienky) počas dňa a pridaní venotoník do terapie (napr. detralex), je vhodné podstúpiť aj reumatologické vyšetrenie. Je nutné potom vylúčiť postihnutie spojivového tkaniva.
Muž , 54 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-11 19:55
dobrý deň od mladosti mám vystupené žily na predlati oboch rúk a lýtkach nôh nikdy mi to nevadilo a ani nevadi. ale spribudajucim vekom sa mi tvoria hlavne na lýtkach a členkoch žily ktore sa podobaju už mierne na krčove s pocitom palenia v pravom predkoleni.Nemám pritom žiadne výrazné bolesti len to pálenie v pravom predkoleni. Nohy mi nepuchnú. Bol som na vyšetreni priechodnosti ciev s výsledkom že priechodnosť je v poriadku Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:03
Re:
Vami udávané vystúpené žily sú krčové žily a tie pri neliečení, a nerealizovaní preventívny a liečebných opatrení sa budú zväčšovať a zvýrazňovať, ako aj vy uvádzate. V prípade výrazného rozsahu žíl, bolo by vhodné operačné riešenie. eventuálne menej invazívne riešenie – sklerotizácia, alebo laserová terapia. Závisí to od angiologického vyšetrenia, aký bude zvolený ďalší postup.
Žena , 48 rokov, Revúca     (otázka pre doktora)2012-06-11 17:04
Moja matka ) 1938 - t, j. 74 rokov) je už takmer 8 rokov po rozsiahlej mozgovej príhode ) Nepočuje, nerozpráva... Fyzicky je na tom dobre, ale v poslednom období pozorujeme, že jej výrazne opúchajú členky. Jej pohyb sa obmedzuje na presuny v rámci bytu, dlhodobo ju bolia kolená, čo bolo vždy dôvodom pre zníženú pohyblivosť. Prosím o radu, ako eliminovať ten výrazný opuch na oboch členkoch. Za odpoveď ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:02
Re:
Opuchy jej členkov možu byť sprievodným ochorením viacerých chorôb. Vo vyššom veku sú často prejavom chronického zlyhávania srdca, kde je v liečbu nutné pridať lieky na močenie (diuretika). Môžu byť prejavom aj imobility, kde následkom nedovieravosti žilových chlopní a v dôsledku nízkej mobility je prítomná lymfa v oblasti členkov. Vyloženie dolných končatín vždy vedie k zlepšeniu stavu. Netreba zabúdať ani na funkciu obličiek. Vhodné by bolo komplexné interné vyšetrenie s biochemickým rozborom krvi a eventuálne aj sonografickým vyšetrením srdca (echokardiografia).
Žena , 46 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2012-06-10 11:25
Dobrý deň. Poprosím o radu. V posledných troch týždňoch cítim veľkú únavu,slabosť a bolesti celých dolných končatín,ktoré mi nedajú v noci spávať a úľavu cítim keď si ich stále napínam.Dnes už mám pocit, že ma bolia aj horné končatiny.Pred 4rokmi som prekonala trombózu na pravej nohe-lýtku, po operácii kolena.Chodím na prehliadky k cievnemu lekárovi a všetko bolo v poriadku,ale tento rok som nebola. Na lýtkach mám aj tzv. metličky.Som ten typ,ktorý ma stále studené nohy ale teraz pri bolestiach v noci mám pocit ,že mi spodok noh doslova horí.Neviem či tieto príznaky naznačujú problémy so žilami preto prosím o radu.Ďakujem pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:01
Re:
Bolesti na bolných končatinách, pocit ťažkých nôh, zvýšená únava na bolných končatinách by mohli byť prejavom chronickej žilovej insuficiencie (nedostatočnosti) chlopní na bolných končatinách. Často dochádza k jej rozvoju po prekonanej trombóze na žilách bolných končatín. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé.
Žena , 50 rokov, Rimavská Sobota     (otázka pre doktora)2012-06-09 13:23
Dobrý deň pán doktor! Obraciam sa na Vás o radu nakoľko už 2 roky ma bolí ľavá noha(chodidlo)hlavne vonkajšia strana,päta a niekedy veľký palec.Bolesť je najväčšia ráno keď sa chcem postaviť z postele,kým sa nerozchodím ,ale pozorujem ,že ma pobolieva aj v kľude.Momentálne mám za sebou vyšetrenie u ortopéda pred rokom,zistil že mám ploché nohy a predpísal mi ortop. vložky.Teraz čakám na reumatologické vyšetrenie,zatial mám krvné testy v poriadku.Som z toho zúfalá ,lebo moja lekárka mi asi ani neverí,že ja s tou bolesťou už žijem denno denne.Mám ešte podozrenie či to nie je z krížovej chrbtice,pretože pred tým ako tieto bolesti začali som bola u neurologa a ten mi dával obstrek do krížou a vtedy ma to veľmi bolelo aj mesiac(neviem či ma zle pichol?)Ešte chcem doplniť,že menštruáciu už nemám 4 roky. Poradte mi prosím Vás z čoho môže byť tá bolesť,alebo na koho sa obrátiť.Ďakujem pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 10:00
Re:
Bolesti v oblasti členkov a chodidiel, ranná stuhlosť , bolesti prsta, by skôr naznačovali, klinické ťažkosti, ktoré by boli reumatického pôvodu. Aj kde máte negatívne laboratórne výsledky třeba realizovať reumatologické vyšetrenie, môže sa jednať o artrotické poškodenie drobných kĺbov na prstoch bolných končatín.
Muž , 38 rokov, kosice     (otázka pre doktora)2012-06-07 21:49
Dobry den chcel by som sa opytat ci by ste mi mohli poradit asi 5 mesiace ma pali koza nad kolenom aj stehno koza je citliva aj na dotik ako take palenie vecinou to je ked dlho stojim na nohach mozte mi poradit dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:59
Re:
Pálenie nie je charakteristickým prejavom postihnutia žilového systému, pokiaľ sa nejedná o zápalové postihnutie žily, tromboflebitída. Mohli by aj varixy pod kolenom byť sprevádzané pocitom bolestivosti na danom mieste. Nepopisujete bližšie vaše ochorenie. Vhodné by bolo angiologické vyšetrenie a následne aj ortopedické vyšetrenie kolena.
Žena , 25 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-06-06 20:39
Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom presvitajúcich žíl na tvári pod očami. mám veľmi tenkú pleť preto mi veľmi tieto modre žily presvitaju, je ich dokonca už aj ťažko prekryť make-upom. Daju sa nejako odstranit alebo aspon zmiernit mastickami ci liekmi? ďakujem..
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:58
Re:
Presvitajúce žilky na tvári sú skôr estetickým problémom. Vhodné je vyhľadať dermatológa pre vylúčenie iného dermatologického problému, při ktorom často vznikajú rozšírené žilky na tvári. Najčastejšou liečebnou vhodnou metódou je laser terapia. Ďalší postup Vám doporučí dermatológ.
Žena , 57 rokov, Myjava     (otázka pre doktora)2012-06-05 22:27
Moja nevesta má po pôrode na vonkajších rodidlách veľký hematom, čo to spôsobilo a ako sa to dá liečiť a zmierniť bolesti, lebo je veľmi slabá, po pôrode hodne krvácala, nespôsobilo to táto skutočnosť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:57
Re:
Hematóm vzniká jako drobné zakrvácania mimo cievu do podkožia a tkanív. Dochádza väčšinou k jeho spontánej resorbcii, závisí od množstva a lokalizácie hematomu. V prípade niektorých hematómov je vhodné odsatie, alebo chirurgické odstránenie. Navštívte svojho gynekológa a ten navrhne ďalší postup.
Žena , 24 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-05 19:56
Dobrý deň, uz rok mám diagnostikované kŕčové žily 1. a 2 stupňa, beriem mobivenal a ascorutin, ale stále mi vznikaju nove metličky, už mám skoro celé nohy popraskané, navyše sa mi začali robiť tukové guličky, krvné testy mám v poriadku, nohy mi nepuchnú, nebolia, ale keď sedím mám v nich akýsi nepokoj. Mohol by pomôcť Wobenzym na tie guličky, resp niečo iné? Odporúčate na tie metličky laser? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:56
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. „guličky“ jako vy popisujete sú pravdepodobne tukové podkožné útvary – lipómy. Vhodné je ich chirurgické odstránenie, alebo aspoň histologické vyšetrenie daných útvarov. .Nemajú súvisloť s prítomnými metličkovitými žilkami na dolných končatinách.
Žena , 43 rokov, Zilina     (otázka pre doktora)2012-06-05 16:01
Dobry den, chcela som sa spýtat, zistili mi na ultrazvuku nefunkčnost jednej cievy na DK-lytkova cieva, je uplne bez prietoku od kolena až po chodidlo.Nemožem v noci spat, v kuse ju mam chladnu , doslova mi mrzne. mam problemy aj pri chodzi, nohu mam akoby z dreva,..a otazka je, či sa to dá, a ako liečit., a či mám narok na invaliditu,a do akej miery. Ja už nezvladam ukony v praci.Dakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:54
Re:
Pravdepodobne podľa Vášho popisu ide o čiastočný alebo kompletný uzáver predkolenej artérií na dolnej končatine. treba realizovať cievne chirurgické vyšetrenie, vhodné je CT angiografia eventuálne MR (magnestická rezonancia) angiografia ciev na dolnej končatine. Ďalší postup závisí od rozsahu uzáveru a možnosti intervenčnej liečby – katétrom, alebo cievno chirurgické operačné riešenie bypassom. Indikácia operačného výkonu závisí od rozsahu poškodenia a priechodnosti artérie.
Žena , 19 rokov,     (otázka pre doktora)2012-06-03 22:53
Dobrý deň. Mám otázku, ktorá sa týka viditeľných žíl spod kože. Vidno mi žili akoby som mala tenkú kožu. Vidno mi ich na rukách, chodidlách, bruchu dokonca aj okolo prsníkov. Tento problém sa u mňa vyskytuje od malička. Nie som ani chudá. Chcela by som sa opýtať či by sa stým nedalo niečo robiť. Vopred ďakujem za skorú odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:53
Re:
Vyhľadajte svojho dermatológa, nakoľko sa jedná skôr o estetický problém. Vhodná je laser terapia jako liečba voľby. Poraďte sa s dermatológom o ďalšom postupe
Žena , 33 rokov, Trenčín     (otázka pre doktora)2012-06-02 19:41
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, boli mi zistené kŕčové žily v malej panve zhruba pred mesiacom dali by sa tiež odstrániť operačne? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:52
Re:
Jednou z možných liečebných metód je chirugické odstránenie, kontaktujte svojho cievneho chirurga a stanoví vám ďalší postup
Žena , 27 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-06-02 17:44
Dobry den, mam takyto problem. Na lavej pate sa mi urobil otlak od obuvi, a dnes som si vsimla ze sa tam objavila uz aj krv-pokryva asi 2 cm paty, a pri chodzi alebo stati na lavej nohe je to dost bolestive. Mam v plane navstevu ortopeda.Ale mozete mi povedat z coho to vzniklo? V praci som denne na nohach min. 10hodin. Dakujem za odpoved.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:51
Re:
Pravdepodobne došlo pri dlhšom státí a tlaku na postihnuté miesto k vzniku výronu krvného – hematómu v podkoží. Vhodné je chirurgické odstránenie. Navštívte chirurgickú ambulancii. Klinický stav bez liečby sa môže len zhoršovať.
Žena , , Prešov     (otázka pre doktora)2012-06-02 07:33
Dobry den mam 15 rokov a nemôžem spat na bokoch vždy ked sa obratim že si idem lahnut na bok začne ma boliet tak sa obratim na druhu stranu a a zase to začne boliet ja neviem prečo ...potrebovala by som vediet čim to je alebo prečo...a DAKUJEM vopred za Odpoved
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:50
Re:
Veľmi stručne opisujete svoj problém, vždy keď sa obrátite na bok začne vás bolieť, ale neuvádzate čo Vás bolí. Skôr klinické ťažkosti podľa popisu majú charakter bolestí z chrbtice (vertebrogénne bolesti). Vyhľadajte neurológa eventuálne ortopéda.
Žena , 30 rokov, Ziar nad hronom     (otázka pre doktora)2012-05-31 21:55
Dobry den.Iba v kratkosti. Aky mate nazor na sklerotizaciu zil PENOU? A co moze pacient ocakavat? Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:49
Re:
Má viacero výhod oproti klasickej sklerotizácii, ktorá sa ešte stále bežne používa na mnohých iných pracoviskách. Najväčšou výhodou peny je vyššia účinnosť, hlavne pri väčších cievach. Ďalšia obrovská a nezanedbateľná výhoda je aj vyššia bezpečnosť pre pacienta v porovnaní s aplikáciou sklerotizačných roztokov. Pri oboch metódach sa podávaná látka aplikuje priamo do rozšírenej žily. Našim cieľom je, aby sa účinkom podanej peny žilová stena ireverzibilne poškodila a zareagovala tak, že sa žila z pôvodného miesta stratí. To sa stane v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov po výkone. Sklerotizačná pena v mieste podania a v okolitých žilách počas aplikácie vytlačí zo žily krv. To zabezpečí výborný kontakt s cievnou stenou, ktorý trvá až niekoľko minút. Netreba ani zdôrazňovať, že to má rozhodujúci vplyv na výborný výsledok penovej sklerotizácie. Z hľadiska bezpečnosti pacienta je obrovskou výhodou, že pena z miesta účinku odchádza postupne. Keďže pena je ľahšia ako krv, neprenikne do hlbokých žíl, riziko komplikácií je podstatne nižšie, ako napr. pri použití roztoku. Celkom malé žilky, kde by zavedenie kanyly bolo obtiažne /priemer asi 3mm/ sa dajú ošetriť lepšie klasickým laserom. Výkon je nebolestivý, dá sa porovnať s injekčným podaním lieku v ambulancii. Po výkone sa nakladá elastická pančucha, ktorú si pacient necháva na končatine 3 dni a 3 noci po výkone nepretržite. Nasledujúce 3 týždne je potrebné natiahnuť pančuchu vždy pred vstaním z postele.
Žena , 36 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-31 14:52
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať.. 4 mesiac užívam HAK a veľmi ma bolia lýtka. Chcem sa spýtať, či to môže mať súvis s užívaním HAK. HAK mi bola nasadená kvoli endometióze. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:48
Re:
Prejavom užívania HAK sú často bolesti bolných končatín, pocit tlaku, pocit „ťažkých „dolných končatín. HAK patrí k jedným k rizikovým faktorom vzniku trombózy na bolných končatinách. Hlavne u ľudí, kde je prevdepodobnosť vzniku trombózy zvýšená, v prípade zvýšeného trombofilného stavu (zvýšenej zrážanlivosti krvi). Poraďte sa so svojim gynekológom a vhodné je vyšetrenie na trombofilný stav na hematologickej ambulancii.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-30 11:57
Dobry den, chcela by som sa spytat ci mozem brat hormonalnu antikoncepciu ked som ako 16rocna mala vaskulitidu (na nohach). Ani moja gynekolodicka mi nevie s presnostou odpovedat. dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:47
Re:
Neuvádzate o akú vaskulitídu išlo, ako bola postavená záverečná diagnóza. V prípade alergickej reakcie na neznámu noxu, je možnosť HAK. V ostatných prípadoch ju nedoporučujem. Poraďte sa aj s angiológom vo vašom regióne.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-30 11:29
Dobry den, rok aj pol mam bolesti pravej nohy, priecne plochonozie, hypermobilita, celkova svalova disbalancia, do klbu mam pichnute 2 davky kyseliny hyaluronovej. Po roku rehabilitacie a fyzioterapie ale bolest pravej nohy a clenku stale pretrvava, absolvovala som rezonanciu, v sprave mam Tendinopatia flexor hallucis longus sin.Indukovana synovitida 1.MTP klbu s objemnou IA efuziou, chron.plantarna fasticida, chron.edem podkozneho tuk.tkaniva patovej oblasti. Prosim Vas o radu co by som mala robit vzhladom k mlademu veku, mam 23 rokov.Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:46
Re:
Vaše popisované diagnózy patria do rúk ortopéda a nie angiológa. tak konzultujte svoj klinický stav so svojim ortopédom a navrhne Vám ďalší postup
Muž , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-29 18:42
dobry den. mam 34 rokov a opuchaju mi nohy a menia farbu z ciernej na modru a potom sa to ustali. Mam 155 kil pri vyske 206 cm. Necitim sa nejako chory ale som tuhy fajciar a alkoholu neholdujem. Mam aj bolesti noh v chodidlach a v priehlavku. U lekara som nebol osem rokov ale mam trosku zvyseny tlak 150/82. Zijem v zahranici a nie je velmi kvalifikovana lekarska starostlivost. Mam detralex ale nejako sa citim mlady na lieky. Vsimam ze sa mi zacinaju tvorit aj krcove zily. Mozte mi poradit?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:44
Re:
Vo Vašom prípade bude takáto rada neužitočná, nakoľko by som urgentne vyhľadal angiológa na posúdenie cievneho systému na dolných končatinách. Môže sa jednať o jednak postihnutie artériového systému na bolných končatinách a rozvoj chronickej žilovej nedostatočnosti na dolných končatinách a k vzniku varixov. Detralex je vhodná liečba a k tomu kompresívna terapia charakteru kompresívnych pančúch, pri potvrdení dobrej funkčnosti artériového systému. .
Žena , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-29 18:22
Dobry den, ked som mala asi 17, tak som mala flebotrombozu v lavom lytku kvoli antikoncepcii, lekar mi predpisal Detralex a kompresivnu pancuchu. Odvtedy som nebola na kontrole, ale stale mam opuchnute lave lytko, niekedy viac a niekedy opuch zmizne na par dni,ale bolesti uz pocitujem aj na lavom stehne. Zijem v Anglicku and dnes som bola u lekara, ktory ma vysmial, ze vsetko je v poriadku, ani ma nevysetril ultrazvukom len sa na mna pozrel z dialky a tak vyhodnotil svoju diagnozu. Teraz si neviem rady. Vopred dakujem za vasu odpoved
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:44
Re:
Liečba flebotrombózy nemohla byť len detralexom a kompresívnou pančuchou. Pokiaľ pretrváva opuch je nutné angiologické vyšetrenie a posúdenie prietoku v žilovom systéme. Mohlo nastať poškodenie chlopní na dolných končatinách a k následnému rozvoju varixov a k ďalším zmenám.
Muž , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-28 19:53
Dobry den, mal by som otazku. pred casom mi opuchali clenky, avsak po dlhodobych navstevach u lekara mi bolo povedane, ze to je od horucavy. Tento vikend sa mi stalo ze mi spuchla len lava noha a taha sa to az po koleno, objavili sa cervene flaky. bolest necitim. mozete mi poradit co by to mohlo byt?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:42
Re:
Vyhľadajte svojho angiológa a nutné je angiologické vyšetrenie a vyšetrenie ultrazvukom hlbokého venózneho systému, posúdenie žilového systému na bolných končatinách.
Žena , 30 rokov, žiar nad hronom     (otázka pre doktora)2012-05-28 18:21
Dobrý deň mám otázku:pred 8 rokmi som prekonala trombózu lýtko mám stále trochu opuchnuté a aj ma bolieva....je to normálne?Som fajčiarka a hormonálnu antikoncepciu nemám.Mám ešte navštevovať cievneho lekára?Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:40
Re:
Pokiaľ pretrváva opuch tak samozrejme, že treba byť v dispenzárnej starostlivosti angiológa. Vhodné by bolo aj ukončenie fajčenia. Po prekonanej flebotrombóze môže pretrvávať dlhodobo opuch na predkolení postihnutej dolnej končatine.
Muž , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-28 16:13
Zdravím, niekedy pri spánku mám pocit, že v žilách mi koluje horúca krv, niekedy v rukách, niekedy v nohách a niekedy aj v rukách aj v nohách. Cítim sa v pohode nič ma nebolí, pred týždňom som mal podráždený žalúdok bol som na gastro vyšetrenie žalúdok je v poriadku. chcem sa spýtať z čoho možu byť také návaly tepla v žilác.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:39
Re:
Klinické ťažkosti nesúvisia s „podráždeným žalúdkom“. Dôležité je vyšetrenie cievneho systému na bolných končatinách. a posúdenie funkčnosti chlopní v žilovom systéme.
Žena , 52 rokov, Horná Poruba     (otázka pre doktora)2012-05-28 15:48
DOBRÝ deň p.doktor.Ja sa chcem spýtať,či moja bolesť nôh je len od žil alebo je to aj tým ,že ja trpím artritidou dol. končatin ,ja tomu ani veľmi nerozumiem ,ale bolesti mam veľmi veľmi veˇke ja ráno nemôžem ani hýbať s chodidlami a mam pocit ako keby som mala v nohach klince nabite.Mám aj krčové žily a v noci ma chytaju veľke krče ,že sa to neda ani zniesť,potom ma bolia všetky svaly na nohách.Jem veľa liekov od bolesti ,lebo inač by som nemohla ani z domu rano odísť.poradte čo robiť??, Tonka
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:38
Re:
U Vás ide pravdepodobne a bolesti, ktoré majú pôvod aj v poškodení kĺbov aj v dôsledku prítomných varixov na bolných končatinách. Ranná bolesť a stuhlosť v oblasti členkov, je skôr charakteristická pre artrotické poškodenie kľbového aparátu. Zvážte používanie analgetík vo forme náplastí, čím nedochádza k takému zaťaženiu žalúdka.
Žena , 22 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2012-05-25 12:20
Prosím Vás veľmi by som potrebovala informácie ohľadom popraskaných žiliek. Mám ich po celých nohách (stehná, lýtka, ina spodnej časti nôh dosť) no najviac sa mi to roznieslo po stehnách.Niektoré ako by mi už praskali mám tam také malé fialkové až modré fliačiky. Môžu ma bolievať z toho nohy, hlavne ako sa mám toho zbaviť hanbím sa už dať si aj kraťasky alebo ísť sa niekam kúpať. Zatiaľ ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:37
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Novšou metódou je sklerotizácia penou. Má viacero výhod oproti klasickej sklerotizácii, ktorá sa ešte stále bežne používa na mnohých iných pracoviskách. Najväčšou výhodou peny je vyššia účinnosť, hlavne pri väčších cievach. Ďalšia obrovská a nezanedbateľná výhoda je aj vyššia bezpečnosť pre pacienta v porovnaní s aplikáciou sklerotizačných roztokov. Pri oboch metódach sa podávaná látka aplikuje priamo do rozšírenej žily. Našim cieľom je, aby sa účinkom podanej peny žilová stena ireverzibilne poškodila a zareagovala tak, že sa žila z pôvodného miesta stratí. To sa stane v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov po výkone. Sklerotizačná pena v mieste podania a v okolitých žilách počas aplikácie vytlačí zo žily krv. To zabezpečí výborný kontakt s cievnou stenou, ktorý trvá až niekoľko minút. Netreba ani zdôrazňovať, že to má rozhodujúci vplyv na výborný výsledok penovej sklerotizácie. Z hľadiska bezpečnosti pacienta je obrovskou výhodou, že pena z miesta účinku odchádza postupne. Keďže pena je ľahšia ako krv, neprenikne do hlbokých žíl, riziko komplikácií je podstatne nižšie, ako napr. pri použití roztoku. Celkom malé žilky, kde by zavedenie kanyly bolo obtiažne /priemer asi 3mm/ sa dajú ošetriť lepšie klasickým laserom. Výkon je nebolestivý, dá sa porovnať s injekčným podaním lieku v ambulancii. Po výkone sa nakladá elastická pančucha, ktorú si pacient necháva na končatine 3 dni a 3 noci po výkone nepretržite. Nasledujúce 3 týždne je potrebné natiahnuť pančuchu vždy pred vstaním z postele.
Žena , 26 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-05-23 21:13
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám rozšírené žilky na dolných končatinách a výrazne modré žily. Křčové žily máme v rodine, chcela by som opýtať v akých prípadoch sa robí sklerotizácia. či by sa dala urobiť aj v mojom prípade.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:36
Re:
Pokiaľ to popisujete jako drobné žilky na bolných končatinách, tak je väčšinou sklerotizácia vhodnou liečebnou metódou. Je možnosť výberu laserová sklerotizácia teplom. Sklerotizácia sklerotizačným roztokom alebou penou. Nutné je predtým angiologické vyšetrenie.
Žena , 27 rokov, Mihcalovce     (otázka pre doktora)2012-05-23 11:43
Dobry den, v poslednom obdobi sa mi na prsiach objavili viditelne modre zily a zacali sa mi rozsirovat aj cievky a zily na chodidlach a nohach. Myslite, ze by to mohol byt vedlajsi ucinok antikoncepcie, ktoru uzivam asi rok? Tiez by ma zaujimalo, ci je sklerotizacia mozna aj na dekolte a prsiach? Pripadne, ci sa da na tychto miestach vyuzit liecba farbivovym pripadne inym laserom? Dakujem za odpoved.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:35
Re:
Drobné metličkovité žilky, ktoré sa Vám objavili sú počiatkom vzniku varixov na bolných končatinách. Liečebná metóda je laserová terapia teplom alebo sklerotizácia roztokom alebo sklerotizačnou penou.
Žena , 29 rokov, Modra     (otázka pre doktora)2012-05-22 14:30
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čo mám robiť, keď mi na dolných končatinách samovoľne praskajú žily a ostávajú mi podliatiny, ktoré sú bolestivé. Je možné aby sa stav zlepšil užívaním nejakých vitamínov?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:34
Re:
Vhodné je užívanie venotoník (napr. detralex), ascorutin, a pridanie vitaminu C do terapie. V prípade pretrvávania klinických ťažkostí je nutné hematologické vyšetrenie
Žena , 73 rokov, Prievidza     (otázka pre doktora)2012-05-21 17:20
Dobrý deň pán doktor Dlhé roky mám problémy s krčovými žilami. Spodok nohy mám fialové. Stal sa mi však úraz pri ktorom mi na ľavú nohu padol hrubý konár. Išla som na chirurgiu, zlomenina nebola. Doktor mi predpísal Lioton gel, octanové obklady a detralex. Toto som si dávala 2 týždne po úraze. Nohu som mala zo začiatku fialovú až čiernu. To sa mi postupne stratilo. Ale opuch a bolesti ostali. Lýtko je veľmi tvrdé. Teraz ma všeobecný doktor poslal na cievne. Odpuchne mi noha alebo bude potrebná operácia? Mám ešte vyčkať alebo sa dať operovať? S pozdravom Helena ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-12-10 09:33
Re:
Zatiaľ nie je čo operovať podľa vášho popisu, treba absolvovať angiologické vyšetrenie a vylúčenie flebotrombózy na dolnej končatine. Tak absolvujte požadované vyšetrenie a podľa toho bude aj ďaľší terapeutický postup.
Žena , 45 rokov, Svidník     (otázka pre doktora)2012-05-20 21:20
Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, čo môže byť príčinou toho, že moje nohy sú flekaté, nemám ani krčové žily, ani popraskané žilky. Na nohách je len vidieť akoby naznačené sčervenané naznačenie cievok. Väčšinou mám nohy studené, ak sú nohy teplé tak sa to zmierni. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:13
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov, ako popisujete: „sčervenané naznačenie cievok“, Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg,
Muž , 30 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2012-05-17 21:35
Dobrý deň, Nefajčím, nepijem, nemám cukrovku. Pred viac ako mesiacom mi začala tŕpnuť pravá noha od prstov až po členok a mal som opuchnutý malíček. Nie je začervenaný. Teraz už mám opuchnutú celú nohu až po členok, trhá ma v nej, brní, bolí ma nonstop -pri chôdzi, v kľude, cez deň, v noci, obutého, vyzutého. Lieky od bolesti nezaberajú. Absolvoval som neurolog.vys - aj EMG(bolo v poriadku, že to nie je neurol. razu),urobené mi boli odbery na CRP, ALP, kys. močovú a reumatoid. faktory, čo bolo tiež v poriadku. Teraz chodím na RHB(púšťajú mi elektriku do vody), ale nezaberá. Ortopéd. vyš. tiež v poriadku. Až teraz ma odoslali na cievne vyš.(idem zajtra).Nemalo byť urobené najskôr? Myslíte, že to môže mať ciev. príčinu? Už som zúfalý, ubolený. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:15
Re:
Myslím, že nikto by nezačal pri opuchu malíčka s cievnym vyšetrením. Ako uvádzate, opuch je následne lokalizovaný v oblasti členka. Podľa vášho popisu skôr predpokladám na zápalové postihnutie, spojivového tkaniva. Veľmi často pri týchto ochoreniach, nemusia byť hneď zmeny v laboratórnom obraze a sleduje sa pacient, či sa neobjavia ďalšie symptómy ochorenia.
Žena , 25 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-17 09:33
Dobrý deň...ja mám od malička už problém s popraskanými žilkami, mám ich na stehnách a sú už dosť rozšírené takmer po celom obvode stehna hanbím sa nosiť sukne lebo mi to vidno. Vyzerá to , ako keby som tam mala modriny... vyskúšala som raz laser, ale absolútne ani len náznak zmiznutia a nie je taký lacný, aby som si to mohla dovoliť skúšať a skúšať, potrebujem niečo, čo naozaj funguje. Prosím, poraďte mi nejako, alebo aspoň ako zabránim ich rozširovaniu...ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:17
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-16 00:44
Dobrý večer, kŕčové žily sa mi prvý krát objavili asi pred dvomi rokmi. Viem, že je to zlé, ale mám strach z lekárov a tak som s tým nič nerobila. Môj stav sa zhoršil a dôvodom bude asi zamestnanie, keďže som chyžná a som celý deň na nohách. Žily sú už vystúpené na obidvoch nohách. Na jednej od stehna až po lýtko a na druhej v oblasti stehna. Momentálne žijem v zahraničí a čítala som na vašej stránke o pančuchách, ktoré zatiaľ nemám. Prosím, poraďte mi, ako sa da urcit bez lekara aky typ bude pre mna vhodny. Su aj prípady, kedy môžu pančuchy uškodiť? Žily ma jedno obdobie svrbeli, ale začala som používať plerudin a prestalo to, kŕče zatiaľ nemám. Čo sa týka estetického hľadiska, je to strašné, sú vyduté a neviem, či niekedy nájdem odvahu na operáciu. Je možné nejako zastaviť vznik žíl, alebo ich zhoršenie? Za odpoveď Vám vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:18
Re:
Kompresívna terapia patrí k súčasti liečby ochorenia žilového systému. Kompresívna terapia pomáha pri poruchách žilovo-svalovej pumpy, pomáha k návratu krvi smerom k srdcu z dolných končatín, znižuje stupeň nedomykavosti žilných chlopní, znižuje pocit tlaku, napätia, opuch nôh. Dochádza k celkovému zlepšeniu kvality života. pančuchy sa delia do 5. tried podľa veľkosti tlaku , ktorý je v oblasti členka. (kompresívna trieda A – tlak 10-14 mmHg, I. kompresná trieda tlak 15-21 mmHg, II kompresná trieda – tlak 23-32 mmHg, III kompresná trieda – tlak 37 – 47 mmHg, IV kompresná trieda – tlak nad 60mmHg)
Muž , 43 rokov, presov     (otázka pre doktora)2012-05-15 20:01
Dobrý deň, mal som zašívanú nohu...tesne pod kolenom...už je tomu 5 dní a až teraz mi začal silno puchnúť členok...prečo sa to deje a ako to mám liečiť?? Ďakujem za radu....
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:20
Re:
Každý operačný zákrok môže byť potenciálnou hrozbou vzniku trombózy v žilovom systéme a hlavne pokiaľ veľmi nezaťažujete danú dolnú končatinu. Nutne je duplexné vyšetrenie venózneho systému a vylúčenie opuchu aj z možnej zápalovej komplikácie
Žena , 27 rokov, bratislava     (otázka pre doktora)2012-05-15 18:21
Dobrý deň pán doktor, mam 27 rokov, momentálne som v 32. týždni tehotenstva. Som liečená dopegytom, 2x magnesium B6 a 3x denne detralex. Od začiatku tehotenstva mam zvýšený krvný tlak, nadváhu (doteraz je to vyše 100 kg), v noci kŕče v nohách a teraz v horúčavách, ktoré boli a aj budú, nastali zatiaľ len mierne opuchy na nohách. V prvom tehotenstve bolo všetko detto. Na pravej DK mam navyše varixy, ktoré sú priam až modré, vystúpené, viditeľne je členok širší v porovnaní so zdravým na ľavej nohe. Moja otázka znie, či ma naozaj zmysel si to dať napr. po tehotenstve odstrániť nejakým spôsobom, keď sa to zvykne vracať naspäť....Na tieto kŕčové žily trpím (aj keď neboli doteraz tak veľmi výrazné a modré) už od strednej školy, taktiež je to aj geneticky dané... Chápem, že už asi nezmiznú nikdy, ale veľmi sa bojím v tomto veku, aby sa to ešte nejako nezhoršilo..alebo nebodaj zapálilo... Ďakujem za možné rady...
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:21
Re:
Každá gravidita u pacientiek s prítomnými varixami na dolných končatinách môže byť sprevádzaná opuchmi aj keď vždy rôznej intenzity. Čo sa týka ďalšieho postupu je nutné počkať po pôrode nejaký čas a následne sa dať vyšetriť angiológom a posúdiť možné operačné riešenie. Pri nie veľkom rozsahu varixov je cesta voľby sklerotizácia varixov.
Žena , 28 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-14 08:02
Dobrý deň, chcem sa spýtať. Na pravej ruke z vrchnej strany nad zápästím mi zvykne napuchnúť žila , ako keby išla vybuchnúť veľmi to boli. Na ľavej ruke sa mi to stalo menej krát. Doktorka mi povedala, že to mám od vyčerpanosti, no s tým nesúhlasím. Momentálne sa liečim s toxoplazmozy a Boreliozy. Tieto napuchnutia som mala až pri týchto ochoreniach. Ešte sa mi stáva, že keď hýbem rukami, tak cítim, ako mi žily preskakujú, hýbu sa v okolí zápästia z vrchu. No, viete mi niečo poradiť, čo to moze byť? Ďakujem Anna.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:23
Re:
Nepopisujete ako zaťažujete postihnutú hornú končatinu. Navretie žily je spôsobené nedostatočnosťou chlopňového aparátu v postihnutej žile a pri námahe aj miernej, dochádza k zhoršenému odtoku a navretiu žily. Samozrejme to závisí aj genetickej predispozície a pružnosti cievnej steny. Nie je žiadna súvislosť s boreliózou alebo toxoplazmózou, jedine ak by ste prekonali na postihnutej končatine zápal cievnej steny – tromboflebitídu, ktorá môže viesť k poškodeniu chlopňového aparátu a k následnému rozšíreniu žíl.
Žena , 18 rokov, Šenkvice     (otázka pre doktora)2012-05-13 00:41
Dobrý deň. Prosím vás o radu. Už dlhší čas som si na nohách spozorovala tmavo fialové až zelené modriny, ktoré dosť bolia. Vznikajú mi z ničoho nič.. Beriem HA už vyše pol roka a počula som, že pri používaní HA sa zvyšuje riziko žilovej trombózy. Môže to byť to? Inak som chudokrvná a mám problémy s nedostatkom železa? Mám ísť radšej k doktorovi?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:25
Re:
Hormonálna antikoncepcia predstavuje zvýšené riziko trombofilného stavu, k vzniku hlbokej žilovej trombózy, môže ovplyvniť hemokoagulačnú kaskádu zrážanlivosti krvi. Dôležité je vyšetrenie zrážanlivosti krvi cestou hematologickej ambulancie a následne aj angiologické vyšetrenie na posúdenie žilového systému.
Žena , 44 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-12 20:51
Dobrý deň, mám dlhodobý problém s dolnými končatinami. Mám na nich krčové žily, pred dvomi rokmi som podstúpila sklerotizácii, ale už nikdy viac. Stav sa mi zhoršil, žili sú viac viditeľné a ešte aj boľavé. Niekedy, hlavne nad ránom keď sa ešte v posteli natiahnem, mi prasken v nohe, myslím, že žila, nohu mám problém potom natiahnuť, pri chodení, aj dnes sa mi to ráno stálo , ma noha stále bolí, hlavne pod kolenom a zdá sa mi, že na nohe mám modriny. Môže prasknúť vnútorná žila? Čo to môže spôsobovať. Ďalej sa chcem opýtať: Kvôli pleti som začala užívať antikoncepciu / po rôznych neúspešných kožných kúrach /. Aké je riziko pri krčových žilách? Aj sa obávam, ale pleť je viditeľná a hrozná, puberta dávno za mnou , tak som riskla aj hormóny. Ale v podvedomí mám strach. Opodstatnený alebo v dnešnej modernej medicíne už nie? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:27
Re:
Antikoncepcia predstavuje u pacientke s varixami zvýšené riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy. Dobré je podstúpiť vyšetrenie na genetickú predispozíciu trombofilného stavu (zvýšeného rizika možnej závažnej trombózy). Aj keď v dnešnej dobe je antikoncepcia čím ďalej modernejšia a nižšími dávkami hormónov, tak riziko naďalej pretrváva. K prasknutiu hlbokých žíl nedochádza, môže nastať praskanie drobných cievok, kapilár v podkoží so vznikom drobných hematómov na koži.
Žena , 32 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-12 16:50
Dobrý deň, píšem miesto mojej mamy, má 62 a má dosť zapálenú nohu až po koleno, už to raz mala a dostala sa z toho. Ale teraz sa jej tá noha ešte viac zapálila a má tam aj hnisajúcu ranu. Je vidieť, že má v tej nohe aj teplotu, pretože si ju stále utiera. Nechce ísť k doktorovi, pretože sa bojí, že jej doktor vynadá, že ide neskoro. Dokonca ju bolí, keď na ňu našlapuje. Užíva aj detralex aj kopec iných tabletiek. Prosím o Vaše vyjadrenie. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:29
Re:
U matky sa jedná o vznik vredu predkolenia (ulcusu cruris), ktorý je u pacientov, ktorí trpia, žilovou nedostatočnosťou, na dolných končatinách. Často mohli v minulosti prekonať buď opakované povrchové tromboflebitídy (zápaly žíl) alebo flebotrmbózu (upchatie hlbokej žily trombom). Pokiaľ hnisá rana, je nutné zobrať kultiváciu a ster z miesta rany, následne urgentne navštíviť angiológa a niekedy aj chirurga, keď je nutné chirurgické ošetrenie rany. Netreba čakať, čím skôr tým je pravdepodobnosť zhojenie vyššia.
Žena , 30 rokov, Martin     (otázka pre doktora)2012-05-10 19:14
Dobrý deň,rada by som sa poradila.Nakoľko mám zistenú trombózu už 3 mesiace,sa liečim.Stalo sa mi to následkom úrazu,brala som injekcie dokopy 56 a teraz beriem varfarin.Trombóza sa mi však nerozpustila ale lekári mi povedali,ze sa nemusím obavať,že pokiaľ sa neodtrhla na začiatku tak už sa nič nestane.Možem sa na to spoľahnúť?Viete predsa sa len bojím.A ešte jedna vec a to je tehotenstvo,samozrejme asi až o rok ale rada by som mala s manželom dieťatko.Je to bezpečné.Moc Vám Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:31
Re:
Liečba trombózy u pacientov bez pridružených ostatných rizikových faktorov trvá ½ až jeden rok. Pokiaľ už ste preliečená tri mesiace riziko vzniku embólie (odrhnutia trombu) je malé, ale prevráva, hlavne keď by ste extrémne zaťažovali dolnú končatinu. Po vyliečení flebotrombózy je vhodné si dať zrealizovať vyšetrenie na trombofilný stav, genetická predispozícia vzniku trombóz na dolných končatinách. Pokiaľ by bol pozitívny výsledok tak je nutné prísne sledovanie v gravidite a následne aj eventuálna profylaxia počas gravidity.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-10 11:26
Dobrý deň, mala by som na Vás jednu otázku, pod kolenom z prednej časti, je to tak medzi kolenom a členkom, mám takú väčšiu zdureninu cca 5cm, skôr takého podlhovastého tvaru. Navonok to nie je vidno, len pri nahmataní, niekedy to trošku bolí, niekedy zase svrbí, neviem čo to môže byť? Mamina má kŕčové žily aj s jej otcom, neviem poraďte mi, či to môže byť to, alebo niečo iné? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:33
Re:
Podľa popisu sa jedná najskôr o prítomný varix na dolnej končatine, ktorý sa môže námahou, dlhším státim fyzickou aktivitou zvýrazniť a môže sa prejavovať nešpecifickými bolesťami ako popisujete. Je na zváženie po angiologickom vyšetrení chirurgické riešenie alebo eventuálne sklerotizácia, pokiaľ by bola možná.
Muž , 53 rokov, Púchov     (otázka pre doktora)2012-05-10 09:41
Po dvoch dňoch v kľude som bol v stredu na chirurgii, kde mi to previazali a zabandažovali od prstov až pod koleno. A zdravotná sestra mi povedala aby som pri sebe nosil šatku a 2 Euro mincu a pri ďalšom prasknutí aby som si tú mincu položil na tú ranu a stiahol šatkou. Dozvedel som sa od známych že najmenej o dvoch ľuďoch vedia čo im žila praskla v spánku, vykrvácali a zomreli. Prosím vás pán doktor ak je to také závažné, čo by ste mi poradili, ako spávať a prípadne či mi nechýbajú nejaké vitamíny na spevnenie žíl a či môžem zdvíhať ťažšie bremená v práci 20 - 60 kg, respektíve sa zapierať nohami silnejšie do zeme - práca na stojatej brúske, vrtačke a pod. Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem a prajem pekný deň.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:35
Re:
Podľa popisu sa pravdepodobne jedná o prasknutie varixu na dolnej končatine. Liečbou je kompresia, eventuálne chirurgické ošetrenie varixu. V ďalšom kroku je zváženie operačného riešenia postihnutých varixov. Nutné sú kompresívne techniky denne - elastické obväzy alebo kompresívne podkolienky, čím sa dá predísť komplikáciám.Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Vzniká pri tom opuch dolných končatín, Operácie melanómu, nakoľko sa jedná o rozsiahlejší chirurg zákrok“ býva často sprevádzaný lymfedémom (opuchom v mieste zákroku)
Žena , 53 rokov, zvolen     (otázka pre doktora)2012-05-09 12:35
Dobrý deň pán doktor, pred dvomi mesiacmi mi začal opúchať priehlavok na pravej nohe, opuch je spojený s pálením. To pálenie postupuje na celé predkolenie oboch nôh. Bola som na sonografickom vyšetrení ciev, to bolo v poriadku. Mám problémy s tvorbou kŕčových žíl, mám pocit, že sa mi tvoria akési hrčky po nohách v priemere asi 3 - 4 cm. Prosila by som Vás o radu, ako postupovať ďalej, prípadne poradiť nejaké lieky na zmiernenie pálenia a opuchu nakoľko k lekárke idem až 28. maája t.r. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:38
Re:
Vo vašom prípade sa jedná o chronickú venóznu insuficienciu so vznikom varixov na dolných končatinách. Počas letného obdobia by som určite pridal venotoniká (lieky na spevnenie cievnej steny) a dôležité je polohovanie končatín, vyvýšené dolné končatiny, kompresívne techniky na predkolenia bilat.
Žena , 33 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-08 15:28
Dobrý den, uz skoro rok mám problémy s ľavou nohou, mám pocit opuchnutých prstov, vidieť to veľmi nie je, ale zle sa mi ohýbajú, krčia, uvedomila som si, že podvedome už takéto pohyby ani nerobím, pokožku na nárte mám takú do fialova a niekedy akokeby veľmi vysušenú.nikde som s tým ešte nebola, ráno, mám tú nohu takú stuhnutú, som štíhla, nepijem, nefajčím, beriem dlhodobo antikoncepciu, mám dve deti, iné zdravotné problémy nemám.Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:39
Re:
Môže sa jednať o kožné zmeny pri chronickej venóznej insuficiencii (poškodenie chlopňového aparátu na dolných končatinách) a k následnej stagnácii krvi v dolných končatinách a zhoršený odtok z dolných končatín. Dôležité je doplnenie aj dermatologického vyšetrenia.
Žena , 46 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-08 14:22
Dobrý deň - môj problém - pred šiestimi dňami sa mi objavil na konečníku vonkajší hemoroid - chirurg mi po vyšetrení predpísal Detralex -viem,že mám aj krčové žily na maternici a tiež na nohách metličky a rozšírené cievy - otázka - porieši detralex aj tieto problémy - ako dlho ho treba užívať? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:40
Re:
Detralex je venotonikum, ktoré sa používa na liečbu žilových ochorení na dolných končatinách, vedie k zlepšeniu drenáže cievnej steny a spevneniu cievnej steny. Taktiež je liekom v liečbe akútnych haemoroidov vo zvýšených dávkach.
Žena , 33 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-05-08 07:13
Dobrý deň pán doktor! Chcela by som Vás požiadať o radu. Som v 35 tt a posledné 2 týždne trpím aj opuchmi rúk a nôh. Nohy mi zatiaľ nerobia výrazný problém, nemám krčové žily a cez noc mi odpuchnú. Problém mám predovšetkým v noci, kedy mi tŕpnu ruky, cítim celý nerv od ramena po zápästie a na pravej ruke ma bolia žily na hornej časti dlane. Chcem sa spýtať, čo sa dá s týmto stavom robiť. Bojím sa, aby som to nezanedbala a pôrod môže byť v rozmedzí medzi 4 - 8 týždňov, čo je ešte dosť dlhá doba. Ďakujem veľmi pekne za radu. S pozdravom AR.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:42
Re:
Dobrý deň, opuchy rúk a nôh môžu byť sprievodným príznakom v poslednom trimestri gravidity. Neuvádzate presnejšie priebeh vašej gravidity. Ale jednoznačne by ste mali mať komplexné interné vyšetrenie, vyšetrenie parametrov obličkových funkcií (kreatinín), vyšetrenie ionogramu (aj magnézia), nakoľko môže byť jeho nízka hladina sprevádzaná pocitom tŕpnutia. Netreba zabudnúť ani na vyšetrenie odpadu bielkovín močom. Všetky vyšetrenia je nutné realizovať, aby sa predišlo ku komplikáciám počas priebehu gravidity.
Žena , 23 rokov, UK     (otázka pre doktora)2012-05-07 19:57
Dobrý večer,užívam HAK Mercilon uz 3 a pol roka, lenže tento mesiac som užila 12 tabliet HAK Gedarel (lekárn.odporúčaný liek rovnaký ako Mercilon, keďže ho nemali v lekárni a ja som potrebovala užiť tabletku) verila som jej a s tabletkami som začala.dnes by som si mala dať 13.tabletku,Už možno týždeň sa sťažujem na bolesť nôh. Včera som sa vystrašila a preštudovala som si pár vecí na internete o Trombóze, zo strachu som si pozrela na moje panvové žily a na svoje nohy a s plačom som si ich krémovala hrejivou masťou, moje žily boli tak maličko pod kožou že ich bolo stromovite vidieť. Veľmi som sa vyľakala, a nohy stále bolia, priam štípu. Nerobím správnu vec, to sama viem, užívam HAK a popritom vyfajčím pol krabičky denne, avšak moj doktor na SVK povedal že to robia všetky ženy s HAK len si to nepriznajú, a upozornil ma o nežiaducich účinkoch... Mám 23.rokov a žijem v UK, a uvedomujem si situáciu v akej som, len neviem čo
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:44
Re:
Posúdenie HAK a aký prípravok by ste mali užívať ponechám na vášho gynekológa. Každé užívanie HAK je sprevádzané so zvýšeným rizikom vzniku flebotrombózy a jej komplikácií. Flebotrombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile (trombus). Trombus môže vzniknúť ako v hlbokom tak aj v povrchovom žilovom systéme. Pri flebotrombóze dochádza k zamedzeniu a obmedzeniu toku krvi z končatiny, čo sa navonok prejaví opuchom a bolestivosťou, prípadne môžu byť aj farebné zmeny na dolnej končatiny. V prípade prítomného opuchu, pocitu tlaku na dolnej končatine je nutné vyhľadať lekára s následným ultrazvukovým vyšetrením hlbokého žilového systému na dolných končatinách. Samozrejme by ste museli ukončiť aj užívanie HAK.
Žena , 23 rokov, Martin     (otázka pre doktora)2012-05-07 14:33
Dobrý deň, môj problém je taký, že po činnosti, kedy sú moje nohy viac namáhané, sa mi na lýtkach tvoria modriny a mávam kŕče (tlaky). Za lekárom som s tým ešte nebola, no trvá to už pár rokov. Vedeli by ste mi, prosím, napísať čo by to mohlo znamenať? ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:46
Re:
Opuch dolných končatín býva častým príznakom pri dlhšom státí a preťažení dolných končatín, hlavne u pacientiek, kde dochádza k zhoršenému odtoku žilovej krvi v dôsledku poškodenia chlopňového aparátu v žilách. Modriny často sú sprievodným príznakom, pri zvýšenom opuchu a tlaku praskajú drobné kapilárky (žilky) podkožia s drobnými zakrvácaniami do podkožia. Na vašom mieste by som si dal urobiť vyšetrenie na zrážanlivosť krvi – koaguláciu, a samozrejme aj krvný obraz. Nutné aj angiologické vyšetrenie a vyšetrenie žilového aparátu ultrazvukovým systémom.
Žena , 54 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-07 11:57
Dobrý deň, prekonala som hĺbkovú žilovú trombózu v lýtku, užívala som warfarin potom som užívala Vessel due F . Nakoľko som odišla do zahraničia a tu také lieky nemajú, tak ošetrujúci lekár mi predpísal Aspirín 75 mg 1x denne. Nosím aj kompresívnu lýtkovú ponožku . Neviem či je to dostačujúca liečba . Pracujem v stoji a večer mám nohu o 3-4 cm hrubšiu, niekedy v noci mam kŕče v lýtku. Chcela by som letieť na dovolenku ale let trvá, 10 hodín obavám sa, či si nevyvolám nejaké komplikácie s trombózou . Ako mam postupovať? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:49
Re:
Štandardnou liečbou pri trombóze je antikoagulačná liečba warfarin a následne vrámcii prevencie antiagregačná liečba – môže byť aspirin. Pokiaľ nie je u vás diagnostikovaná genetická porucha – zvýšenej zrážanlivosti krvi – trombofilný stav. Jednou z ďalších častých príčin opuchov, aj strednej vekovej generácie, je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách, ktorý vzniká často po prekonanej trombóze. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Jednoznačne pred dlhším letom, by som si podal profylaktickú dávku antikoagulancií (nízkomolrkulárny heparín), a aj pri návrate domov. Dôležité sú kompresívne pančuchové nohavice počas letu, dostatok tekutín a hlavne počas letu aj mierny pohyb po palube lietadla.
Žena , 53 rokov, Trebisov     (otázka pre doktora)2012-05-06 20:46
Milý p. doktor. Chcem Vás poprosiť o radu. V decembri 2011 som podstúpila operáciu kŕčových žíl laserom. Noha ma nebolí. Avšak, keďže sa počas operácie nedali hneď odstrániť všetky modré varixy, tak môj lekár mi v októbri chce robiť sklerotizáciu. Pred operáciou sa mi už robila, ostali mi, ale nepekné podliatiny asi rok. Chcem sa Vás preto opýtať, či by bol vhodný na odstránenie modrých varixov, ktoré mám na členku pravej nohy, VIATROMB FORTE SPRAYGEL. Možno, že do toho októbra, by mi to postupne mizlo a nemusela by sa vykonávať sklerotizácia. Alebo, čo by ste mi odporučili Vy, aby sa mi tie modriny vstrebávali. Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:51
Re:
VIATROMB FORTE SPRAYGEL nevyrieši váš problém s prítomnými varixami, či metličkovitými žilkami. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 50 rokov, Lučenec     (otázka pre doktora)2012-05-06 00:02
Dobrý večer. Chcela by som sa informovať o radiofrekvenčnej ablácii krčových žíl, kde sa na Slovensku vykonáva spomínaný zákrok. Mám bolestivé vyduté žily na oboch nohách, častý pocit štípania v oblasti vnútornej strany členka, opuchnutý vonkajší členok, v popis mám chlopňa sa neuzatvára. Užívam Detralex 3 roky. Som silnejšej postavy a taktiež v rodine niekoľko generácie dozadu po oboch rodičoch sa vyskytli krčové žily a otvorené bercové vredy predkolenia. Taktiež by som bola rada pokiaľ by ste mi vedeli poradiť ohľadom kompresívnych pančúch - nosím pančuchové nohavice - mám pomerne citlivú pokožku a mám pocit neprijemného svrbenia pri nosení pančúch. Mám však obavy matka má dlhé roky ťažko hojace otvorené vredy predkolenia. Ďakujem a odpoveď-
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:52
Re:
Rádiofrekvenčná metóda ablácie sa považuje za bezpečnejšiu, účinnejšiu a jednoduchšiu ako podobná termická ablácia laserom. Pri danej metóde sa využíva asi 10 krát nižšia teplota, znižuje sa možnosť termického poškodenia okolitých tkanív, napr. periférnych nervov. Môžete sa obrátiť na Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb v Bratislave.
Žena , 20 rokov, Zvolen     (otázka pre doktora)2012-05-05 09:14
Dobrý deň,som po operácii kŕčových žíl. Operovali ma 2.5.,ĽDK. Robili mi klasickú metódu s rádiofrekvenčnou v lokálnej anestéze.Chcem sa spýtať,kedy môžem začať užívať HAK?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:55
Re:
Ďalšie užívanie HAK závisí od priebehu hojenia a postoperačného stavu pacientky. Netreba zabúdať že predstavuje riziko HAK vzniku trombózy a možnému zhoršeniu chronickej venóznej insuficiencie. Neponáhľal by som sa s užívaním HAK.
Žena , 40 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-05-05 06:49
Mám 12 ročnú dcérku ktorej tento rok sa na tvári začali objavovať viditeľné modré žily. Pred tým mala tváričku úplne čistú bez žiliek.Pediater nám povedal že by mala pribrať a že to je kozmetická záležitosť. Ale teraz sa jej začali zviditeľňovať žilky aj na horných končatinách . Na dolných končatinách žilky nemá.Prosím poraďte nám. Za radu vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:58
Re:
Rozšírené žilky na tvari je skôr kozmetickou záležitosťou, vzhľadom že žilky sa vytvárajú aj na rukách, dôležité by bolo podstúpiť komplexné pediatrické vyšetrenie a doplniť aj o vyšetrenie srdca, echokardiografiu (sono srdca), aby nebol problém v činnosti srdcového svalu a v normálnej konfigurácii srdcových oddielov. Neuvádzate či prekonala nejaké závažné ochorenia. Často na tvári môžu byť sprievodným prejavom alergií, obezity u detí.
Žena , 32 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-04 22:13
Dobrý deň, mám za sebou 2 tehotenstvá,z toho SC. Rok ma už trápi opuch ĽDK, opuch je od kolena dole až po členok,pocitujem nervozitu v končatinách, tlak, slabé kŕče,len počas dňa,v noci kŕče nemám,slabé mravčenie v prstoch a v päte a niekedy aj slabosť v ĽHK.Začala ma teraz pobolievať aj PDK,ale je bez opuchu,bez zápalu,len ma ťahajú akoby kŕče,taká šklbavá bolesť v lýtku,pod kolenom a niekdy aj v stehne.V noci nie.Ak zostanem stáť na mieste je to horšie,ale znesiteľné.Lieky od bolesti veľmi nezaberú.Lekár mi nasadil Mobivenal a Diclofenac Duo 75mg,trocha sa to zlepšilo.Nosím kompresívne pančuchy už rok.Angiografické vyš. bolo negatívne.V detstve som prekonala reumatickú horúčku a liečila sa na juvenilnú artritídu.Chcem sa spýtať,či sa moje súčasné problémy s nohami môžu týkať žilovej nedostatočnosti?Lebo ak si nedám cez deň kompresívne pančuchy,tak mám ĽDK aj tak opuchnutú,ako dlho treba brať lieky a nosiť
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 16:59
Re:
Ako popisujete tak kŕčovité bolesti v dolných končatinách sú často charakteristické pre prítomné varixy na dolných končatinách. Spolu prítomné opuchy sú prejavom chronickej venóznej insuficiencie – zhoršenie odtoku krvi z dolných končatín. Hlavnou zložkou Mobivenalu je mikronizovaný a čistený diosmin s hesperidínom a aescin. Toto zloženie sa už dlhé roky používa s úspechom pri všetkých prejavoch chronickej žilovej nedostatočnosti. U prípravkoch obsahujúcich diosmin a hesperidin bol preukázaný ich pozitívny účinok na mikrocirkuláciu, čo vedie k normalizácii priepustnosti kapilár a v konečnom efekte potom ku zmierneniu alebo odstráneniu edémov. nakoľko naprik kompresívnym technikám a užívaním venotoník, vhodné by bolo doplnenie aj vyšetrenie kĺbového aparátu na vylúčenie zápalového ochorenia spojiva, čo môže byť sprevádzané opuchmi v oblasti kĺbov.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-04 10:03
Dobrý deň, mám taký problém, pred 4rokmi mi operovali koleno a od vtedy mám sústavne spuchnuté lýtko (2cm rozdiel medzi lýtkami) a už sa mi začali vytárať kŕčové žily.Bola som aj na sone 2x . 1x mi na sone zistili, že mám trombózu potom keď som bola 2x tak sono ukázalo, že trombózu už nemám. Už som brala aj Detralex aj Flexiparine. Pol roka som brala Detralex a Flexiparine som vybrala 4krabice. Nedá sa to nejak riešiť? Už som zúfala s toho a blíži sa leto a nemôžem nosiť krátke nohavice, pretože je tam viditeľný ten rozdiel medzi lýtkami. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:02
Re:
Častou príčinou vzniku opuchov je práve prekonaná trombóza, kedy dochádza k poškodeniu chlopňového aparátu v žilách a vzniku chronickej žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) - je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Vo vašom prípade sa môže rozvíjať chronická žilová nedostatočnosť, ako popisujem vyššie. Venotoniká ktoré užívate a kompresívne techniky sú správne u vás. Pokiaľ vám angiológ diagnostikoval opuch na podklade lymfedému tak sú vhodné aj lymfodrenážne cvičenia
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-03 20:17
Dobrý večer, neviem, čoho sa týka moja otázka, ale chcela by som sa spýtať, na spodu oboch nôh (sľapaje) z vonkajších strán som dnes ucítila svrbenie, keď som sa chcela poškrabať tak som si nahmatala ako by hrčky (odtlaky, pľuzgiere, ktoré voľným okom nevidno, cítiť ich len na dotyk), ktoré na dotyk svrbia a bolia. keď mám voľne položené nohy, tak nič necítim, ale keď sa na nohy postavím (hľavne na nerovný povrch), tak ucítim na šlapajách svrbenie a neskôr bolesť. môže ísť o nejakú poruchu žíl, prípadne iného nervového zakončenia, prípadne to môže byť nevhodnou obuvou? Ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:05
Re:
Váš problém na „šľapajach“ nie je venózneho pôvodu, vhodné je navštíviť dermatológa.
Žena , 27 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-02 20:59
Dobrý večer, ja by som sa chcela informovať už asi dva mesiace mám opuchnutý ľavý členok - bez bolesti. Momentálne nemám žiadne iné problémy, teploty, problém s močením, ... Mávam ale často zápal priedušiek a dutín. Keď som bola za praktickým lekárom povedal mi že to nieje zápalové a nieje potrebné to riešiť, neodobral mi ani vzorky na vyšetrenie, vraj to nieje nutné. Chcela by som sa informovať z čo mi môže opuch spôsobovať, ako by som mohla zmierniť a predísť opuchu. Ďakujem Anna
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:06
Re:
Opuch dolných končatín, môže zahŕňať širokú škálu rôznych ochorení. Nakoľko neuvádzate nič konkrétne, ani vek, tak sa dá k tomu dosť ťažko vyjadriť. Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o akútnu flebotrombózu (uzáver žily trombom) žíl dolných končatín, väčšinou sa jedná o asymetrický opuch. Jednou z ďalších častých príčin aj strednej vekovej generácie je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Samozrejme je nutné vylúčenie zápalového procesu v oblasti spojivového tkaniva popisovaného členka, Vhodné by bolo doplniť aj reumatologické vyšetrenie a ortopedické s následnými rtg snímkami členka.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-05-02 13:57
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na tvorbu modrín na nohách. Začala som pred mesiacom civčiť (len doma: brušáky, zdvíhanie nôh, atď.) každý deň pol hodiny. Posledný týždeň mám niekoľko modrín na nohách. Nemôže to spolu nejako súvisieť? Alebo neviete mi poradiť, z čoho by sa mohli vytvárať ? Pol roka beriem antikoncepciu, aj antidepresíva. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:10
Re:
Antikoncepcia môže zasahovať do zvýšeného praskania (fragility) drobných cievok a kapilár na nohách. Antidepresíva takisto môžu navzájom interagovať s antikoncepciou. Navštívte hematológa vo vašom bydlisku, aby ste mali komplexné vyšetrenie koagulácie (zrážanlivosti) u vás.
Muž , 62 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-04-30 21:35
Dobrý večer pan doktor, môj problem spočíva v tom,že veľmi často dostávam krče v končatinách v oblasti lýtka.Sú veľmi bolestivé,niekedy od bolesti aj kričím.Po takomto krči bolesť ciťim aj niekoľko dni.Väčšinou je to na posteli pred spánkom.Na nohách nemam nejake vyrazne viditeľné krčove žily.Prosil by som od odpoved,či treba urobiť nejake vyšetrenie,resp.zmeniť stravovacie návyky,resp.čo robiť,aby tie krče zmizli alebo aspon ochabli.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:12
Re:
Pravdepodobne sa jedná u vás o chronickú žilovú nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), - je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Častým sprievodným prejavom sú kŕče v dolných končatinách, prítomné viditeľné varixy na dolných končatinách. Vhodné je doplnenie do terapie venotonik (napr. Detralex), doplnenie hladiny magnézia a kompresívne pančuchové nohavice počas dňa.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-27 22:18
Dobrý deň, moja otázka sa netýka kŕčových žíl,ale skôr tenkých žíl. Chodievam darovať krvnú plazmu, ale vždy majú problém napichnúť ma, pretože mám vraj veľmi zlé žily a vždy sa mi spraví modrina, takže v podstate chodím s modrinami stále. Nie je nejaký spôsob ako žily spevniť? A ešte sa mi na nohách robí a dve sa mi hoja už dva roky a stále ich vidno. Dá sa s tým nejako poradiť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:17
Re:
Tenké žily, ich veľkosť medikamentózne neovplyvníte, Keďže ste darca na transfúznej stanici, tak určite máte vyšetrenú zrážanlivosť krvi (koaguláciu). Jediná liečba, ktorá môže zmierniť praskanie žiliek sú venotoniká.
Muž , 34 rokov, poltar     (otázka pre doktora)2012-04-27 20:56
Zdravíčko, mám zápal žíl a jeden lekár mi povedal, že mám chodiť a predcvičovať a druhá lekárka, že oddychovať, tak neviem, ako to je? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:20
Re:
Veľmi jednoducho popisujte svoje zdravotné problémy. V akútnom štádiu nie je vhodné namáhať postihnutú končatinu, len pohybový režim pri dodržaní všetkých liečebných postupov podľa odporúčania angiológa.
Žena , 29 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-27 12:28
Dobrý deň, chcem sa taktiež spýtať na problém so zápalom povrchovej žily na vnútornej strane pravého lýtka (pravdepodobne dôsledok užívania HAK Yasminelle, ktorú som brala cca 7 rokov) - už druhy týždeň si pichám Fraxiparine injekcie, prvých 10 1,0 a ďalších 20 0,6 mg, okrem toho sa snažím poctivo nosiť kompresnú pančušku počas celého dňa od rána do večera. Dnes ma však začalo bolieť koleno - zvrchu vľavo tesne pri jabĺčku. Lekár ma upozornil, že v prípade, že by sa zápal síril ďalej vyššie - koleno, stehno, mám okamžite prísť - neviem však s určitosťou, či tá bolesť môže byť práve kvôli zapálenej žile a keďže je už piatok poobede, neviem, či je vhodné čakať až do stredy, kým bude ordinujúci lekár k dispozícii, alebo či mám vyhľadať hneď pohotovosť? Viete mi prosím poradiť, či táto bolesť kolena môže byť dôsledok zápalu žily?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:24
Re:
Vôbec neuvádzate či pri zápale Vám boli ordinované antibiotiká. Zápal sa môže šíriť vyššie aj nad koleno, môže byť postihnutý spojivový aparát kolena. Vyhľadajte lekára.
Muž , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-26 11:36
Dobrý deň. Rád by som sa informoval o bolesti nôh..Mám už dlhší čas bolesti nôh od bed. kĺbu dole a sú to bolesti dosť nepríjemné a ja by som to popísal, že je to bolesť celých nôh, nielen časť...nemám žiadne povrchové povlaky ani nič také..a niekedy už keď mám tie bolesti, tak prechádzajú už aj na ruky a tie bolesti sú fakt niekedy veľmi nepríjemné, až by som liezol aj po stenách.. Ďakujem veľmi pekne za pomoc..pekný deň.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:26
Re:
Váš problém bude skôr z dôsledku postihnutie kĺbového aparátu. Navštívte ortopéda nech Vám realizujú vyšetrenia bedrových kĺbov.
Žena , 31 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-26 10:30
Dobrý deň, od januára som začala behávať - nepravidelne najprv 20min, postupne som zvyšovala záťaž - teraz behám cca40-45min. Meriam 171cm a v januári som vážila 93kg. Teraz vážim 88kg. Stavu som vôbec neupravila, jem nepravidelne, a nie práve najzdavšie. Už 2 týždne behávam pravidelne - v intervale 2 dni beh - 1 deň voľno. Od včera behávam v intervale 1deň-beh, 1-deň voľno a začala som chodiť do roboty na bicykli - cca 10min. do práce. Mám epi - lieky - depakin chrono, gabapentin beriem pravidelne 2xdenne. Brala som aj lieky na hypertenziu, ktoré som vysadila. Trpím občasnou tachykardiou a arytmyiou. Lieky neberiem. V tehotenstve som prekonala preeklampsiu. Moja otázka je - včera keď som behala asi po 20min. mi opuchli ruky - dosť viditeľne a bolo to veľmi nepríjemné? Čo to mohlo spôsobiť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:29
Re:
Nakoľko sa to stalo iba jeden krát a nič viac o tom nevieme, nedá s k tomu jednoznačne vyjadriť, pravdepodobne len na podklade svalového preťaženie pri zvýšenej fyzickej námahe, Pokiaľ by sa opakovala situácia tak je vhodné vyhľadať angiológa na posúdenie artériového a venózneho zásobovania na hornej končatine.
Žena , 30 rokov, Ziar nad Hronom     (otázka pre doktora)2012-04-25 10:39
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom kŕčových žíl, aké operačné metódy sú na ich odstránenie a ktorá je najlepšia? Dozvedela som sa o metóde odstránenie laserom a klasickou metódou,objednala som sa na súkromnú kliniku do Nitry Medical MKP, kde majú tiež metódu Sklerotizácia žíl penou.Som po druhom porode a moje nohy sú naozaj v zlom stave. Chcem sa zveriť do rúk profesionálov a naozaj neviem kam a za kým sa mám obrátiť. Veľmi Vás prosím o radu, ktorá klinika u nás je v tomto obore najprofesionálnejšia. Ešte stále nie som rozhodnutá do, ktorých rúk sa zverím, nakoľko ide o moje zdravie. Ďakujem Vám za odpoveď. Katarína
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-25 17:30
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 53 rokov, Dubnica nad Váhom     (otázka pre doktora)2012-04-24 15:49
Dobrý deň. Dlhodobo užívam Tramal a zároveň si po dvoch mikroembóliach pľúc pichám Clexane. Mám aj problém s krvácaním z konečníka, už som to mala vypalované laserom, ale objavilo sa to po troch rokoch znovu. Chcela by som vedieť či sa môže súčasne kombinovať hore uvedená liečba, lebo mi to robí v miestach vpichu veľké modriny a tvrdé zdureniny. Po 7 mesiacoch pichania už sa stáva, že doslova hľadám miesta, kde si to mám pichnúť. Ruky a nohy nepripadajú do úvahy aj z tohto hľadiska. Na vysvetlenie Tramal užívam kvôli chorej chrbtici - som po operácii chrbtice, mám 53 rokov, sedavú prácu. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:43
Re:
Vzniknuté modriny a zdureniny sú následkom aplikácie injekcií Clexane podkožne a vznikom drobných zakrvácaní (hematómov) rôzneho rozsahu. Užívanie tramalu nemá s daným liečebným postupom a medikáciou súvislosť.
Žena , 32 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-24 15:21
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, prečo mi nezmizli drobné žilky - metličky ani po sklerotizácii. Nosím už mesiac kompresné pančuchy celý deň a žilky naďalej zostali. Sklerotizácii mi bola prevedená 2 krát za sebou s dvojtýždňovým odstupom.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:44
Re:
Niekedy je treba realizovať sklerotizáciu vo viacerých sedeniach, nakoľko sa nedajú naraz odstrániť všetky metličky v jednom sedení. Poraďte sa s lekárom, ktorý vám opakovane realizoval sklerotizáciu, aký zvolí ďalší postup.
Žena , 55 rokov, Hybe     (otázka pre doktora)2012-04-24 11:43
Dobrý deň, prosím Vás o radu, mam bolesť v rozkroku medzi ľavou nohou a bruchom ,viac na nohe. Som už mesiac na PN a liečim sa na zápal žíl, ale ja neviem, či sú to žily alebo nie. Pri sedení a ležaní necítim žiadnu bolesť, ale pri našľapovaní na nohu na rovine aj hore schodmi je dosť veľká bolesť. Už som vybrala antibiotika a teraz beriem detralex, ale bolesť veľmi málo ustúpila. Prosím Vás o radu. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:45
Re:
Pokiaľ by ste mali zápalové postihnutie žily, tromboflebitídu, v úvode by dané miesto malo byť začervenené v povodí žily, a lokálne aj bolestivé, a úľava nastáva po liečbe. Vzhľadom na príznaky, ktoré popisujete je vhodné vyšetrenie aj kĺbového aparátu – bedrové kĺby, panva.
Žena , 34 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2012-04-24 09:23
Dobrý deň , apsolvovala som sklerotizáciu a pred 4. týždňami som bola na poslednom zákroku a od tej doby nosím stále sťahujúce obväzy s vínimkou sprchy, ale na niektorých miestach nad žilami mám stále modriny a jedna väčšia žila z vnútornej strany predkolenia je stále vypuklá a je na nej modrina. Pritom na druhej nohe som mala rovnakú žilu a tá sa už dávno vstrebala. Preto by som rada vedela , či sa proces vstrebávanie nemohol nejako zastaviť , alebo ide o pomalšie vstrebávanie a tiež by som chcela poradiť dokedy mám nosiť obväzy, lebo tento týždeň je piaty od zákroku a mala by som skončiť s bandážovaním, alebo treba pokračovať kým sa žili celkom nevstrebú, alebo po piatom týždni stačí nosiť iba progresívne podkolienky a bandážovať iba v noci? Vopred ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:47
Re:
Pokračovať treba s kompresiou minimálne do 6 týždňov po sklerotizácii, eventuálne aj dlhšie, to závisí ako sa rozhodne lekár podľa aktuálneho klinického stavu a lokálneho nálezu. Sklerotizácia spočíva v podaní skelrotizačnej látky, ktorá vyvolá v nej zápal a zničí celú žilu alebo časť. Hojenie modrín a a miest po sklerotizácii je individuálne a niekedy môže trvať aj niekoľko mesiacov.
Žena , 26 rokov, Humenné     (otázka pre doktora)2012-04-23 11:27
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako sa dajú odstrániť rozšírené žilky na nohách. bola som na jednej konzultácii, a tam mi povedali, že sa s tým nedá nič robiť. chcela by som vedieť kedy sa používa sklerotizácia. ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:48
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 58 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-22 23:36
Dobrý večer, pán doktor na pravej nohe na narte mám červený fľak veľkosť asi 2,5 cm ako keby to bolo zakrvácané a aj na členkoch malé červené bodky, ťahajú sa až do predkolenia, neudrela som sa neboli to a uz som to mala zmizlo to a teraz nanovo sa to objavilo. Môžete mi poradiť čo je to a čo s tým, aké vyšetrenie by bolo potrebné? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:49
Re:
Podľa tohto stručného popisu nedá sa jednoznačne postaviť diagnóza. ako prvé treba navštíviť dermatológa, najskôr sa jedná o kožené ochorenie ekzematózneho charakteru. Eventuálne podľa jeho posúdenia budete odoslaná na ďalšie odborné vyšetrenia.
Žena , 28 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-21 22:39
Dobrý večer, chcela by som sa spýtať na moju babku. Má70r. ,v novembri jej amputovali nohu, pretože mala trombózu. Na druhej nohe sa jej časom vytvorila preležanina, teda mysleli sme si, že je to preležanina, keďže sa to, ale nehojilo, išla na vystrihovanie, neskôr nám ale povedali, že je to tromb, preto sa jej to ešte nezahojilo. Od kolena dole jej krv prúdi pomaly, sťažuje sa aj na tŕpnutie a opuch prstov na nohe a poslali ju na ďalšie vyšetrenie. Bojíme sa, že jej amputujú aj druhú nohu. Je tam veľké riziko, na čo sa máme pripraviť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:51
Re:
Amputácia DK, ktorá bola vykonaná u babky bola asi na podklade trombózy artériového systému, kedy došlo k uzatvorenie prekrvenia dolnej končatiny. V druhom prípade skôr sa asi jedná o trombózu žilového systému, ktorá pri správnej liečbe nie je závažná v zmysle amputačných výkonov. Treba presnejšie špecifikovať daný problém, nakoľko sa jedná o dva systémy cirkulácie ne dolnej končatine.
Muž , 21 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-21 20:17
Dobrý deň, Pri zvýšenej námahe sa mi na oboch predkoleniach tvoria hrčky o veľkosti lieskového orecha .Potom ma začnú obe predkolenia bolieť.V klude hrčky zmiznú a prestanú bolieť .Viete mi poradiť čo to môže byť ? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:52
Re:
Pri námahe dochádza k zvýšenej svalovej námahe a svalstvo pracuje ako pumpa pre žilové zásobenie dolných končatín a zabezpečuje žilový návrat krvi z dolných končatín. Pre menejcennosti cievnej steny, pri varixoch na dolných končatinách dochádza k zvýšenej náplne pri zvýšenej námahe a k vyklenutiu ako hrčka na dolnej končatine. Vhodné je doplnenie cievneho vyšetrenia a ultrazvukového vyšetrenia dolných končatín.
Žena , 39 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-20 08:51
Dobrý deň Chcela by som sa informovať či je pre onkologického pacienta nebezpečný zápal žíl na ruke po odbere krvi a po absolvovaní chemoterapie. Otcovi po odbere krvi vznikla bolestivá hrčka v mieste vpichu a následne na to mu sčervenala a zdurila sa celá žila. Lekár mu odporučil natierať si žilu protizápalovým krémom. Nemôže hroziť onkologickému pacientovi pri takomto zápale nejaké vážne riziko? Napr. pľúcna embólia Ďakujem za odpoveď Miriam
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:53
Re:
Zápal často vzniká po podávanej chemoterapii, kedy cytostatika spôsobia dráždenie cievnej steny a následne zápal, flebitídu eventuálne aj s prítomnou trombózou čiže – tromboflebitídu na hornej končatine. pri správnej liečbe nie je zvýšené riziko embolizácie.
Žena , 37 rokov, Trebišov     (otázka pre doktora)2012-04-20 08:03
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, tŕpnu mi dva prsty na pravej ruke a mám aj žily a ma bolia. Mala som zacvaknutý nerv C6 a c7 na krčnej chrbtici, čo mám robiť? Ďakujem za radu.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:54
Re:
Tŕpnutie prstov ako píšete mali ste klinické ťažkosti už predtým s cervikálnou chrbticou. Pokračujte v liečbe svojho neurológa a fyzioterapeuta.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-18 17:11
Dobrý den. Chcela by som sa Vás opýtat či je normálne ak žili na ruke svrbia. Už asi 3 dni iba na pravej ruke v jamke a na chrbte ruky. Je to tak neskutočné svrbenie že si to škrabem do krvi. A k tomu dnes ráno sa mi objavili na tej pravej ruke fialové flaky ktoré vyzeraju ako drobné modriny. Je to len nejaká alergia alebo možem mat niečo zo žilami? V rodine niesu problémy zo žilami len dedko má na oboch nohách viditelne opuchnuté žily ktoré sa nedaju vyoperovat len si ich mastí nejakou masťou už zopár rokov. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 09:58
Re:
Svrbenie nepatrí k charakteristickým prejavom žilového ochorenia a hlavne ako udávate lokalizáciu v jamke na ruke a na chrbte. Skôr by som vyhľadal dermatológa na vylúčenie napr. ekzémového ochorenia kože, čo sú charakteristické lokalizácie na koži tela, ako uvádzate. Vzniknuté modriny sú pravdepodobne po vašom škriabaní ako uvádzate („škriabali ste sa do krvi“).
Žena , 51 rokov, Martin     (otázka pre doktora)2012-04-18 08:54
Dobrý deň. Trápia ma bolesti v lýtku, mám pocit, akoby to bola bolesť kosti. Je dosť intenzívna, v priebehu dňa sa intenzita mení. BOlí aj v noci. Včera som si lýtko (spredu) prehmatala od chodidla po koleno. V jednej línii bolí aj na dotyk, dokonca som vyhmatala miestne jemné zdureniny. Voľným okom nič nevidno. Prosím, viete mi poradiť? Pred rokmi som mala pálenie v lýtkach, pocit horúčosti. Nedalo mi to ani spávať. bola som na cievnom, vraj v norme... Po rokoch sa mi stalo toto. Niekedy to na pár dní, aj týždňov ustane, no vracia sa neustále... ĎAKUJEM moc
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:03
Re:
Pravdepodobne sa jedná u vás o chronickú žilovú nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), - je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Častým sprievodným prejavom sú kŕče v dolných končatinách, prítomné varixy na dolných končatinách, ktoré spočiatku nemusia byť viditeľné. Vhodné je doplnenie do terapie venotonik (napr. Detralex), doplnenie hladiny magnézia a kompresívne pančuchové nohavice počas dňa.
Žena , 24 rokov, Považská Bystrica     (otázka pre doktora)2012-04-18 07:16
Dobrý deň. Každé ráno po prebudení mám opuchnutné chodidlá. Vôbec nemôžem obuť topánky a poobede sú nohy už odpuchnuté. Štyri roky beriem horm. antikoncepciu a necelý rok antidepresíva Alventu. Tento problém som na sebe spozorovala tak tri mesiace dozadu. Myslíte, že by som mala navštíviť svoju lekárku? Nohy vôbec nebolia len tie topánky neobujem...
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:12
Re:
Opuch dolných končatín, môže zahŕňať širokú škálu rôznych ochorení. Nakoľko neuvádzate nič konkrétne, ani vek, tak sa dá k tomu dosť ťažko vyjadriť. Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o akútnu flebotrombózu (uzáver žily trombom) žíl dolných končatín, väčšinou sa jedná o asymetrický opuch. Jednou z ďalších častých príčin aj strednej vekovej generácie je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Samozrejme je nutné vylúčenie zápalového procesu v oblasti spojivového tkaniva popisovaného členka, Vhodné by bolo doplniť aj reumatologické vyšetrenie a ortopedické s následnými rtg snímkami členka.
Žena , 35 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-17 21:28
Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Po pôrode syna (12 rokov) sa mi objavili kŕčové žily v podobe drobnejších, ale viditeľných pavučín. Dnes mám výrazné pásy kŕčových žíl aj po stehnách. Nemám žiadne problémy zatiaľ, teda žiadna bolesť, žiadne svrbenie ani opuchy (iba veľmi zriedkavo opuch členkov). Moja matka bola operovaná v 52 rokoch. Rada by som sa opýtala, či je ich viditeľnosť možné odstrániť bylinnými čajmi, alebo masťami na to určenými (pagaštan, zádušník, atď), prípadne používaním sťahujúcich pančúch. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Silvia
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:16
Re:
Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch
Žena , 54 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-17 21:18
Dobrý deň , mám taký problém , že mávam v noci krče v lýtkach na obidvoch nohách a keď aj niekedy ležím a mám hore nohy , cítim také akoby bublanie v žilách - lýtkach a tiež mávam bolesti po chodzi a opuchy v členkoch a lýtkach . Som 6 rokov po hysterektomii .Možu to byť vnútorné krčové žily ? Lebo vonkajšie nemám .Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:30
Re:
Pravdepodobne sa jedná u vás o chronickú žilovú nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), - je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Častým sprievodným prejavom sú kŕče v dolných končatinách, často v noci náhle vznikajúce, prítomné varixy na dolných končatinách, ktoré spočiatku nemusia byť viditeľné, Vhodné je doplnenie do terapie venotonik (napr. Detralex), doplnenie hladiny magnézia a kompresívne pančuchové nohavice počas dňa, hlavne pri vyššom pracovnom zaťažení dolných končatín.
Žena , 41 rokov, Brezno     (otázka pre doktora)2012-04-17 20:28
Dobrý deň, asi pred 2 týždňami sa mi objavila vypuklá žila na pravej strane brucha, začínajúca na rebrách až sa stráca v podbrušku. Vyzerá to, ako jazva, ale žiadny zákrok som nepodstúpila. Každým dňom to zacina viacej boliet a je to nepohodlné. Môžete mi povedať o čo sa jedná? Ďakujem pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:31
Re:
Žilky na bruchu vznikajú, alebo sa stávajú výraznými pri zvýšeného žilové tlaku v podkoží brucha. Vhodné je doplniť sonografické vyšetrenie brucha.
Žena , 42 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2012-04-17 13:05
Ešte som zabudla dodať, že mi praskajú cievky na rukách, prstoch, občas aj na prstoch na nohe, je to pocit bolesti a potom sa vytvorí modrina červená, ktorá sa na druhý deň stratí, inak modriny sa mi vytvárajú často. Rada by som navštívila Vaše oddelenie, keby to bolo možné, ešte raz ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:36
Re:
Praskanie drobných cievok môže byť následkom zvýšených metličkových varixov na dolných končatinách v dôsledku zvýšeného tlaku v povrchovom venóznom systéme, ktorý vzniká následkom poškodenie chlopní v hlbokom venóznom systéme a následným zvyšovaním tlaku v povrchových žilkách. Čiže prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Nepopisujete bližšie váš zdravotný stav, vhodné je doplniť aj vyšetrenie krvných doštičiek krvi, koaguláciu krvi (zrážanlivosť), čo môže viesť pri zvýšenom praskaní (fragilite) kapilár podkožia.
Žena , 42 rokov, nitra     (otázka pre doktora)2012-04-17 12:53
Dobrý deň prajem, mám problém asi 2mesiace s pravou nohou, začala mi čudná bolesť od členka vnútorného, akoby pulzovanie a začala mi ťahavá bolesť do lýtka až po vnútorné stehno, dá sa to vydržať, ale bolí to stále ,hlavne v pokoji, keď stojím, ležím, ale aj ráno a počas dňa, prácu vykonávam v stoji, takže celý deň na nohách ,viditeľné žily mám tak v norme myslím, žiadna vybehnutá žila, antikoncepciu som hneď vysadila, nakoľko sa zdržujem v zahraničí, tu návšteva u lekára končí len s liekmi od bolesti. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:37
Re:
Pravdepodobne sa jedná u vás o chronickú žilovú nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), - je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Častým sprievodným prejavom sú kŕče v dolných končatinách, často v noci náhle vznikajúce, prítomné varixy na dolných končatinách, ktoré spočiatku nemusia byť viditeľné, Vhodné je doplnenie do terapie venotonik (napr. Detralex), doplnenie hladiny magnézia a kompresívne pančuchové nohavice počas dňa, hlavne pri vyššom pracovnom zaťažení dolných končatín.
Žena , 39 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-16 20:42
Dobrý deň, na ľavej nohe dole na narte chodidla mám miesto po ktorom keď si prejdem rukou cítim ako mi to miesto tŕpne a brní. Stáva sa mi to aj v uzavretej topánke keď mi obuv tlačí na chodidlo zhora najviac v lyžiarkach.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:38
Re:
Treba podstúpiť skôr neurologické vyšetrenie na vylúčenie porúch inervácie periférneho nervstva.
Žena , 48 rokov, Medzev     (otázka pre doktora)2012-04-15 23:02
Dobrý deň,ja by som sa chcela spýtať,pichala som si 20 injekcií Clexan do brucha.Modriny by ma ani tak netrápili,ale červená koža svrbí to strašne,mám to pomaly na celom podbruší,ťo si na to mám dať?Skušala som fenistil gel,ale sa mi zdá viac červené,Videl to aj lekár,povedal,že to je len reakcia.A predpísal mi dalšie 20 Clexan forte.Ďakujem za radu.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:39
Re:
Nie sú popisované časté reakcie po podávaní Clexanu subkutánne (podkožne). veľmi by bolo zaujímavé aj vymeniť lokálny dezinfekčný prostriedok, či nemáte alergiu na dezinfekčný roztok, napríklad ak obsahuje zložku jód. Takto vznikajú časté začervenania kože. pri nezlepšení stavu, by bolo vhodné zmenu nízkomolekulárneho heparínu – Clexane. T.č. je vhodné ako akútna pomoc užitie antialergík, na odstránenie akútneho svrbenia (napr. Claritine – voľno predajné)
Žena , ,     (otázka pre doktora)2012-04-14 21:49
Dobrý deň... Píšem Vám pretože som si istá, že potrebujem poradiť.. Neviem presne ako dlho to je, ale pár mesiacov určite sa mi vyskytujú na nohách, stehnách a mylsím, že začínajú postuipne aj na brušku malé fialkovité žilky.. Ako mamičkám po pôrode. Ale ja mám len 17 a chcela by som s tým niečo robiť.. Dakujem Vám,za vaš čas.. Prosím vás poradte mi... Dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:41
Re:
Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg,
Žena , 28 rokov, Trnava     (otázka pre doktora)2012-04-13 08:39
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o názor. Som 11 mesiacov po pôrode, stále dojčím. Asi mesiac do zadu sa mi začali robiť na nohách ako keby modrinky z ničoho nič sa objavia a tak aj zmiznú. Bola som na krvných testoch a krvný obraz mám v poriadku. Môžte mi prosím povedať z čoho to môže byť? Môže ísť aj o nedostatok nejakého vitamínu? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:43
Re:
Pokiaľ hematologické vyšetrenie bolo v poriadku, tak nastáva pravdepodobne zvýšená fragilita (praskavosť) drobných žiliek, kapilár podkožia. nakoľko dojčíte, tak by bolo vhodné zvýšený konzum vitamínu C . Vhodné je aj spevnenie svalstva na dolných končatinách.
Žena , 29 rokov, Trencin     (otázka pre doktora)2012-04-12 10:43
Dobrý deň, mám 29 rokov. Už zopár rokov pozorujem, že sa mi na nohách tvoria drobné žilky. Metličky. Občas mi nejaká praskne a potom to v tom mieste pichá. Mám stojaté zamestnanie, ale nestojím na mieste. V podstate stále kráčam. To som čítala, že je dobre na prekrvovanie. Rozmýšľam nad sklerotizáciou, alebo odstránenie týchto žiliek laserom. Neviem sa rozhodnúť, čo by bolo vhodnejšie. Neviem, či sú po sklerotizácii vždy modriny, prípadne pigmentové škvrny. To už zažiť nechcem, bola som asi pred piatimi rokmi na odstraňovaní žiliek laserom a mala som ešte asi 2 roky fľaky na lýtkach. Neviem, či mi to len neodborne spravili, alebo to tak má byť. Tiež by som chcela vedieť, či budem musieť nosiť sťahujúce pančušky po jednom alebo druhom zákroku. Je treba sklerotizáciu tiež opakovať? Nemám tých žiliek až tak veľa, ide mi hlavne o jedno lýtko z vonkajšej strany. Ďakujem pekne za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:53
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 28 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-11 19:30
Dobrý deň. Už niekolko mesiacov mám bolesti v ľavej nove. Presnejšie ťahavú bolesť vo vnútri lýtka. Lýtko mi počas dňa opuchá, a celkovo je o niečo hrubšie, objemnejšie. Niekedy je bolesť menšia, inokedy pociťujem doslova nepríjemný nepokoj. Mám sedavé zamestnanie, a beriem už cca 6 rokov HAK. Prosím o radu. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:54
Re:
Jednoznačne treba vyhľadať lekára, nakoľko HAK predstavuje zvýšené riziko vzniku trombózy na dolnej končatine a vami popisované ťažkosti, by mohli by sprievodným prejavom vzniknutej flebotrombózy. Dôležité je ultrazvukové vyšetrenie dolných končatín, hlbokého žilového systému na vyvrátenie alebo potvrdenie prítomnej trombózy.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-11 18:04
Dobrý deň,už dlhší čas mam pocit pálenia žíl,alebo trpnutia,neviem presne ako to pomenovať, na pravej ruke aj v predlaktí,ale aj v hornej časti ruky.Nie je to každý deň,no býva to dosť často.Počula som,že to môže byť zápal žíl.Ako by som mala postupovať? Mám ísť k doktorovi? Zmizne ten pocit sám od seba,alebo potrebujeem odbornú pomoc?...ďakujem,s pozdravom Andrea
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:57
Re:
Zápal žily sa prejaví často lokálnym začervenaním kože často v priebehu podkožnej žily, dosť bolestivosť na pohmat, môže byť niekedy aj zvýšená teplota. Skôr by som videl Váš problém ako postihnutie krčenej chrbtice a s následným tŕpnutím pravej hornej končatiny. Skôr navštívte neurológa.
Žena , 48 rokov, kezmarok     (otázka pre doktora)2012-04-10 15:09
Užívam Detralex 2 mesiace, vyhodili sa mi dve okrúhle kolesá červené na lýtku z bočnej strany nohy. Nesvrbí to, ale je to na pohľad zlé. Môže to byť z liekov, okrem Detralexu neužívam žiadne lieky?
Žena , 24 rokov, Valaliky     (otázka pre doktora)2012-04-08 12:50
Dobrý deň, rada by som sa opýtala ohľadom hrčky, ktorú som si nahmatala pod pravým kolenom. Mám 24 rokov, 170cm, 56kg. V poslednej dobe pociťujem tŕpnutie nohy, mravenčenie a zviditeľnenie žíliek rôznych veľkostí. Neviem, čo by to mohlo spôsobovať a preto by som potrebovala Váš názor, či by som mala absolvovať lek. vyšetrenie. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 10:59
Re:
Jednoznačne podstúpiť lekárske vyšetrenie, hrčka môže byť strombotizovaný varix, zvýraznenie varixu predkolenia, alebo sa môže jednať o postihnutie mäkkých tkanív podkožia. Podľa vášho popisu sa nedá jednoznačne povedať akej príčiny je hrčka.
Žena , 48 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-04-07 17:40
Dobrý deň, prosím o radu. Mám problém s kŕčovými žilami, najviac na lýtkach. Absolvovala som klasickú operáciu ( rok 2000) na Klinike cievnych chrob v BA. Po operácii mi zostali nepekné jazvy, ktoré sa zväčšili, nakoľko som pribrala na váhe. Varixy sa objavili opať. Aby som sa vyhla klasickej operácii,súhlasila som so sklerotizáciou žíl na tej istej klinike( cca pred 4 rokmi).Výsledkom je tmavá čiara - pigmentová škvrna. Skúšala som ju odstrániť bieliacimi krémami, laserom (aj v zahraničí), ale výsledok je nulový. Dokonca mi lekárka povedala, že táto pigmentácia je už trvalá. Na tej istej končatine mi pribudli ďalšie varixy, ale vzhľadom na zlé skusenosti nechcem ísť ani na sklerotizáciu ani na klasickú operáciu. Viete mi prosím poradiť čo s takýmito varixami ako aj s tou pigmentovou škvrnou? Podotýkam, že podľa sono vyšetrenia sa moje problémy týkajú len povrchových žíl. ďakujem vopred za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:14
Re:
Prvá zlá skúsenosť s operačným riešením varixov, neznamená, že aj ďalšia bude negatívna. Možno keby nedošlo k zvýšeniu váhy tak aj jazvy by neboli také škaredé po vašej prvej operácii. Operačné riešenie okrem drobných rezných rán nezanecháva pigmentové zmeny atd. Sklerotizácia môže viesť v mieste sklerotizácie, v priebehu žily k vzniku pigmentových trvalých zmien, nakoľko ide pri technike o vyvolanie zápalovej reakcie. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Závisí od rozsahu varixov, za úvahu stojí laserová sklerotizácia.
Žena , 24 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-04-06 10:28
Dobrý deň, chcem sa opýtať . Začala som pracovať v náročnejšej robote ako čašníčka 13 hodín na nohách. A na lýtkach sa mi vytvorili modriny resp podliatiny . Mne sa zdá, že je to kvôli prasknutým žilám . Čo by ste mi poradili ?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:16
Re:
Môžu pri dlhšom zaťažení, statí opúchať dolné končatiny, môže byť to následkom horšieho odtoku žilovej krvi z dolných končatín a následne aj praskať drobné podkožné kapilárky, cievky. Vhodné je užívanie venotonik, kompresívne pančuchy, ktoré zlepšujú odtok žilovej krvi z dolných končatín.
Žena , 30 rokov, Púchov     (otázka pre doktora)2012-04-04 04:52
Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť? Čakám 2. dieťa, som v 19. týždni tehotenstva a na vonkajších rodidlách mám už asi mesiac veľkú hrču. Stačí, keď chvíľku stojím a navrie asi do hrúbky môjho malíčka a bolí. Vyzerá to, ako obrovská navretá krčová žila. Nebála by som sa toho, lenže pri prvom tehotenstve sa mi objavila až niekedy okolo 6. mesiaca a do pôrodu to bolo celkom v poriadku. No teraz, pri 2. tehotenstve sa mi to objavilo omnoho skôr a mám z toho dosť nepríjemný pocit. Niekedy si musím dávať pozor na kašeľ či smiech, pretože mám pocit, že sa vtedy roztrhne. Nedá sa s tým niečo robiť? Poraďte mi prosím. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:18
Re:
V oblasti ženského ohanbia vznikajú zdurené žily v oblasti vetvení žil v danej lokalite. Práve takýto stav je indikovaný na pôrod sekciou. Treba sa poradiť s vašim gynekológom a vylúčiť aj zápalové ochorenia, zdurené žliazky v oblasti rodidiel, vylúčenie podkožného zápalu (napr. abscesu)
Žena , ,     (otázka pre doktora)2012-04-03 18:05
Dobrý deň ja by som sa chcela opýtať na nohách sa mi spravili také veľmi viditeľné žily nie len za kolenom ale aj na stehne mi ich dosť vidno, dúfam že to nie sú krčové žily....Dakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:19
Re:
Podľa popisu lokalizácia je charakteristická pre krčové žily na charakteristických miestach na dolných končatinách. Tak navštívte odbornú ambulanciu vo svojom okolí.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-03 08:27
Dobrý deň, som 6 mesiac po pôrode a niekoľkokrát v prvých troch mesiacoch som mala taký tlak na hrudi, že som musela predychávať, neviem čo to môže byť, lebo som bola na krv a výsledky sú OK. 3 týždne som užívala tabletky na úpravu zrážania krvi a po odbere boli zrážačky v poriadku. Potom to prestalo ta dýchavičnosť, ale včera znova sa to objavilo, ale musím povedať, že som sa zľakla, neviem či to s tým súvisí. Ďalším mojím problémom je, že ma začala bolieť ľavá noha a to v okolí kolena vnútorná strana, stehno, okolo slabín a v strede zadnej sedacej časti(keď sedím cítim mravčenie v nohe z toho a takú ťažkú nohu). Tiež ma to bolí vyššie až k chrbtici a tam aj na dotyk na ľavej strane nad krížmi. Čo to môže byť, poraďte mi, tá noha bolí týždeň a prestane. Je to taká tlaková bolesť až vykrúcajúca, žily mi presvitajú na nohe, stehne a veľmi aj na prsiach - kojím 6 mesiac. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:20
Re:
Tak veľmi ťažko jednoznačne sa dá vyjadriť k vášmu zdravotnému problému. Jednoznačne dušnosť netreba podceňovať a k tomu ešte ako udávate opuch dolnej končatiny a bolestivosť. Treba urgentne vyhľadať lekára, nakoľko podľa popisu symptómy sú charakteristické pre embolizáciu do pľúc. Nutné je ultrazvukové vyšetrenie dolných končatín, na vylúčenie prítomnej trombózy, echokardiografické vyšetrenie (sonografické vyšetrenie) srdca a pri podozrení aj CT angiografické vyšetrenie pľúcnych artérií na vylúčenie embolizácie.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-02 13:10
Dobrý deň, mám problém s drobnými žilkami a cievkami - praskajú mi (resp sú viditeľné také drobné fialové žilky) po celom tele, najmä na ramenách, stehnách a lýtkach, pár aj na zadku. Okrem toho že to nevyzerá pekne sa obávam aj možného zdravotného problému. Čo s tým mám robiť? AKo tomu predísť? Odstrániť už existujúce sa asi bude dať iba laserom, však? Ďakujem za radu.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-07-26 11:23
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg.Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 40 rokov, Lipt.Mikulas     (otázka pre doktora)2012-04-01 20:27
Dobrý deň, poprosím o radu. Máme brata /48 rokov/, ktorý je momentálne hospitalizovaný z dôvodu potreby uskutočnenia transfúzii krvi pre nízke hodnoty hemoglobínu, pacient je onkologicky chorý, po 2 chemoterapiach dostal vždy infarkt. Chcem sa spýtať, už asi 4 týždne ho veľmi bolia nohy, pred 5 dňami podstúpil vyšetrenie žíl a boli mu zistené krvné zrazeniny v nohe, veľmi ho bolia nohy. Liečba krvných zrazenín v nemocnici spočíva v zabandážovaní nohy a užívaní injekcii proti zrážanlivosti krvi.Veľmi by sme chceli pacientovi pomôcť, nohu má celú napuchnutú a teplú, čo by ste nám poradili ? A tiež, prosím, kedy po akom časovom období by opuch mohol ustúpiť,poprípade ako by sme bratovi mohli pomôcť. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:32
Re:
U onkologických pacientov je vysoké riziko vzniku flebotrombózy (zrazeniny v žilovom systéme dolných končatín). Flebotrombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile (trombus). Trombus môže vzniknúť ako v hlbokom, tak aj v povrchovom žilovom systéme. Pri flebotrombóze dochádza k zamedzeniu a obmedzeniu toku krvi z končatiny, čo sa navonok prejaví opuchom a bolestivosťou, prípadne môžu byť aj farebné zmeny na dolnej končatine. Najčastejšie ide o asymetrický opuch na jednej dolnej končatine. Liečba spočíva v bandážovaní postihnutej dolnej končatiny a podávanie liekov (antikoagulancia) na riedenie krvi , ako píšete t. č. injekcie (nizkomolekulárny heparín). Liečbe trvá tak 3-6 mesiacov, u onkologických pacientov je liečbe predĺžená, riadi sa podľa výsledku ultrazvukovej kontroly dolnej končatiny.
Žena , 44 rokov, Zvolen     (otázka pre doktora)2012-04-01 19:29
Dobrý deň, opuchla mi ľavá noha po dlhom chodení. Opuchol mi priehlavok a prsty. Pri chôdzi som pociťovala bolesť v päte a v spodnej časti chodidla. Po dvoch mesiacoch sa opuch zmiernil, aj bolesti, ale každý deň sa mi vytvorí mäkký opuch v priehlavku a bolesť mi vystreľuje do stehna. Používam heparoid masť. Prosím Vás o radu, lebo žijem v Anglicku a tu doktor mi povedal, že mám len strečingovať nohu, ale tie bolesti stále pretrvávajú. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:31
Re:
Veľmi ťažko sa dá presne k vášmu problému vyjadriť. Opuch dolných končatín, môže zahŕňať širokú škálu rôznych ochorení. Nakoľko neuvádzate nič konkrétne, ani vek, tak sa dá k tomu dosť ťažko vyjadriť. Veľmi často náhodne vzniknutý opuch môže byť prejavom chronickej žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Vo vašom prípade sa môže rozvíjať chronická žilová nedostatočnosť, ako popisujem vyššie. Treba vylúčiť aj ďalšie závažné postihnutie, jedná sa o akútnu flebotrombózu (uzáver žíl trombom), kedy sa jedná skôr o asymetrický opuch a pri neliečení často progresia opuchu od členka až po stehno. Netreba zabudnúť ani na postihnutie spojivového aparátu členkov (šľachy, väzivá), kde už treba posúdenie ortopédom s rtg. snímkom členka.
Muž , 25 rokov,     (otázka pre doktora)2012-04-01 01:02
Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na takúto vec. Cca pred 6 týždňami som mal problém so silnou srdcovou fibriláciou na základe čoho mi boli predpísané lieky Vasocardin, ktoré mám užívať ešte asi 2 týždne. No asi mesiac od tejto udalosti som si našiel na pravej ruke (zvrchu bicepsu)niekoľko hrčiek na žile. Sú asi vo veľkosti hrachu a nie sú nijako bolestivé. Naozaj ma to znepokojuje pretože som nikdy predtým takýto problém nemal. Viete mi povedať, čí to môže mať spojitosť s liekmi, ktoré užívam, resp. čoho je to následok? Vopred ďakujem veľmi pekne.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:29
Re:
Vo vašom prípade bol indikovaný vasocardin na fibriláciu predsiení na spomalenie rytmu srdca (ekonomická srdcová frekvencia). Liek patrí do skupiny β-blokátorov (metoprolol), ktoré nemajú vplyv na vznik daných hrčiek, skôr môžu sa prejaviť ťažkosti u astmatikov charakteru sťaženého dýchania, prípadne u pacientov s postihnutím prekrvenia dolných končatín, môže viesť k zvýrazneniu klinických ťažkostí. Veľmi dôležitá súčasť komplexnej liečby fibrilácie predsiení je antikoagulačná liečba, liečba „riedenia krvi“, aby nedošlo k vzniku tromóozy a mikroembolizácii s následkom náhlej mozgovej príhody.
Žena , 24 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-03-31 22:48
Dobrý deň..Mám 24 rokov. Už asi 2 týždne mám bolesti v lýtkach...Začalo sa to tým, že som chcela isť behať ,keďže som chcela športovať, no zabehla som len kúsok, strašná bolesť lýtka..Keď ležím tak je ok..no keď chodím a nedaj bože musím trošku utekať, strašné .Som po pôrode 2 roky, mám nadváhu nejakých 12kg.Ked náhodou čupím veľmi mi spuchnú nohy(chodidlá)ale inač ma nebolia. Bola som u doktora povedal , že to kŕčové žily nie sú, keďže ich nevidno. No na sono ma neposlal, keďže podľa mňa by to mohli byt aj vnútorné nie? Povedal ,že mám ploché nohy...ale z toho taká bolesť? Som zúfala chcem športovať -chudnúť a neviem, nevládzu mi nohy:-( ďakujem za radu. Z krvi mám všetky výsledky dobré.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:28
Re:
Vo vašom prípade bolesti nôh u žien sú spôsobené veľmi často chronickou žilovou nedostatočnosťou (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), následkom je zvyšujúci sa venózny tlak spôsobený najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. V dôsledku dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Najdôležitejšie etiopatogenetické faktory sa uplatňujú na vzniku a rozvoji žilových ochorení sú: 1) nedostatočnosť žilových chlopní 2) primárne krčové žily 3) poškodenie chlopní zápalom, trombózou Dôležité je angiologické vyšetrenie a následne aj realizácia ultrazvukového vyšetrenia žilového systému dolných končatín. Netreba zabúdať na vzniku bolestiach dolných končatín sa môžu spolupodieľať aj niektoré lieky, ktoré spôsobujú svalovú slabosť a prirodzene aj fyzická kondícia, ktorá sa dá získať pozvoľne a postupne
Žena , 29 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-30 21:08
Dobrý deň pán doktor, mam problém s praskaním cievok na nohách, robia sa mi aj malé modré fľaky, chcem sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť nejakú prevenciu. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:26
Re:
Praskanie drobných cievok môže byť následkom zvýšených metličkových varixov na dolných končatinách v dôsledku zvýšeného tlaku v povrchovom venóznom systéme, ktorý vzniká následkom poškodenie chlopní v hlbokom venóznom systéme a následným zvyšovaním tlaku v povrchových žilkách. Čiže prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Nepopisujete bližšie váš zdravotný stav, vhodné je doplniť aj vyšetrenie krvných doštičiek krvi, koaguláciu krvi (zrážanlivosť), čo môže viesť pri zvýšenom praskaní (fragilite) kapilár podkožia.
Žena , 21 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-30 12:52
Dobrý deň, mam 21 rokov a všimla som si asi pred týždňom, že sa mi na vnútornej strane oboch stehien zvýraznila žila, od vrchu po koleno , a aj po stehnách mám také modré ako mapy, ale nikdy som to nemala, vyzerá to akoby sa mi stenčila koža a presvitali mi povrchové žily, čo by to mohlo byť? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:25
Re:
Jednoznačne sa jedná o chronickú žilovú nedostatočnoť, (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) - je zvyšujúci sa venózny tlak, spôsobený najčastejšie spätným (refluxom), prúdením krvi v postihnutých žilách. Nakoľko klinický stav vznikol na oboch stranách stehien, treba vylúčenie príčiny, zhodnotiť hlboký venózny systém, či nedošlo k zhoršenému odtoku krvi z dolných končatín, napríklad trombom. Nutné je doplniť ultrazvukové vyšetrenie žíl dolných končatín a angiologické vyšetrenie
Žena , 53 rokov, Prievidza     (otázka pre doktora)2012-03-27 23:41
Prosím o radu, som rok po operácii varixov. Krátko po operácii mám znovu problémy, mám pocit ťažkých nôh až nevládzem chodiť. Najhoršie je to v noci, nemôžem spať, pretože mám pálčivú bolesť. Bola som aj MMG vyšetrení a mám aj nález. Najviac mi prekáža, že nohy ma bolia po krátkej námahe. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:24
Re:
Popisujete že ste boli na vyšetrení a máte aj nález, len nič bližšie neuvádzate. Pri pretrvávaní ťažkosti treba vyšetrenie artériového a venózneho systému na dolných končatinách. Pálivé prejavy môžu byť aj prejavom postihnutia periférneho nervstva, treba cestou neurológa vylúčiť dané postihnutie. Treba doplniť angiologické vyšetrenie.
Žena , 55 rokov, Komárno     (otázka pre doktora)2012-03-27 21:24
Dobrý den. Chcela by som sa spýtat, čoho prejav je, ked pri cirhoze pečene pacient má krvné podliatiny po celých rukách a už v celej oblasti hrudi. Je to vážny stav? Dakujem za informáciu.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:23
Re:
Prejav podliatín pri cirhóze pečene je vážny stav, následkom zhoršenej zrážanlivosti (koagulácie) u pacientov, v dôsledku poškodenej syntézy (tvorby) koagulačných faktorov - proteínov v pečeni. Ďalší prejavom je pokles krvných doštičiek (trombocytopénia) u daných pacientov. Nutné je interné, gastroenterologické vyšetrenie
Žena , 24 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-03-25 11:51
Dobrý deň, rada by som sa len informovala. Mám 24 rokov, pracujem denne 12 hod. a to celý deň na nohách. Ráno nemám problémy s napuchnutými nohami, ale večer je to niečo strašné, sú až dva krát tak spuchnuté a cítim v nich tlak. Už ich mám aj žilnaté, ale nie sú to kŕčové žily. Snažím sa vo voľnom čase cvičiť koľko sa len dá, prechádzky atď. Ale doposiaľ som ešte nebadala rozdiel. Chcela by som Vás poprosiť o radu ako sa dá tieto žily liečiť a pravdaže aj tie opuchy nôch po celom dni. Ďakujem Vám vopred.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:22
Re:
Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín. Vhodné je vylúčenie flebotrombózy v hlbokom venóznom systéme na dolných končatinách ultrazvukovým duplexným vyšetrením. Jednou z hlavných príčin aj strednej vekovej generácie je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Jedným so základných riešení sú kompresívne techniky. Kompresívne techniky v zmysle kompresívnych pančúch, je jednou zo základných terapeutických postupov v liečbe varixov dolných končatín. Pokiaľ užívate venofarmaká, ich účinok nebude taký ako s nosením zdravotných kompresívnych pančúch. Správnym používaním usmerníte tok v povrchových i hlbokých žilách, znižujete nedomykavosť žilných chlopní, zlepšujete žilový návrat a zmenšujete tvorbu opuchov, zvyšujete výkon žilno-svalovej pumpy.
Žena , 37 rokov, liptovsky mikulas     (otázka pre doktora)2012-03-20 16:22
Pred mesiacom som prekonala trombózu vysadila som antidepresíva , keďže som sa cítila zle, znova som ich začala brať a znova ma začali bolieť nohy. Môže sa znova jednať o trombózu? Bojím sa isť k doktorovi beriem mobivenal na žily
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:21
Re:
Pokiaľ ste pred mesiacom prekonali trombózu tak ešte nie je vyliečená, nakoľko liečba je minimálne 3 až 6 mesiacov a spočíva v antikoagulačnej liečbe. Možno ste prekonali povrchovú tromboflebitídu – zápal povrchovej žily. Dôležitá v prípade trombózy je antikoagulačná liečba. Ako to popisujete tak by ste sa mali urýchlene vybrať k lekárovi na diagnostiku a vylúčiť recidívu či skôr progresiu trombózy. Nutné je ultrazvukové vyšetrenie hlbokého žilového systému.
Žena , 36 rokov, Kosice     (otázka pre doktora)2012-03-20 05:11
Dobrý deň, prosím vás o radu. Bola som operovaná pred 5rokmi po dvoch deťoch -normálny pôrod ,chirurgicky iba na pravú nohu ,ktorá má bolela a mala som viditeľne modré žily stehne a na lýtku. Po operácii cca2roky,boli žily naspäť a mám ich doteraz. Bola som asi pred rokom na cievnom a prechodnosť žíl som mala v poriadku. Nohy má bolia niekedy, pretože mám zamestnanie pri ktorom stojím aj 10 hodín denne, ale nikdy má neboleli až tak, ako pred operáciou. Začala som chodiť do fitnes centra, kde behám na páse a je tam vibro stroj na ktorom sa cvičia rôzne cvičia napr. výpady, drepy, brušáky, cviky na ruky - pri tom sú otrasy tela, čo je vhodné na spevnenie tela myslite, že takýto druh cvičenia môže môjmu stavu žíl ublížiť ? Nosím pri tom sťahujúce pančuchy,70den,mám54kg a výšku 162cm-normal.hmotnost. Vopred ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:19
Re:
V prípade chronickej žilovej nedostatočnosti je vhodná pohybová aktivita, ktorá vedie k spevneniu svalstva na dolných končatinách, ktoré funguje ako svalová pumpa a napomáha k návratu krvi žilovým systémom. Odporúča sa skôr aerobné cvičenie, behanie chodenie atd. K jednoznačnému poškodeniu nemôže prísť ako popisujete.
Žena , 23 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-03-19 23:03
Dobrý deň, mám bolesti v pravej nohe, ktorú pociťujem ako mierne ťahanie, no pri menstruacii prechádza do bolesti a pocitu stuhnutia. Čím to môže byť? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:18
Re:
Typickým príznakom je pocit tupej bolesti, tepla alebo pálenia v nohách. Väčšinou však k lekárovi privedú ženu až kozmetické dôvody. Pozornosť by ste mali zbystriť už vtedy, ak vám nohy občas mierne opúchajú v členkoch a len čo nohu dostanete do vyvýšenej polohy, opuchy sa rýchlo stratia,“ Práve u žien bývajú klinické ťažkosti zvýraznené v období menštruácie, čo je spôsobené hormonálnymi zmenami a vplyv hormónov na cievnu stenu žíl.
Muž , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-19 15:19
Dobrý deň pán doktor. Mam taký problém na rukách - mám veľmi viditeľné žily, keď dám ruky na hor tak zmiznú, dá sa toho nejako zbaviť alebo nie? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:17
Re:
Práve keď dáte ruky nahor dochádza k ich vymiznutiu nakoľko sa zlepší odtok krvi v žilách pri vyvýšenej polohe. Je zhoršený odtok krvi z horných končatín, čo môže byť spôsobené poškodením žilového chlopňového aparátu, prekonanou trombózu na hornej končatine, zápalom.... Nutné je podstúpenie ultrazvukového vyšetrenia žilového systému na horných končatinách na angiologickej ambulancii.
Žena , 39 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-03-18 22:22
Dobrý deň, mám problémy s kŕčovými žilami už veľmi dlho, u nás v rodine je to genetická záležitosť, mamka bola 4 krát operovaná, sestra 2 krát a podstúpila sklerotizáciu, a aj ja som v r. 2000 bola operovaná, a neskôr som podstúpila dve sklerotizácie. Chvíľu bolo dobre, ale po určitom čase som prestala som nosiť kompresné pančuchy, pretože sa mi robili krvné podiatiny pod kolenami, a lišaje od pančúch. Začala som nosiť len zdravotné podkolienky. Po 3 rokoch sa mi kŕčové žili utvorili znova, hlavne ma pobolieva skoro denne noha, resp. žily pod pravým kolenom, mávam ich horúce a mám pocit, že mi niekto tie žily naťahuje. Členok na pravej nohe mám trocha širší a minulé leto som odchádzala z roboty aj s 3 cm rozdielom v šírke členka. Nikdy som nebrala žiadne lieky, môj lekár tvrdil, že mi ich netreba. Moja obvodná lekárka mi odporúčala Detralex, ale ani ten neberiem. Mohol by to byť nejaký zápal a mám navštíviť ci
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:16
Re:
Odporučenie praktického lekára bolo správne, odporučil vám venotonikum ne zlepšenie prietoku a spevnenie žilovej steny. Všetky ťažkosti, ktoré popisujete sú následkom chronickej venóznej insuficiencie. Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín. K liečebným metódam patrí aj lymfodrenáž dolných končatín. Vhodné je vylúčenie flebotrombózy v hlbokom venóznom systéme na dolných končatinách ultrazvukovým duplexným vyšetrením. Dôležitá je prevencia, kompresivne pančuchové nohavice, skúsiť zloženie materiálu z bavlny, pohybový režim a eventuálne užívanie venotoník.
Žena , 28 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-17 21:22
Dobrý deň p. doktor, chcela by som sa Vás opýtať, koncom februára tohto roku som podstúpila operáciu varixov na dolnej končatine v podkolení, operácia dopadla úspešne, aj rekonvalescencia. Moja otázka je, po akej dobe by som mohla začať znova športovať, je pri športe potrebné nosiť kompresívnu pančuchu, ak áno ako dlho po zákroku? Ďakujem za odpoveď, Petra
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:15
Re:
Pohybový režim sa do poručuje po zákroku, Neuvádzate aký šport máte ne mysli. Skôr sa odporúča pohybový režim, aeróbne cvičenie (beh, plávanie, bicykel, rýchla chôdza...) V období minimálne do troch mesiacov aj s kompresívnou pančuchou. Tá je veľmi vhodná na prevenciu recidívy varixov na dolných končatinách. Je rozdiel potom v ťahu (tlaku) pančuchy, nakoľko ich budete nosiť ako prevenciu.
Žena , 31 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-17 18:21
Dobrý deň prajem, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom žilky, ktorú má môj syn medzi očkami a ktorá je modrej farby. Ma 7 mesiacov a ma ju od narodenia. Dosť ju vidno, tak by som rada vedela, či mu môže ešte zmiznúť alebo ju má natrvalo a či sa dá s tým niečo robiť. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 16:13
Re:
Viditeľná žilka medzi očkami býva často u detí a skôr umiestená na korení nosa smerom na čelo. Spontánne dochádza väčšinou k zmiznutiu a len sa sleduje v období rastu dieťaťa. Treba vylúčiť aby sa nejednal o hemangióm – spleť drobných žiliek. Jednoznačne t.č. si užívajte materskú a sledujte ako sa bude žilka správať počas rastu vášho dieťaťa.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-15 17:34
Dobrý deň, mám 22 rokov a problém s opuchnutým členkom na ľavej končatine. Opuch je na dotyk trochu bolestivý. Pociťovala som bolesť (ako modrina) aj na lýtku tak som myslela, že mám len natiahnutý sval. Na nohe mi vidieť aj žilu, ale je z opačnej strany ako je opuch. V lete som mala ten istý problém, ale tuším, že na oboch končatinách, keď som nosila sandále na podpätkoch. No samovoľne vtedy opuch ustúpil, ale teraz ho už mám 2 týždne na tej jednej nohe. V lete som tieto ťažkosti pociťovala už aj pred 3-4 rokmi. Tiež aj keď mi je veľmi horúco na nohy, buď v topánkach alebo na slnku tak mi zvyknú nohy zčervenieť a trochu opuchnúť a svrbia ako alergia. - tiež to samovoľne ustúpi. Otec má vysoký krvný tlak aj kŕčové žily. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:45
Re:
Zvýraznenie žíl, ide o prejav zvýraznenia povrchových žíl. Častou príčinou je prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. 70-90% chronickej venóznej insufficiencie vzniká ako dôsledok primárnych varixov, zvyšných 10-30% pripadá na potrombotický syndróm ako následok hlbokej flebotrombózy. Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metody sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga K liečebným metódam patrí aj lymfodrenáž dolných končatín. Vhodné je vylúčenie flebotrombózy v hlbokom venóznom systéme na dolných končatinách ultrazvukovým duplexným vyšetrením.
Žena , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-14 19:43
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na problém, ktorý sa mi prejavil asi pred 5 dnami. Zdedila som po otcovi kŕčové žily, zatiaľ sa neprejavili vo veľkej miere, vlastne len jedna hrčka na nohe na lýtku, takže to je zatiaľ ok. No pred cca 5 dnami na stehne nohy sa mi objavila asi 5 cm bolestivá modrina, ktorá bol najprv fialového, neskôr už klasicky žltého charakteru. Okolo modriny sú napuchnuté žily. Nie som si vedomá, že by som si niekde nohu zranila, alebo niečo podobne. Dosť mi noha aj tŕpne az nepríjemne bolí. Mám sedavé zamestanie. Neviem, čo s tým, ďakujem za odpoveď, pekný deň.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:44
Re:
Došlo u vás pravdepodobne k praskunutiu žilky a následnému zakrávacaniu a k zmene sfarbenia po hojení hematómu (modriny). Opuch a bolestivosť v mieste zvýraznenej žily na dolnej končatine je často sprievodný znak prítomného zápalu a trombózy varixu alebo povrchovej žily – tromboflebitída. Nutné je podstúpiť odobrené vyšetrenie s ultrazvukovým vyšetrením žíl na dolných končatinách.
Žena , 31 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-14 12:57
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu s mojim problémom - už asi druhy týždeň pozorujem akoby tŕpnutie dolných končatín, ktoré sa prejavuje hlavne večer po príchode z prace a v noci. Mam pocit akoby to bolo viac zo zadnej strany nôh, hlavne za kolenami a taktiež lýtka a stehna. Od dnes mam takýto mierny pocit aj v rukách. Diagnostikovane kŕčové žily nemám, nemala som doteraz žiadne problémy aj keď ženy v nasej rodine kŕčové žily mávajú. Mám blok v hrudnej chrbtici a taktiež mierne zablokovanú krčnú chrbticu už dlhšiu dobu, ale takéto problémy sa objavili až teraz. Ruky a nohy mávam väčšinou studené, som štíhla, nefajčím, neužívam HAK, tlak mam normálny. Spôsob práce je väčšinou sedavý a nosievam väčšinou podpätkové topánky. Ďakujem vopred za Vašu odpoveď a prajem pekný deň.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:42
Re:
Krčové žila v úvodnom štádiu nemusia byť vždy viditeľné. Ak sa prejavujú tak ako fialové alebo modré žilky pod kožou, ktoré môžu bolieť aj pri jemnom dotyku. Ochorenie sprevádza celková bolesť nôh, ťažoba a únava. Stav sa zhoršuje v teple a pri menštruácii. Niekedy sa dajú len nahmatať . Typickým príznakom je pocit tupej bolesti, tepla alebo pálenia v nohách. Pozornosť by ste mali zbystriť už vtedy, ak vám nohy občas mierne opúchajú v členkoch a len čo nohu dostanete do vyvýšenej polohy, opuchy sa rýchlo stratia. Škodí prekladanie jednej nohy cez druhú pri sedení, dlhodobé sedavé zamestnanie. Aj topánky na vysokom opätku nie sú vhodné. Vertebrogénne príznaky tiež sa prejavujú vami popisovanými príznakmi, ale skôr by malo ísť o postihnutie driekovej chrbtice ako hrudnej a krčenej časti. Vhodné je neurologické a angiologické vyšetrenie.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-14 09:42
Dobrý deň chcem sa opýtať. Už 3.mesiac pociťujem tlak na pravej nohe na stehne a boleli ma aj kríže. No v krížovej časti chrbtice mi lekár zistil miernu skoliózu. Beriem aj hormonálnu antikoncepciu. Mam stave zamestnanie som kaderníčka. Môže to s tým súvisieť? Pred mesiacom som bola cvičiť v posilňovni a potom som mala strašnú svalovku, som sa nevedela postavit. Môže byť, že mám preťaženú nohu? Túto noc som cítila, akoby som dostala kŕče do stehna aj do druhej nohy. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:41
Re:
Pocit tlaku a bolesti jednej nohy môže byť neurologickým a cievnym príznakom. Z cievneho hľadiska treba vylúčiť zhoršenie odtoku krvi z dolnej končatiny, následkom čoho dochádza k vzniku lymfedému. Môže sa podieľať na tom flebotrombóza (uzáver žily trombom) či už kompletná alebo parciálne. Urýchlene treba podstúpiť cievne vyšetrenie, nakoľko v prípade potvrdenia klinického nálezu je kontraindikované v akútnom štádiu cvičenie. Z neurologického hľadiska, môže skolióza chrbtice a pri nej eventuálny posun medzistavcovej platničky spôsobovať bolestivosť jednej dolnej končatiny, často skôr šíriaca sa smerom dole po dolnej končatine a v určitej lokalizácie na dolnej končatine.
Žena , 29 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-03-13 13:49
Dobrý deň, pred cca rokom mi začala opúchať tvár a cítim tlak v rukách, najmä v jednej, (najmä keď si oblečiem tričko s dlhým rukávom, či kabát) nemôžem poriadne dýchať v horizontálnej polohe, ako keby mi niečo tlačilo na žilu, tak isto mi z ničoho nič opuchlo chodidlo, to bolo ako prvé, čo mi začalo opuchať a celý rok bolo opuchnuté, pochodila som lekárov a nič nezistili, bola som aj na cievnom vyšetrení, síce mi dr. urobila cievne vyšetrenie nôh, kde zistila, že mam lávu o 1 cm hrubšiu, že si mám kupit vitaminy, prekrvenie podla dopllera je ok, teraz som mala 24 hodinovku, a po príchode domov som si nohy nespoznala, obe mi opuchli, už je to tretí deň po práci a mňa pobolieva pri kotníku ľavá noha, hoci už našťastie odpuchli, strašné sa bojím, že mám porozchádzané tromby po tele a Kladne si s tým chodím, neviem, či isť opäť za lekárom, bola som aj na inom pracovisku angiológie, ale tam mali termíny až o rok, že sú plní, som zúfala, nechcem niečo zanedbať, mám malé dieťa, ešte doplním.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:39
Re:
U vás pravdepodobne predchádzajúci zdravotný problém, opuch tváre nesúvisí s terajšími klinickými ťažkosťami. Opuch je pravdepodobne prejavom rozvoja žilovej insuficiencie. Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín. Vhodné je vylúčenie flebotrombózy v hlbokom venóznom systéme na dolných končatinách ultrazvukovým duplexným vyšetrením. Ani krčové žily v úvodnom štádiu nemusia byť vždy viditeľné. Ak sa prejavujú tak ako fialové alebo modré žilky pod kožou, ktoré môžu bolieť aj pri jemnom dotyku. Ochorenie sprevádza celková bolesť nôh, ťažoba a únava. Stav sa zhoršuje v teple a pri menštruácii. Niekedy sa dajú len nahmatať . Typickým príznakom je pocit tupej bolesti, tepla alebo pálenia v nohách. Pozornosť by ste mali zbystriť už vtedy, ak vám nohy občas mierne opúchajú v členkoch a len čo nohu dostanete do vyvýšenej polohy, opuchy sa rýchlo stratia. Škodí prekladanie jednej nohy cez druhú pri sedení, dlhodobé sedavé zamestnanie. Aj topánky na vysokom opätku nie sú vhodné. Doporučujem vám odborné cievne vyšetrenie na angiologickej ambulancii.
Muž , 21 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-03-12 23:26
Zdravím, mám niekoľko otázok...zo začiatku som mal akýsi problém s ľavou nohou pod kolenom som mal akýsi pocit kŕču, ktorý mi stále začal približné od 12 hodiny a trval intezívnejsie do nejakej 16tej a keď som šiel spať okolo 23:00 som necítil nič...akosi to zmizlo , na nohe mám maximálne iba divný pocit aj to iba niekedy...a teraz mi nastal akýsi problém z ničoho nič na ruke pravej...začal ma páliť sval a to myslím od ramena po lakeť a to celodenne ani spať kvôli tomu neviem...nemám šajnu čo to môže byť, nemám ruku ani opuchnutú...neviete niekto približne čo s tým? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:38
Re:
Nakoľko nešpecifikujete bližšie vaše závery s predchádzajúcich vyšetrení , neuvádzate či predchádzala k rozvoju daných príznakov zvýšená svalová práca. Ako prvé doporučujem krvné vyšetrenie, skontrolovanie svalového enzýmu (kreatínkináza), následne pri pretrvávaní ťažkostí EMG – vyšetrenie inervácie svalov. Dané vyšetrenie realizujú neurológovia. V prípade pretrvávania klinických ťažkostí doplniť ultrazvukové vyšetrenie venózneho (žilového) systému.
Žena , 54 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-12 22:38
Dobrý deň pán doktor, roky mám problémy s rukami. V noci sa zobudím na ich tŕpnutie, neskutočnú bolesť a kým to prestane, prejdú aj 2-3 hod. Akonáhle niečo robím na záhradke alebo inú namáhavú prácu, potom celú noc nespím. Posledných asi 6 mesiacov sa to zhoršilo, ruky mi tŕpnu aj cez deň, cítim v nich pálenie. Niekedy cítim bolesť od zápästia, inokedy viac od lakťov alebo ramien. Neurológ mi predpísal Grimodin, ktorý užívam už štvrtý mesiac,ale žiadne zlepšenie nenastalo, práve naopak. Neviem,ako si mám pomôcť,niekedy si myslím, že sa od bolesti zbláznim. Stalo sa mi párkrát, že mi upadli aj veci z rúk a mám obavy,aby sa to nezhoršilo. Robili mi EMG, zistili mierne poškodenie na pravej ruke. Prosím, poraďte mi, čo mám robiť. Ďakujem za odpoveď. Elena
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:36
Re:
Ako uvádzate jedná sa skôr neurologický problém. Treba ešte doplniť vyšetrenie krčnej chrbtice, či nedochádza k tlaku na miechové korene a s následnými neurologickými príznakmi. Treba vyšetrenie zápästného (karpálneho) kanála či nie je prítomný útlak šliach a periférnych nervov na zápästí. Vyhľadajte ďalšieho neurológa.
Žena , 24 rokov, Trenčín     (otázka pre doktora)2012-03-12 17:35
Dobrý deň, môj problém začal asi pred týždňom. Už štvrtý týžden som prechladnutá a minulý týždeň ma začali bolieť lýtka. Mám pocit akoby som mala natiahnuté šlachy, svalovicu a tlak v lýtkach, najmä na zadnej strane nôh. Tiež mám pocit stále studených nôh a chodidlá mám akoro stále studené. Neviem či to môže byť z prechladnutia, alebo nie. Skúsila som masáž, maste no nič nepomáha.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:35
Re:
Pocit tlaku a bolesti nôh môže byť neurologickým a cievnym príznakom. Z cievneho hľadiska treba vylúčiť zhoršenie odtoku krvi z dolnej končatiny, následkom čoho dochádza k vzniku lymfedému. Môže sa podieľať na tom flebotrombóza (uzáver žily trombom) či už kompletná alebo parciálne. Urýchlene treba podstúpiť cievne vyšetrenie. Veľmi zriedkavo dochádza postihnutie oboch dolných končatín naraz. Spojitosť sa vašim prechladnutím, by skôr mohlo byť v obraze postihnutia svalov pri virusovom ochorení a rozvoj myozitídy (zápalové postihnutie svalov). Studené dolné končatiny, treba skontrolovať prietok artériami na dolných končatinách ultrazvukovým vyšetrením dolných končatín na angiologickej ambulancii.
Žena , 53 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-03-12 13:24
Dobrý deň, chcela by som vedieť, či po prevedenej sklerotizácii na zadnom lýtku môžem chodiť na lymfodrenáž. Sklerotizácia bola robená pred tromi dňami. Ak áno, či je potrebné nosiť kompresívne pančuchy a užívať Detralex. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:34
Re:
Lymfodrenáž po sklerotizácii varixov nie je vhodná, nakoľko je to krátke obdobie, doporučená je kompresia kompresívnymi pančuchami na obdobie 6 týždňov. Detralex ako venotonikum sa doporučuje v ďalšom užívaní.
Muž , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-11 19:51
Dobrý deň, pred 9 dňami som bol na preventívnej prehliadke, kde mi brali krv. Po odbere mi vznikla v oblasti vpichu modrina, opuch a po 5-tich dňoch mi vznikla tvrdá hrčka v mieste vpichu a pri vystretí ruky pociťujem bolesť. Chcel by som sa Vás spýtať, čo to je a či to časom zmizne samo. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:33
Re:
Modrina pravdepodobne po odbere a hrčka je príslušný hematóm v mieste vpichu, ktorý by sa mal postupne vstrebať, V prípade pretrvávania ťažkostí treba doplniť ultrazvukové vyšetrenie daného miesta a posúdenie venózneho toku v odberovej žile a vylúčenie vaskulárnej aneuryzmy.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-11 18:10
Dobrý deň pán doktor, už asi mesiac mám opuchnutú pravú nohu v stehne, je asi 3cm hrubšia ako ľavá. Mávam bolesti keď dlhšie sedím alebo stojím, skôr je to taká bodavá bolesť, ktorá občas vyžaruje až do chodidla alebo do slabín. Mávam často studené prsty na nohách. Čo sa týka krvných testov, tak mám hemoglobín 110 a železo 3,40.Okrem toho mám na lýtku krčové žily, ale lýtko ma nebolí.Lekárka mi predpísala detralex a pred dvoma dňami vessel due f. Nepovedala mi však, prečo je tá noha opuchnutá a stále bolí.Viete mi prosím napísať, či to môže byť trombóza, alebo iné ochorenie, prípadne či to nejako súvisí aj s nízkym železom a hemoglobínom. ĎAkujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:32
Re:
Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín, čo môže byť prejavom rozvoja žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách alebo flebotrombózy. Flebotrombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile (trombus). Trombus môže vzniknúť ako v hlbokom tak aj v povrchovom žilovom systéme. Pri flebotrombóze dochádza k zamedzeniu a obmedzeniu toku krvi z končatiny, čo sa navonok prejaví opuchom a bolestivosťou. Hlavne v úvode ochorenia si pacienti môžu zamieňať s únavou svalovou, ako tzv „svalovica“. Až pri rozsiahlej flebotrombóze dochádza k farebným zmenám – zmodreniu atd. Vhodné je navštíviť lekára a realizovať ultrazvukové vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách
Žena , 30 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-03-11 13:44
Dobrý deň, počas druhého tehotenstva som začala mat problémy s kŕčovými žilami. Našťastie, rok po pôrode som podstúpila niekoľko sedení sklerotizacie, a žily viditeľne ustúpili, skoro zmizli. Bohužiaľ, zistila som, že od čašu, kedy som začala chodiť na sklerotizaciu, viditeľne mi navreli žily na rukách. Po par mesiacoch sú už také nepekné, povrazovité na oboch predlaktiach, až som z toho vystrašená, a hlavne zarmútená, ako budem v lete nosiť krátky rukáv s takýmito škaredými rukami. Cievny lekár mi povedal, že je to od nosenia malého dieťatka na rukách, že sú ruky preťažené. Nijako inač ma nevyšetril. Odporučil , naďalej užívať lieky Cyclo3forte, ktoré sú vraj jediné bezpečné počas dojčenia, a to je všetko. No mne nijako viditeľne nepomáhajú, každým mesiacom žíl na rukách pribúda:-(( Akosi sa mi nechce veriť, že keď už je spôsob, ako pomôcť kŕčovým žilám na nohách, neverím, že na ruky niet pomoci. Prosím, poraďte mi.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:30
Re:
Vo vašom prípade treba zrealizovať ultrazvukové vyšetrenie žilového systému na horných končatinách a posúdenie toku (návratu) krvi na horných končatinách. Vhodné by bolo aj sonografické vyšetrenie srdca (echokardiografia) na posúdenie chlopňového aparátu srdca. Pri chronickom tlaku na žily na horných končatinách (pri nosení bábätka) môže nastať zhoršený žilový návrat krvi a prejavom rozšírenia žíl. Stiahnutie (regresia) dilatovaných žíl je vak len mierna. Ale nepredpokladám takúto príčinu.
Žena , 28 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2012-03-09 23:19
Dobrý deň, som v 29tt tehotenstva a dosť výrazne mi presvitajú žily, najviac na prsiach a hrudníku, začínajú aj na bruchu, hlavne po bokoch. Nijako výraznejšie som nepribrala. Je to v tehotenstve normálne alebo je potrebné zájsť na nejaké vyšetrenie? Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:29
Re:
V tehotenstve presvitanie žíl – ich zvýraznenie je normálne, hlavne na bruchu a prsníkoch. Nepredpokladám inú závažnú etiológiu. Nakoľko neviem presne v akom to máte rozsahu. V prípade zhoršovania sa klinických prejavov navštívte odbornú angiologickú ambulanciu.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-08 13:03
Dobrý deň, som po sklerotizácii dolných končatín asi 1 týždeň. Teraz nosím pančuchy počas celého dňa. Žily mi ešte stále vidieť, preto by som sa chcela spýtať, po akej dobe pomiznú? Ako dlho je potrebné nosiť pančuchy po zákroku? Ďakujem za Vašu odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:28
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť, často práve takáto žila ešte dlhšiu dobu je viditeľná. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch aspoň na obdobie 4-6 týždňov.
Žena , 71 rokov, Michalovce     (otázka pre doktora)2012-03-08 10:30
Dobrý deň, liečim sa na ischemickú chorobu srdca a obličky. Často ma bolia nohy, je pravda že aj mám málo pohybu. V členku mám viditeľné metličky a trochu ako keby opuchnuté, niekedy tam cítim slabú bolesť. Končatiny mám stále studené, neviem sa zohriať, som chudá, mám výšku 148 cm a váhu 42,5 kg. Bola som na cievnom na ultrazvuku minulý rok, vraj bolo všetko v poriadku, ale už aj vtedy som mala tie problémy. Neviem, prečo je to tak? Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:27
Re:
Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Opuch môže byť prejavom venóznej isnuficiencie, ale môže sa podieľať ako uvádzate, aj kardiologická a nefrologická príčina. Viac nešpecifikujete svoje ochorenie.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-07 09:12
Dobré ránko..mam obrovský problém...na nohách mi príšerné výrazné vidno žily...nebolí ma to, ani nič, len mi občas puchnú členky ..nadváhu nemám ani nič podobné, prosím pomôžte mi..beriem antikoncepciu..môže to byť aj z toho??? Ale aj predtým, ako som ju začala užívať mi ich bolo vidno, ale nie tak výrazne...dá sa s tým niečo urobiť, aby som mala opäť pekné nohy?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:25
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. V prípade rozsiahlych krčových žíl je následne voľbou operačné riešenie varixov. Vhodné je vysadenie antikoncepcie, zvýšené riziko vzniku trombózy.
Žena , 21 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-06 22:05
Dobrý deň, pobolievala ma noha a všimla som si, že mi opúchajú členky a na pravom lýtku som mala hrču, tú som pozorovala asi dva roky, keď boli bolesti neznesiteľné a budila som sa na ne, šla som k lekárovi. Bola som na ultrazvuku aj na magnetickej rezonancii a u viacerých lekárov. Povedali mi, že tam mám cievnu malformáciu a približne pred rokom mi robili embolizáciu. Dnes som bola na kontrole a na základe vyšetrenia magnetickej rezonancie a dnešnej kontroly mi pán doktor predpísal kompresné podkolienky. Predpísal mi pár, tak sa chcem opýtať, či ich mám nosiť na obidvoch nohách, lebo žily mi už začína byť vidno na oboch. Oznámil mi však, že v oblasti panvy mám tiež niečo. Viac som sa v tom strese nepýtala. Chcela by som sa opýtať, čo pomáha na cievy, čo by som mala a nemala robiť, či mi viete poradiť nejakú prevenciu a či je predpoklad, že v tej oblasti panvy budú tiež také problémy? Mám 21 rokov a bojím sa, že by sa mo
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:24
Re:
Pokiaľ sa jedná o cievnu malformáciu, ktorú viac nešpecifikujete, tak embolizácia bola vhodná voľba a eventuálne operačné riešenie by pripadalo do úvahy. Aký útvar (či cievna malformácia) sa našla v oblasti panvy neuvádzate, opýtajte sa bližšie svojho ošetrujúceho lekára. Kompresívne pančuchy vám indikoval na zlepšenie odtoku krvi zo žíl dolných končatín a kompresiu malformácie.
Žena , 24 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-06 15:28
Dobrý deň. Chcem sa spýtať..žijem vo Švajčiarsku, mám 24rokov a pred mesiacom mi zistili panvovú žilovú trombózu(neviem či to je správne).Vybrala som 13 injekcii s pravidelnou kontrolou krvi...teraz beriem tabletky na riedenie(maroumar), taktiež mám kompresívne pančuchy. Mam stále silné bolesti v oblasti stehna...tabletky od bolesti mi nezaberajú, nemôžem na nohu stúpať....v noci nespím .Chcem sa spýtať, či to je normálne, aby tie bolesti trvali tak dlho, či nie je potrebné nejaké ďalšie vyšetrenie? Už som zúfala. Za odpoveď vopred ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:23
Re:
Viac nešpecifikujete aký rozsah trombózy v oblasti panvových žíl bol popísaný. Liečba flebotrombózy je minimálne 3-6 mesiacov. Klinické ťažkosti neustúpi po 2-3 týždňovej liečbe. Dôležité je pátrať po príčine vzniku flebotrombózy, vylúčenie u vás trombofilného stavu (genetická predispozícia) k vzniku trombóz. Vylúčenie útlakového syndrómu v malej panve, doplniť CT eventuálne magnetickú rezonanciu malej panvy.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-06 12:02
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na riziko vedenia pôrodu prirodzenou cestou pri vaginálnych varixoch. Aké je riziko krvácajúcich komplikácii? Rada by som rodila prirodzene, ide o moje druhé tehotenstvo. Je v tomto prípade sekcia prijateľnejšia? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:22
Re:
Vaginálne varixy vám posúdi váš gynekológ a rozhodne sa o vedení pôrodu. Riziko krvácavých komplikácií je vo vašom prípade zvýšené. Sú jednou z indikácií na vedenie pôrodu sekciou.
Žena , 32 rokov, Banovce nad Bebravou     (otázka pre doktora)2012-03-05 21:44
Dobrý večer. Minulý rok v auguste som si zrejme preťažila nohu behaním, korčuľovaním a bicyklovaním. Noha mi opuchla a bolela. Absolvovala som chirurg. vyšetrenie, reumatolog. vyšetrenie, sono brucha, sono žíl, bola som i na ortopédii, odkiaľ som mala naordinovane rehabilitácie - masáže, cvičenia a elektro liečba. Všetky vyšetrenia som mala v poriadku. Noha mi odpuchla v oblasti členku, ale pri prstoch to mam stále. A bolí ma to. Doma cvičím ako mi ukázali, robím si masáže, snažím sa viac oddychovať a nohu nepreťažovať. A ešte mám navrhnutý obstrek. Beriem Detralex a antikoncepciu Qlaira-koli hormónom, zle som sa cítila. -v prací si nohu fixujem elastickým obväzom. Neviem čo by som mala ešte skúsiť, či je ,,dobrý,, obstrek, či mi pomoze. Ďakujem Vám vopred za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:20
Re:
Neuvádzate aký obstrek Vám lekár doporučil s akou účinnou látkou. V prípade zápalového postihnutia sú indikované depotné kortikoidy na obstrek. V prípade pretrvávania opuchu – lymfedému vhodné je doplnenie lymfodrenážnych cvičení.
Žena , 50 rokov, nitra     (otázka pre doktora)2012-03-05 11:16
Dobrý deň, mám záujem dať si upraviť varixy dolných končatín sklerotizáciou - nemám žiadne zdravotné problémy je to otázka škaredého vzhľadu dolných končatín. Som z Nitry, aký je prosím postup - kde sa mám objednať ?obvodný lekár, platby za výkony a aké sú čakacie doby na výkon sklerotizácie vo fakultnej nemocnici v Nitre? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-05-21 14:19
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch. Vo FN Nitra sa objednajte na cievnu chirurgickú ambulanciu, kde vás vyšetria a objednajú na daný zákrok.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2012-03-04 21:23
Mám problém. Ráno mám nohy ako majú byť a večer mám stehná spuchnuté dvojnásobne. Kŕčové žily nevidno. Neviete mi prosím povedať prečo? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:24
Re:
Opuch dolných končatín, môže zahŕňať širokú škálu rôznych ochorení. Nakoľko neuvádzate nič konkrétne ani vek tak sa k tomu dosť ťažko dá vyjadriť. Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o akútnu flebotrombózu žíl dolných končatín, väčšinou sa jedná o asymetrický opuch. Pokiaľ sa liečite na ischemickú chorobu srdca, opuch na dolných končatinách je symetrický, vznikol na oboch predkoleniach, je pravdepodobné že je príčinou vašej základnej choroby srdca. Jedným z prvých príznakov srdcového zlyhávania je opuch predkolení, dušnosť, či už kľudovú alebo vystupňovanú po minimálnej námahe. Jednou z ďalších častých príčin aj strednej vekovej generácie je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení.
Žena , 20 rokov, Zvolen     (otázka pre doktora)2012-02-29 14:46
Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať na laserovú operáciu kŕčových žíl. Odporučili mi ju v NsP v Žiari nad Hronom. Som zo Zvolena a lekár vo Zvolene ma poslal do Žiaru pôvodne za účelom sklerotizácie. Tu mi však povedali, že by ju bolo treba opakovať asi až 6-krát a že by mi to zničilo pečeň. Pán doktor v Žiari mi teda odporučil operáciu laserom a povedal mi, že ma hneď v ten istý deň prepustia domov a že operácia bude prebiehať v celkovej anestéze. Nepovedal mi však nič o tom, či budem mať bolesti, ako sa to vôbec operuje, či sa to reže a či a kde budem mať jazvy, ani ako dlho operácia trvá. Poradťe mi, prosím, nemám z toho vôbec dobrý pocit. Som ešte mladá a bojím sa možných komplikácií. Čítala som aj rôzne recenzie na túto tému a tie ma tiež od zákroku odrádzajú.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:21
Re:
Pokiaľ Vám lekár odporúča chirurgické riešenie laserom, tak asi rozsah Vášho postihnutia a charakter varixov nie je vhodný na sklerotizačné riešenie, ktoré sa uprednostňuje pri riešení drobných retikulárnych a metličkových varixov. Ďalším spôsobom je vnútrocievny spôsob liečby varixov na dolných končatinách laserom. Nielenže sa zákrok vykonáva ambulantne, ale je aj takmer bezbolestný, pacient odkráča priamo z operačného stola domov na vlastných nohách. Trvá niekoľko minút, nezanecháva na pokožke žiadne jezvičky a počet zákrokov závisí od veľkosti postihnutej plochy ciev – varixov na dolných končatinách. Po zákroku je pokožka mierne začervenalá, varix, žila sa ničí pomocou laserového lúča. Jazva je väčšinou skrytá v oblasti slabín. Pri väčšom rozsahu je vhodné po operácii nosenie kompresívnych pančúch po dobu aspoň dvoch týždňov.
Žena , 37 rokov, považska bystrica     (otázka pre doktora)2012-02-27 22:25
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom kŕčových žíl, aké operačné metódy sú na ich odstránenie a ktorá je najlepšia? Dozvedela som sa o metóde odstránenie laserom a klasickou metódou. Píšu, že laserom je lepšia, ale čítala som už aj pár reakcií, že po operácii laserom nastali problémy(väčšie bolesti, viac jaziev ako pri bežnej operácii, opuch atď.. ) Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:19
Re:
Veľmi závisí v akom rozsahu je postinutý cievny systém u Vás, aké rozsiahle varixy sú u Vás na dolných končatinách. Tak ako existuje mnoho foriem a klinických stupňov kŕčových žíl, takisto existuje mnoho spôsobov, ktoré môžeme použiť pri ich odstraňovaní. Takto sa môžeme pozrieť aj na návrh liečby. Pri určitých formách stačí polohovanie a el. pančuchy, pri niektorých malý operačný výkon v miestnom znecitlivení, u niekoho bude vhodná veľká operácia, u niekoho neinvazívny výkon ako je sklerotizácia alebo vnútrožilový laser. Prvou metódou na odstránenie retikulárnych a metličkových varixov je sklerotizácia, ktorá môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi . Sklerotizácia sa vykonáva ambulantne. Klasický chirurgický zákrok je rokmi odskúšaná efektívna metóda – stripping. Pacient ju podstupuje pod celkovou alebo čiastočnou anestézou. Operačným zákrokom sa varixy cez drobné vpichy na koži mechanicky vyberajú. Odstraňujú sa len poškodené a nadbytočné žily, zanecháva tento zákrok za sebou stopy v podobe niekoľkých jazvičky. Jedna operácia skutočne nezaručí zbavenie sa varixov natrvalo. Časom môžu vzniknúť nové varixy, ktoré boli predtým ešte zdravé, alebo neboli dostatočne odstránené pri prvej operácii. Ani výsledok operácie z estetického hľadiska sa nedá dopredu predpokladať. Pri chirurgickej operácii sa varixy mechanicky vyberajú cez vpichy na koži. Ďalším spôsobom je vnútrocievny spôsob liečby varixov na dolných končatinách laserom. Nielenže sa zákrok vykonáva ambulantne, ale je aj takmer bezbolestný, pacient odkráča priamo z operačného stola domov na vlastných nohách. Trvá niekoľko minút, nezanecháva na pokožke žiadne jezvičky a počet zákrokov závisí od veľkosti postihnutej plochy ciev – varixov na dolných končatinách. Po zákroku je pokožka mierne začervenalá, varix - žila sa ničí pomocou laserového lúča. Jazva je väčšinou skrytá v oblasti slabín.
Žena , 47 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-27 08:22
Dobrý deň.prepáčte,že sa moja otázka netýka kŕčových žíl.Ale ak je to možné prosila by som o odpoveď. Problém: cca v septembri r.2011 som zaznamenala zmodrávanie palca na ĽDK a objektívne nižšiu teplotu tejto nohy.Mávam ju niekoľko krát za deň studenú,až po zadok. Od roku 2006 mám EMG potvrdenú polyneuropatiu(končatiny -HK aj DK ma bolia už celé roky)-poinfekčná.Za 6 rokov mi bolo asi 4 krát robené aj USG vyšetrenie DK a výsledok bol vždy negatívny -bez patológií. Od roku 2008 som mala 2-krát fraktúru ĽDK(predkolenie+operácia+osteosantéza) Je možné,že jednostranné zmodrávanie nechtu palca na tejto nohe je spôsobené týmito úrazmi a neuropatiou? Tento jav sa strieda -nieje to trvalého charakteru,studená noha tiež nieje celý deň.Palec ma aj silne bolieva,ako aj celé chodidlá.Na poslednom EMG lekár spochybnil neuropatiu a vyjadril názor,že sa skôr jedná o nejaký typ vaskulitídy.Aké vysetrenie by bolo vhodné
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:14
Re:
Polyneuropatia je sprevádzaná skôr bolestivosťou dolných končatín, prítomným tŕpnutím, „mravenčením“, prípadne zníženou citlivosťou na dolných končatinách. Neuvádzate, či ste diabetičke. Kde vznik ochorenia je pravdepodobný, pri nedostatočne kompenzovanom diabete. Dôležité je doplnenie komplexného neurologického vyšetrenia. Pri poruche inervácie drobných kapilár pri polyneuropatii môže dochádzať k akútnym spazmom (zúženiam) ciev a následne s poruchou prekrvenia. Samozrejme netreba podceňovať rozvoj vaskulitídy, čo je zápalové ochorenie ciev a spôsobuje zhoršenie prietoku krvi v tepnách. Vaskulitída postihuje rôzne typy ciev. Ak zápal postihuje stredné a malé cievy jedná sa o arteritidu, aortitida je zasa zápal aorty. Vaskulitídy môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej skupiny patria primárne zápaly ciev, ktoré vyvolávajú choroby zápalovo-reumatického typu. Druhou skupinou sú sekundárne vaskulitídy, ktorých vznik zapríčiňuje užívanie liekov alebo vznik infekcií a iných chorôb. Sekundárne vaskulitídy postihujú zväčša iba malé cievy. Príznaky, ktoré zvyčajne sprevádzajú zápal ciev sú bolesti kĺbov, výrazná strata hmotnosti, celková slabosť organizmu ako aj nočné návaly potu. Každý druh vaskulitídy sa však prejavuje aj inými symptómami. Liečba je založená na biopsii postihnutých orgánov alebo celých ciev. Dôležité je realizovať vyšetrenie na angiologickej alebo reumatologickej ambulancii.
Žena , 32 rokov, michalovce     (otázka pre doktora)2012-02-25 22:40
Dobrý večer.Mala by som na Vás pár otázok.Kŕčové žily na pravom lýtku som mala operované už 2x,v celkovej a lokálnej anestéze,hlavne z estetického hľadiska s odstupom 3 rokov.Posledná pred 4 rokmi, ale účinok to asi nemalo žiadny,lebo stav nohy je stále horší a horší.Okrem toho,že žily mám naspäť,malé modrofialové žilky mi pribúdajú snáď každý deň.Je nejaká možnosť zbaviť sa tohoto problému natrvalo a vrátiť nohe pôvodnú ružovú farbu?Som ochotná podstúpiť všetko,keď mi to pomôže.Ďakujem za odpoveď a prajem pekný večer.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:41
Re:
Zvýraznenie žíl, ide o prejav zvýraznenia povrchových žíl. Častou príčinou je prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. 70-90% chronickej venóznej insufficiencie vzniká ako dôsledok primárnych varixov, zvyšných 10-30% pripadá na potrombotický syndróm ako následok hlbokej flebotrombózy. Dôležité sú preventívne opatrenia , ktoré je dodržiavať aj takmer počas celého života. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg. Ako prevencia je dôležitý pohybový režim, posilovanie svalového aparátu na dolných končatinách, kompresia, prípadne dlhodobé užívanie venotoník.
Žena , 45 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-25 13:04
Dobrý deň ja by som sa chcela opýtať ,že mne z ničoho nič opuchli (žili) či neviete čo si mam na to dať alebo z čoho dakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:32
Re:
Ako uvádzate opuch žíl, sa jedná o zvýraznenie žilovej kresby na dolných končatinách je najčastejšie spôsobený rozšírením povrchových žíl a tvorbou varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Nutné je angiologické vyšetrenie.
Žena , 34 rokov, nove zamky     (otázka pre doktora)2012-02-22 12:34
Dobrý deň mám zistený trombofilny stav. Mám liečbu už 4mesiace nopirin a kyselina listová. Snažíme sa o dieťa 8rokov a nič. Dva krát som bola tehotná dávno a potratila som nevedeli prečo. Teraz keď už viem čo mi je, nedarí sa.Počas ovulácie ktoré mám si pravidelne pichám fraxiparin 3mg. Do menštruácie sexujeme pred a počas ovulácie. Poradte mi ako mám pokračovať, aby som otehotnela keď žena má také problémy ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:31
Re:
Trombofilný stav predstavuje riziko otehotnenia a aj priebeh gravidity. Nakoľko nevieme v akom rozsahu je u Vás daný trombofilný stav, o aké mutácie génov ide, alebo je len na podklade zvýšenho homocysteínu. Podľa Vášho popisue realizujete preventívne opatrenia podľa odporúčaní, čo je správne. Ostatné patrí do rúk gynekológa, kde určite zhodnotil aj Váš hormonálny stav. Inak treba zváženie umelého oplodnenia.
Žena , 50 rokov, Michalovce     (otázka pre doktora)2012-02-21 20:12
Dobrý večer, Volám sa Viera a chcem sa poradit. V roku 2007 som mala zápal kože ružu na pravej nohe.Na tej nohe som mala od vtedy ešte dvakrát zápal kože ružu. Hoci som dodržiavala pokyny kožnej lekárky, noha sa mi vyliečila, ale je viac a viac opuchnutejšia, ani mi cez noc pri prstoch neodpúcha a je hrubšia od ľavej nohy aj 10 cm.Od chodidla po koleno.Niekedy mám pocit,že tá noha nie je moja,je horúca a mám pocit,že je studená. Prekonala som aj v roku 2007 embóliu ľavej strany pľúc. Mám vysoký krvný tlak, užívam Atacand,sotalex mite 80,Ticlopidin 1 tab.denne, Preductal.Robili mi aj hlbkové žilové vyšetrenie ultrazvukom,že v poriadku.Užívala som aj detralex, nosila aj pančuch,bandáž si robím hoci kedy ráno, keď prídem domov okolo 17-tej dám si to dole.Mám nepokoj v nohách, musím s nimi hýbat, bolia ma.Opúcha mi aj ľavá ale menej a v noci mi trocha odpuchne. Mala som zápal na pravej nohe žíl??? Sama si kladiem otázku.Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:58
Re:
Prekonaná ruža je zápalové ochorenie kože a môže byť aj zápal povrchových žíl v danej lokalite. často zostávajú dlhodobo následky charakteru opuch v danej lokalite, zmena pigmentu kože, pridružuje sa poškodenie podkožnej lymfatickej drenáže na postihnutom mieste a pretrvávajúci opuch v oblasti predkolenia. Často dochádza k recidívam a je nutné dlhodobé užívanie ATB terapie, kompresia predkolenia. Dôležite je podstúpiť angiologické vyšetrenie a samozrejme dermatologické sledovanie lokálneho nálezu.
Žena , 37 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-21 17:27
Dobrý deň, už asi týždeň, dva dozadu ma začal pobolievať členok na ľavez nohe zozadu, akoby som ho mala natiahnutý a niečo podobné pod pravým kolenom. Nikdy som také bolesti nemala, najprv som myslela, že by to mohlo byť natiahnuté, ale zo dňa na deň sa bolesť mierne stupňuje. Na dotyk to nie je bolestivé, ale pri určitých pohyboch áno, najmä napr. v drepe, chôdzi po schodoch.....žily tam nevidno, čo by to mohlo byť? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:57
Re:
Okrem vylúčenia postihnutia väzivového aparátu, čo patrí do rúk ortopéda. netreba podceňovať klinické ťažkosti, nakoľko sa môže jednať o vznik akútnej flebotrombózy hlbokébo žilového systému na DK predkolení. Nutné je vylúčenie popisovanej diagnózy, cestou angiologickej ambulancie, kde je nutné realizácia ultrazvukového vyšetrenia žíl na dolnej končatine na vylúčenie trombózy.
Žena , 31 rokov, zahranicie     (otázka pre doktora)2012-02-17 00:03
Dobrý deň, ja by som sa chcela tiež opýtať pár otázok ohľadom kŕčových žíl. V 41 prvom týždni tehotenstva mi strašne opuchla noha a doktorka na pohotovosti ma poslala hneď na vyšetrenie, kde mi skontrolovali žily či nemám krvnú zrazeninu. Našťastie nič nenašli. Počas pôrodu som mala epidurálku a po pôrode mi noha zasa opuchla. Mam dosť veľké a opuchnuté kŕčové žily na ľavej nohe. Od kolena dole je moja noha viac menej modro červená. Rodila som pred 15timi mesiacmi no čo sa týka žíl tak to sa nezmenilo.Dnes som si pri sprchovaní všimla, že na vnútornej strane ľavej nohy mám od kolena smerom hore hrčky.Nič také som však nenahmatala na pravej nohe. Prosím Vás môžete mi poradiť na aké vyšetrenia sa mám pýtať? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:56
Re:
Počas gravidity u vás došlo k rozvoju venóznej nedostatočnosti na dolných končatinách, následkom zhoršeného odtoku krvi z dolných končatín, jednak tlakom plodu počas gravidity na dolný dutú žilu. Následkom čoho vznikajú krčové žily (varixy) na dolných končatinách, ktoré pretrvávajú aj po pôrode. Popisované hrčky, ktoré ste si nahmatali ide pravdepodobne o prítomnú trombózu vo varixoch (krčových žilách) na dolných končatinách. Nutné je podstúpiť angiologické vyšetrenie, s ultrazvukovým vyšetrením hlbokého venózneho systému na dolných končatinách, vylúčenie trombózy (trombu v žilovom systéme) na dolných končatinách.
Žena , 38 rokov, DETVA     (otázka pre doktora)2012-02-16 10:35
Mám stále tŕpnutie, bolesti ,rúk a bolestivé lakte a pichanie v ľavom pleci. Pretrváva to už 2roky, zistili mi krivú chrbticu bola som aj na rehabilitácii a nepomáha nič. Vybrala som aj obstreky, v noci nemôžem spávať, ešte aj pri šoférovaní mi strašne tŕpnu ruky. Musím si ich prekladať, syndrom mi nezistili bola som aj na ct vyšetrení vraj mám celiaty
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:50
Re:
Nedá sa jednoznačne vyjadriť k vášmu zdravotnému problému, neuvádzate presne popis Vášho CT vyšetrenia, ani aká lokalita bola na CT vyšetrení zobrazená. Je nutné navštíviť neurológa, eventuálne doplniť MR vyšetrenie krčnej chrbtice (cervikálnej).
Žena , 22 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-02-16 01:36
Dobrý deň, v poslednom čase mi zacali vznikať na rôznych miestach tela(stehná,prsia, nad prsiami)ako keby popraskané žilky, sú to také jemné červené viditeľné čiarky.Chcela by som sa opýtať či to môže byť HAK antikoncepcie a že čo stým mám robiť? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:45
Re:
Teleangiektázie – sú drobné rozšírené krvné vlásočnice , formy modrofialových metličiek ktoré často pribúdajú vekom. U ľudí s dedičnou predispozíciou sa môžu vytvárať aj v mladšom veku. Často sa objavujú popraskané, drobné žilky na prsiach, po veľkom zaťažení pokožky. Často vznikajú na tvári a občas sa zjavia aj na lýtkach. Niektorým ženám sa vyskytli na prsiach po užívaní hormonálnej antikoncepcie, ktorá môže u niektorých ľudí zvýrazniť a zhoršiť ich výskyt. Nutné je podstúpiť dermatologické vyšetrenie a následnú liečbu. Vhodné je ukončenie hormonálnej antikoncepcie, pokiaľ ste pozorovali ich výskyt od začiatku užívania.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-13 14:58
Dobrý deň, mám 22 rokov a 3.mesiace pracujem ako predavačka, som 12 hodín takmer denne na nohách.Všimla som si, že mám pravú nohu hrubšiu ako ľavú od stehna až po členok. Na stehne je rozdiel medzi obvodmi nôh cca 5-6 cm.Či to mám dávnejšie neviem, ale všimla som si to 2 týždne po nástupe do práce.Bola som u lekárky, krvné testy mám v poriadku a keď bola krv OK, tak už ma neposielala na sono ciev. Keď som bola malá mala som ploché nohy, môže to nejako súvisieť?Alebo čo môže byť príčina? tá hrubšia noha ma nebolí, ani kŕče v nej nemám, len občas akoby šklbnutie. A je neporovnateľne tuhšia oproti ľavej. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 19:43
Re:
Každý asymetrický opuch na dolných končatinách môže byť signálom závažného stavu, vzniku akútnej trombózy (zrazeniny) v hlbokom žilovom systéme na dolných končatinách. Nutné je podstúpiť angiologické vyšetrenie a ultrazvukové vyšetrenie artériovo-žilového systému na dolných končatinách. Po vylúčení cievnej príčiny je vhodné doplniť ortopedické vyšetrenie, posúdenie spojivového aparátu na dolných končatinách s rtg vyšetrením kostí na dolných končatinách. Netreba čakať s podstúpením odborných vyšetrení.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-12 20:29
Dobrý deň, mala by som v najbližších dňoch podstúpiť sklerotizáciu žíl. Už 5 rokov užívam antikoncepciu a cievny chirurg mi nič nehovoril o jej vysadení, ale všade teraz čítam, že to je nutné. Prosím o rýchlu radu, ako mám postupovať. Ďakujem pekne za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:11
Re:
Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 39 rokov, Poprad     (otázka pre doktora)2012-02-11 12:11
Po prekonaní hlbokej žilovej trombózy, užívam Warfarin.Je jeho užívanie kontraindikáciou pre podanie i.m. injekcie(musculus deltoideus)?Mam byť preočkovaná proti hepatitíde a lekárka váha s podaním očkovacej látky,kvôli riziku zakrvácania do svalu.Pracujem v Rakúsku,tam sa používa hlavne Marcoumar,pri ktorom je i.m. podanie lieku striktne zakázané.Zároveň,ak je to možné prosím o názor či je Marcoumar lepší liek? Lekárka sa totiž tvárila trochu povýšenecky keď mi vravela,že v Rakúsku sa niečo ako warfarin nepodáva.Viem len,že Marcoumar má iný biologický polčas,negatívne vedľajšie účinky na organizmus sú rovnaké.Preto nevidím dôvod prechádzať na Marcoumar.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:10
Re:
Podávanie i.m. injekcií nie je vhodné pri účinnej antikoagulačnej liečbe warfarinom (alebo iným liekom na riedenie krvi) nakoľko je vysoké riziko vzniku zakrvácania do svalu (hemtómu) s možnými ďalšími komplikáciami. Vhodné je podávanie dočasné podkožných injekcií (Fragmin, Clexane, Fraxiparin) vrámci antikoagulačnej liečby na riedenie krvi. A následne opakovane podávanie warfarinu. Vhodné je skôr podkožné podanie očkovacej látky. Marcoumar patrí tiež s warfarínom ku skupine kumarínových prípravkov na riedenie krvi, jeho biologický polčas je takmer 2.5-3 krát dlhší ako warfarínu.
Žena , 30 rokov, Jelka     (otázka pre doktora)2012-02-10 19:07
Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať či je potrebné po sklerotizácii žily užívať aj tabletky? Lebo mne ich lekár odporučil. Užívam Cyclo 3Fort 2xdenne nosím aj kompresívne pančuchy. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:04
Re:
Po sklerotizácii varixov, sa doporučuje podávanie venotoník ako napríklad (detralex, ) event. Cyclo 3Forte, spolu s nutnosťou pravidelnej kompresie – kompresívne pančuchy, po skelrotizačnom zákroku. Doporučený je pohybový režim, polohovanie končatín.
Žena , 52 rokov, humenne     (otázka pre doktora)2012-02-10 18:16
Som 3 týždne po klasickej operácii kŕčových žil,uživam pravidelne detralex 2/1 po celej nohe kde som mala kŕčové žily mám hrčky,natieram si ich liotonom, používam kompresivné pančuchy,ako mám postupovať pri odstranení hrčiek,je to normálne? Lebo sa mi spravili už nové krčové žily.Ďakujem za odpoved.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:01
Re:
Podľa vášho popisu sa jedná o prítomné zakrvácania hematómy po operačnom zákroku. Ako popisujete postupujete správne, lokálnou liečbou heprínovými gelmi, masťami, kompresiou pančuchovými nohavicami. V prípade nevstrebanie hrčiek tak sa pristúpi k lokálnemu operačnému zákroku, drobný rez nad udávaným miestom. Ďalší postup vám odporučí chirurg, nakoľko je nutné vidieť ako vyzerajú popisované „hrčky“
Žena , 37 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-10 11:12
Dobrý deň,chcela som sa spýtať 8.2 som podstúpila operáciu varixov a lekár mi zabudol povedať kedy sa môžem osprchovať.O týždeň mám ísť na stehy,tak neviem či mám do vtedy čakať.Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:19
Re:
U vás popisovaný problém, nevyžaduje šepciálne ošetrovanie alebo kľudový režim. Hneď na druhý deň sa odporúča mobilizácia pacienta. So sprchovaním nemusíte mať obavy, len po každej toalete treba lokálne ošetriť stehy, dobré lokálne dezinfekčným, roztokom bežne dostupným v lekárni, event. prípadne betadine. Vhodné je sprchovanie skôr vlažnou vodou nie horúcim kúpeľom.
Žena , 27 rokov,     (otázka pre doktora)2012-02-09 19:54
Dobrý večer, už 3 deň mi opúchajú oba členky, ráno je to lepšie ale večer sú napuchnuté viac. Cítim bolesť pri chôdzi, dnes mi začal jeden členok aj tŕpnuť. Môžete mi poradiť z čoho by to mohlo byť? Žiadne iné zdravotné problémy nemám.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:15
Re:
Opuch dolných končatín, môže zahŕňať širokú škálu rôznych ochorení. Nakoľko neuvádzate nič konkrétne, ani vek, tak sa dá k tomu dosť ťažko vyjadriť. Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o akútnu flebotrombózu (uzáver žily trombom) žíl dolných končatín, väčšinou sa jedná o asymetrický opuch. Jednou z ďalších častých príčin aj strednej vekovej generácie je chronická žilová nedostatočnosť (zhoršený odtok krvi z dolných končatín), je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Následkom dlhšieho denného státia na dolných končatinách vzniká podvečer opuch v oblasti členkov a predkolení. Vo vašom prípade sa môže rozvíjať chronická žilová nedostatočnosť, ako popisujem vyššie.
Žena , 48 rokov, Pezinok     (otázka pre doktora)2012-02-08 08:55
Dobrý deň. Chcela by som sa opytať ako by sa dali riešiť vystupene žily na rukach. Som štihlej postavy 53 kg, mam 48 rokov a obvod zapästia mam asi 16 cm/kostnate/ ale mam hodne vystupene žily na ruke a predlaktí. Tiež mi vystupili žily na na prednej časti nohy- na predkoleni. Je to dosť nepekne. Ďakujem za odpoveď. Ľudka
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-04-01 20:14
Re:
Operačné riešenie povrchových vén je možné, ale treba podstúpiť podrobné vyšetrenie, nakoľko zvýraznené žily na horných končatinách bývajú menej často. Nutné je postúpiť echokardiografické vyšetrenie (sonografia srdca), posúdenie chlopňového aparátu srdca, vylúčenie kardiologickej príčiny
Žena , 48 rokov, Cadca     (otázka pre doktora)2012-01-28 15:40
Dobrý deň poprosila by som Vás o informáciu ohľadom môjho 22ročného syna. Najskôr sa mu na dolných končatinách zo zadnej strany zvýraznili žily a neskôr sa objavili aj na horných končatinách od hora z vnútornej strany. S čím to môže súvisieť? Tvrdím ,že jeho životospráva nie je úplne najlepšia ,konzumuje najmä mäsové výrobky ,vyprážané jedlá ,veľa solí ,zelenina ,ovocie takmer žiadne. V detstve mal zistenú zníženú imunitu ,streptokoka ,stafylokoka. Je potrebné nejaké vyšetrenie? Ďakujem! Marta
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:42
Re:
Zvýraznenie žíl, ide o prejav zvýraznenia povrchových žíl. Častou príčinou je prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. 70-90% chronickej venóznej insufficiencie vzniká ako dôsledok primárnych varixov, zvyšných 10-30% pripadá na potrombotický syndróm ako následok hlbokej flebotrombózy. Nutné je jednoznačne čo najskôr posúdenie klinického stavu angiológom, a vidieť charakter klinických príznakov u vášho syna. Preto netreba vyčkávať s odborným vyšetrením.
Žena , 24 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-24 13:01
Dobrý deň Pán doktor ,ja by som sa Vás chcela opýtať ,mám problém na dolných končatinách mám náznaky kŕčových žíl hlavne ma bolievajú keď stojím dlhšie v sprche a sprchujem sa horúcou vodou a najväčší problém mam so žilami na horných končatinách a prsníku či to nejako súvisí s tým všetkým? Keď niečo urobím ,hlavne pri vysávaní mi navrú žili na predlaktí a mam pocit ako by mi mali každú chvíľu prasknúť nepríjemná bolesť ,na rukách mi drobné praskajú ,a na prsníku som si minule tiež v sprche všimla ako mi navrela žila a opäť pri tom taká nepríjemná bolesť neviete mi poradiť čo by to mohlo byť? A na tie horné končatiny používam heparoid krém ten mi zaberie žili sa zmenšia a prejde bolesť. Prvé bolesti na nohách prišli po pôrode pre 4,5 rokmi ale od vtedy pribudli posledný rok aj tie na rukách a posledný týždeň aj na prsníku. Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za Vašu odpoveď a pomoc.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:40
Re:
Vo vašom prípade ide o prejav chronickej žilovej nedostatočnosti. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. 70-90% chronickej venóznej insufficiencie vzniká ako dôsledok primárnych varixov, zvyšných 10-30% pripadá na potrombotický syndróm ako následok hlbokej flebotrombózy. Nutné je pravidelné sledovanie u angiológa. Gravidita, je jedným rizikovým faktorom rozvoja chronickej venóznej insufficiencie (nedostatočnosti) Ako popisujete zvýšená náplň žíl na horných končatinách po fyzickej námahe a na prsníku môže byť tiež prejavom žilovej nedostatočnosti, pri postihnutí chlopní. Nutné je posúdenie hornej dutej žily a chlopňového aparátu srdca. Dôležité je neodkladať vyšetrenie v príslušnej odbornej ambulancii.
Žena , 18 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-22 13:40
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na jednu otázku. V poslednom čase mávam nepríjemnú bolesť v žilách na predlaktí a zápästí, niekoľkokrát za deň. Niekedy mi žila na ruke navrie tak silno, že sa jej nemôžem dotknúť, ruka opuchne a na dotyk to dosť bolí, no na druhý deň to zmizne. Trvá to približne 3 týždne. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:34
Re:
Navretie žíl na dolných končatinách a zriedkavo na horných končatinách je obrazom rozšírených „povrchových“ žíl, pridružená bolestivosť je sprievodným znakom tromboflebitídy, čo je zápal žilovej steny sekundárne sprevádzaný tvorbou trombu. Postihuje žily povrchového venózneho systému, hrozí tu len minimálne riziko embolizácie, pretože trombus pevne adheruje k zápalovo zmenenej stene povrchovej žily. Najčastejšie vzniká na dolných končatinách, pričom vo väčšine prípadov pri varixoch (krčových žilách), na predlaktiach často v prípade infekcíí lokálnych, po podávaní infúznej terapie. Tromboflebitída môže sa opakovať na rôznych miestach a treba myslieť aj na sprievodný znak možného malígneho ochorenia, šírením hnisavých ložísk (abscesov), treba vylúčiť Bůrgerovú chorobu, charakteristickým rysom je prchavosť príznakov, strieda sa tu akútny zápalový proces s už ustupujúcim procesom a s neporušenými úsekmi žíl. Postihuje krátke segmenty povrchových žíl hlavne na dolných končatinách, ale aj na horných končatinách.
Žena , 25 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-21 13:32
Dobrý deň, chcem sa opýtať som si našla hrčku na ruke,je modrej farby budí dojem,že je to žila na ktorej je hrčka. Viete mi poradiť čo to môže byť? Ďakujem Jana
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:33
Re:
Podľa vášho popisu hrčka na ruke, bude najčastejšie obraz rozšírenej žily povrchového venózneho systému. Jej nepravidelné vinutie vytvára obraz drobného varixu, ktorý pravdepodobne strombotizoval a následne sa vytvorila hrčka. Niekedy na úvod to mohlo byť aj bolestivé lebo dochádza k lokálnemu zápalu žily – tromboflebitída.
Žena , 22 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2012-01-20 10:42
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, HAK beriem 2,5 roka a posledných pár dní ma pobolieva noha. Posledný týždeň som presedela celé dni nad knihami na stoličke a vtedy to začalo. V noci mi v nohe mravenčilo a mala som pocit, že je noha úplne ľadová, hoci navonok bola teplá. Bolí to hlavne na zadnej strane stehna, pod kolenom a na lýtku, taká ťahavá bolesť. Nezdá sa mi, že by bola noha opuchnutá, alebo viac červená. A nie je to ani príšerne silná bolesť. Len to pobolieva. Rýchlo stŕpne, mám v nej pocit, ako keby som mala stuhnuté svaly, ale na dotyk lýtko ani stehno nie sú tvrdé. Je to taký pocit, ako keby to bolo opuchnuté vo vnútri, ale navonok sa to neprejavilo - zatiaľ. Niekedy v nej mám také šklbanie. Môže ísť o trombózu? Bývam mimo domova, obvodného lekára mám doma, takže tu ma asi nikto neošetrí a na pohotovosť sa bojím ísť, že ma vyhodia, že chodím s nie akútnou bolesťou. ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:31
Re:
Flebotrombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile (trombus). Jedným z výrazných rizikových faktorov je hormonálna terapia, ako uvádzate. Trombus môže vzniknúť ako v hlbokom tak aj v povrchovom žilovom systéme. Pri flebotrombóze dochádza k zamedzeniu a obmedzeniu toku krvi z končatiny, čo sa navonok prejaví opuchom a bolestivosťou. Hlavne v úvode ochorenia si pacienti môžu zamieňať s únavou svalovou, ako tzv „svalovica“. Až pri rozsiahlej flebotrombóze dochádza k farebným zmenám – zmodreniu atd. Vhodné je navštíviť lekára a realizovať ultrazvukové vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách
Žena , 31 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-19 22:10
Dobrý večer, mám 31rokov, po 1pôdore a vidieť mi modré žily na prsiach. Nikde inde mi žily nepresvitajú, iba na prsiach. Vyzerá to hrozne, hlavne pri námahe sa trochu vydujú cez pokožku. Je mi to nepríjemné, nemôžem nosiť ani výstrih. Ťahá sa mi to od stredu oboch pŕs ako strieška na oba prsníky. Žiadne zdravotné komplikácie nemám, neužívam ani antikoncepciu ani iné lieky. Nemám ani pocit, žeby som mala moc svetlú pokožku. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:29
Re:
Viditeľnosť žíl na prsníkoch môže byť prejavom žilovej nedostatočnosti zhoršenému odtoku krvi z povrchových žíl do hlbokého venózneho systému. Povrchové žily a prípadne aj ich bolestivosť je častým obrazom recidivujúcich tromboflebitíd (zápalom drobných povrchových žíl), kedy treba vylúčiť aj iné celkové závažné ochorenia. Nutné je posúdenie hornej dutej žily a chlopňového aparátu srdca. Dôležité je neodkladať vyšetrenie v príslušnej odbornej ambulancii.
Žena , ,     (otázka pre doktora)2012-01-19 20:22
Dobrý deň po celom tele mi presvitajú žily najviac na stehnách ktoré zasahujú až k bruchu na hrudníku a na rukách....mám to už dosť dlho....ale chcela by som sa toho zbaviť...som chudá...ale to s tým asi nesúvisí...potrebujem pomôcť :)
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:28
Re:
Jedná sa vo vašom prípade o zobrazenie žíl povrchového venózneho systému, varixov. Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metody sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch
Muž , 55 rokov, brezno     (otázka pre doktora)2012-01-19 19:03
Dobrý deň pán doktor , asi 4 mesiace mám opuch na pravej nohe všetky prsty. Chodidlo v predu je rozšírene. Opuch.noha je teplejšia občas cítim tupšiu bolesť. Na tejto nohe mám kŕčové žily od kolena k prstom .Krv aj moc mam v poriadku Rontgen neodhalil nič .Farba kože na nohe je v normále. Mám zamestnanie kde celu zmenu stojím, trocha prejdem. Na tento opuch si dávam studené čo však problém nerieši prosím Vás o radu ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:26
Re:
Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o ischemickú chorobu srdca, opuch na dolných končatinách je symetrický, vznikol na oboch predkoleniach, je pravdepodobné že je príčinou vašej základnej choroby srdca. Jedným z prvých príznakov srdcového zlyhávania je opuch predkolení, dušnosť, či už kľudovú alebo vystupňovanú po minimálnej námahe. Pokiaľ udávate o asymetrickom opuchu na dolnej končatine tak najčastejšou príčinou je vznik felbotrombózy na dolnej končatine, alebo môže byť aj sprievodným znakom lokálneho zápalového postihnutie kĺbu a spojivových tkanív – vzniká lymfedém. Nutné je jednoznačne doplnenie angiologického vyšetrenia s následným ultrazvukovým vyšetrením žilového systému na dolných končatinách.
Žena , 54 rokov, ZILINA     (otázka pre doktora)2012-01-19 14:07
DOBRÝ VEČER, VOLÁM SA VIERA A PROSÍM VÁS O RADU, NAKOĽKO SOM MALA DŇA 13.1.2012 OPEROVANÚ NOHU PRE KŔČOVÉ ŽILY, KTORÉ MA TRÁPILI UŽ DLHŠIE. NAKONIEC PRI KONTROLE U CIEVNEHO LEKÁRA, KU KTORÉMU PRAVIDELNE CHODÍM, MI BOLA NAVRHNUTÁ AJ PREVEDENÁ OPERÁCIA Z DÔVODU OHROZENIA ŽIVOTA PRE EMBÓLIU. PREVIEDOL MI TO LEKÁR SKLEROTIZÁCIOU A PRI ODCHODE MI POVEDAL, ŽE MÁM ASPOŇ 2 HODINY CHODIŤ, ALE POTOM ČO BUDE NÁSLEDOVAŤ, TO MI UŽ NEPOVEDAL. MÁM CELÚ NOHU AŽ PO ROZKROK ZAVIAZANÚ OBVINADLAMI A NA TOM MÁM SŤAHUJÚCU-KOMPRESÍVNU PANČUCHU TIEŽ AŽ PO ROZKROK. PO PRÍCHODE DOMOV SOM NEVEDELA, ANI DOTERAZ NEVIEM, ČI MÁM CHODIŤ, ČI MÁM LEŽAŤ,ČI MÁM POLOHOVAŤ TU NOHU. PÝTAM SA PRETO, ŽE MÁM SI TO DAŤ DOLE AŽ ZA 14 DNI-2 TÝŽDNE A MŇA TO BOLÍ UŽ TERAZ PO 2 DŇOCH. MÁM PÁLČIVÉ A TLAKOVÉ BOLESTI V CELEJ NOHE - CHYTÁ MA TO AJ V NOCI, MUSÍM VSTAŤ A ZAČAŤ CHODIŤ, POTOM CÍTIM, AKOBY MI DOLE NOHOU TIEKLA STUDENÁ VODA A JE PO BOLESTI. A TOTO SA OPAKUJE STÁLE. NEVIEM, ČO ROBÍM ZLE? PROSÍM VÁS, PORAĎTE MI ČÍM SKÔR, SOM Z TOHO ZÚFALA, NEVIEM ČI VEĽA LEŽÍM, ALEBO NAOPAK VEĽA CHODÍM - ČO MÁM ROBIŤ? ZA ODPOVEĎ VOPRED ĎAKUJEM.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:39
Re:
Úspech sklerotizačnej terapie je plne závislý od následnej kompresívnej liečby u pacienta. Vo vašom prípade kompresívnych pančúch, ktoré by ste mali nosiť minimálne 4-6 týždňov a to počas dňa. To znamená hneď ako vstanete a urobíte prvý krok si ich natiahnete a následne pred spaním si ich zvlieknete.. Pohybový režim s kompresívnymi pančuchami je vhodný, zlepšuje návrat krvi dolných končatinách. Kompresia patrí k základnému úspechu liečby.
Žena , 42 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-19 12:11
Dobrý deň. Na pravom stehne (hore, vpredu) mam už dlhší čas, asi tak 5 mesiacov, opuchnutú žilku. Opuch je v tvare guličky o priemeru cca 5 cm. V tom mieste pociťujem pálenie a bolí ma aj celá noha. O čo ide? Môže to byť trombóza? Čo s tým mám robiť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:45
Re:
Opuchnutá žilka je obrazom rozšírenej povrchovej žily v popisovanej oblasti. Jej nepravidelný tvar charakter „guličky“ sa jedná o rozšírenie žily eventuálne drobný konvolút žiliek. Bolestivosť je sprevádzaná najčastejšie pri lokálnom zápale, tzv. tromboflebitíde, kedy vzniká buď nástenná alebo trombóza žilky ktorá vypĺňa jej lumen. Netreba sa veľmi obávať, liečba spočíva v lokálnej kompresii a lokálne podávanie heparínových gelov. Vhodná je aj venotonická liečba. Ak by klinický stav pretrvával po preliečení by sa realizoval sklerotizácia alebo odstránenie chirurgicky.
Žena , 40 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-17 11:04
Môže sa pri žilovej nedostatočnosti alebo pri viditeľných varixoch vykonávať lymfodrenážna alebo francúzka žilová masáž? Aký je váš názor,prosím?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-03-04 21:44
Re:
Jedným z hlavných prejavov žilovej nedostatočnosti je práve obraz opuchov členkov, predkolení na dolných končatinách. Hovoríme o lymfedémoch dolných končatín. K liečebným metódam patrí aj lymfodrenáž dolných končatín. Vhodné je vylúčenie flebotrombózy v hlbokom venóznom systéme na dolných končatinách ultrazvukovým duplexným vyšetrením.
Žena , 18 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2012-01-13 09:28
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom tenkých žíl na rukách. Od mala bol problém nájsť mi žilu na ruke. Nedávno som chcela darovať krv, ale tiež mi žiadnu vhodnú žilu nenašli (ani na jednej z oboch rúk). Čím to môže byť spôsobené, resp. môže to byť vrodené? Dá sa s tým niečo spraviť? Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:55
Re:
Fyziologická stavba žíl, venózneho systému na horných končatinách je geneticky podmienené a závisí aj od lokalizácie, niekedy môžu byť uložené hlbšie v podkoží a je problém nájsť príslušný žilový vstup. Nezávisí to veľmi od konštitúcie tela, aj keď u obéznejších ľudia s väčšou hrúbkou podkožného tuku je nájsť vhodný žilový prístup komplikovanejší. Nepripadá do úvahy žiadne chirurgické riešenie, niekedy sa realizuje preparácia žily v prípade podávania infúzii atd. počas hospitalizácie.
Žena , 21 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-12 14:03
Dobrý deň, mám 21 rokov a asi pred dvoma rokmi mi začala opúchať ľavá noha celkom dole v oblasti prstov a pokračuje to vrchom skoro až ku členku. Bola som na rôznych vyšetreniach aj na snímku, ktorý bol negatívny, u ortopéda ,ktorý nič nenašiel a na cievnom, kde mi tiež povedali, že je všetko v poriadku. Lenže noha mi stále opuchá, čo to môže byť?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:53
Re:
Opuch lokalizovaný v oblasti členka a skôr prstov na dolnej končatine môže byť obrazom zápalového ochorenia spojiva v oblasti kĺbového spojenia v danej lokalite. Neuvádzate, ako dopadli vaše laboratórne vyšetrenia. Doporučujeme doplnenie biochemických laboratórnych vyšetrení, napríklad vylúčenie dny (ukladanie kryštálov kyseliny močovej) v drobných kĺboch atď. Doporučujem reumatologické vyšetrenie. Ako prvým krokom je vhodné použitie elastickej bandáže na uvádzanú lokalitu.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-10 14:15
Mám 22 rokov. Po mame som zdedila kŕčové žily a otcova mama umrela na trombózu. V poslednom čase pociťujem bolesť ( tlak ) v dolných končatinách (hlavne lýtka a zadná strana kolien) , do toho ešte užívam hormonálnu antikoncepciu. Chcem sa preto spýtať, či už v takomto veku môže u mňa dôjsť k trombóze, alebo podobným problémom, ktoré s tým súvisia. A aká je najlepšia prevencia voči tomu ochoreniu, ktorú môžem praktizovať denne a sama ( samozrejmosťou je aj návšteva lekára ). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:52
Re:
Flebotrombóza predstavuje vážne ochorenie hlbokých žíl, pri ktorom z rôznych príčin dochádza k zrazeniu krvi v cievach. Najčastejšie sa objavuje u starších ľudí po cievnych mozgových príhodách, po infarkte myokardu, pri zlyhávaní srdca. Priamym spúšťačom je poškodenie cievnej steny a/alebo spomalenie krvného prúdu v cieve. Rizikovým faktorom je pripútanie na lôžko a veľký chirurgický výkon (napr. implantácia TEP bedrového kĺbu). Popularizovanou príčinou je cestovanie na dlhé vzdialenosti. Vysoké riziko vzniku trombózy majú tí pacienti, ktorí už trombózu mali, tzn. existujú geneticky podmienené poruchy zrážania krvi, pri ktorých je flebotrombóza častejšia. U mladých žien môže vzniknúť trombóza pri gravidite a výrazným rizikovým faktorom je fajčenie a hormonálna antikoncepcia. Najčastejším klinickým prejavom je opuch na dolnej končatine, často sa postupne rozširuje na celú oblasť dolnej končatiny. Tlaková bolestivosť. Niekedy pacienti nemusia mať žiadne klinické ťažkosti a až prvým prejavom je dušnosť pacienta, čo už je prejavom pľúcnej embólie (uvoľnenie trombu až do artérií pľúc). Základom prevencie u pozitívnej rodinnej anamnézy je vyšetrenie genetické na trombofilný stav a zváženie ďalšej hormonálnej antikoncepcie. Základným opatrením je pohybový režim, dostatočná rehydratácia – pitný režim. Medzi ďalšie opatrenia sú kompresívne pančuchy, ktoré odstraňujú symptómy akútnej trombózy (bolesť a opuch) a predchádzajú vzniku potrombotického syndrómu. Vo vašom prípade je nutné absolvovanie cievneho vyšetrenia.
Žena , 43 rokov, šenkvice     (otázka pre doktora)2012-01-06 22:08
Už rok mám stupňujúce sa bolesti dolných končatín. Začali ma bolieť päty, čo som riešila vložkami do topánok. Prestala som nosiť vysoké topánky a doma mi veľmi pomohla gumená obuv. Na určitý čas som si pomohla, ale len som zmiernila bolesti. Jedného dňa som dostala silné kŕče pri ceste do práce a to som už skončila na PN s DETRALEXOM .Pomohol, časom sa bolesti vrátili, ale postúpili vyššie nad členky až ku kolenám z vnútorných strán nôh. Dlhšiu chôdzu som obmedzila a šetrím ich .Myslela som, že teraz cez voľno sa to upraví, ale ako keby im kľud neprospieval. Dokonca bolia cez noc a trocha vyššie nad kolenami vždy z vnútornej strany. Lekárnička mi poradila PRIESSNITZ a ten tiež trochu pomohol. Mám pocit, že to postupuje vyššie. Na nohách nevidno zmeny, len bolesti sú intenzívnejšie. Hľadám teda odborníka, aby nohy pozrel. Dúfam, že nejdem neskoro.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:50
Re:
Klinický problém, ktorý opisujete sa nemusí jednať len o postihnutie žilového (venózneho) systému na dolných končatinách. Rada Priessnitz, ktorú ste užívali je na riešenie problémov s pohybovým aparátom. Klinický obraz kŕčov na dolných končatinách je jedným príznakov chronickej žilovej nedostatočnosti a klinickým obrazom varixov na dolných končatinách. Vo vašom prípade je nutné absolvovanie komplexného cievneho vyšetrenia a vyšetrenia pohybového aparátu u ortopéda.
Žena , 29 rokov, Považská Bystrica     (otázka pre doktora)2012-01-06 00:46
Dobrý deň, chcem sa spýtať na postup liečby v mojom prípade. Počas druhého tehotenstve v 7.mesiaci som dostala hlbokú flebotrombózu ľ. d. končatiny, ležala som skoro 2 mesiace v nemocnici, rodila som v 38 t.t. prirodzeným pôrodom bez vážnych komplikácií. Rok som si pichala fraxiparin, na hematológii mi neustále kontrolujú krv a rekanalizácia zatiaľ prebehla na 70%, a to som rodila 15. 9. 2010, bola som aj na hĺbkovom krvnom skreaningu v MA(14. 6. 2011), kde mi zistili miernu genetickú poruchu zrážanlivosti krvi. Výsledky mi doteraz neboli zaslané, len som telefonovala s pani docentkou Dobrotovou, kt. tvrdila, že mi majú prísť čoskoro na moju adresu, volala som asi 5krát, vždy to isté. Momentálne nič neužívam, chcem sa spýtať, ako mám postupovať, noha mi pri veľkej záťaži puchne, a cítim to aj pri horšom stravovaní, ťažšie prekrvenie nohy. Bojím sa, že by sa mi to mohlo zopakovať. Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:49
Re:
Vo vašom prípade pravdepodobne boli realizované genetické vyšetrenia na vrodený trombofilný stav, pri ktorom je zvýšená náchylnosť na zrážanie krvi podmienená geneticky. Charakteristický je výskyt žilovej trombózy u viacerých rodinných príslušníkov, výskyt trombózy v mladšom veku a v neobvyklých lokalizáciách. Tehotenstvo býva spojené s vyššou náchylnosťou k trombóze a v prípade trombofilného stavu sa riziko trombózy zvyšuje. Pri flebotrombóze vznikne zrazenina (trombus) v hlbokej žile, najčastejšie na dolnej končatine. Dochádza k zamedzeniu odtoku krvi z končatiny, čo sa prejaví opuchom a bolesťou. Hlboká žilová trombóza ohrozuje pacienta dvoma možnými vážnymi komplikáciami – pľúcnou embóliou a potrombotickým syndrómom. Jeho príčinou je chronické zvýšenie tlaku v postihnutej končatine ako dôsledok žilového uzáveru +/alebo chlopňovej nedostatočnosti. Dôležité sú kompresívne techniky – nosenie elastických pančúch, ktoré stiahnu nohu a vytvárajú protitlak na žily a zabraňujú k výraznému refluxu.
Žena , 58 rokov,     (otázka pre doktora)2012-01-05 20:25
Dobrý deň , chcela by som sa opýtať - od 26tich rokov mám varixy, nemala som s tým nejaký problém iba počas tehotenstva, čo je samozrejmé, že mi puchli nohy. A teraz cez sviatky mi strašne začala puchnúť ľavá noha, keď som si ju vyložila, tak mi mierne odpuchla a mám aj vodu v kolene, ktorú mi už 3 razy vyťahovali a nemalo to nijaký účinok a celkovo mám veľké bolesti celej nohy. Užívam na ňu anopyrin, ale asi by som potrebovala niečo účinnejšie dokopy aj s tým kolenom aj žilami, aby som sa nemusela napchávať liekmi resp., ak by ste mi vedeli odporučiť nejakú alternatívnu medicínu. Ďakujem veľmi pekne :)
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:48
Re:
Vo vašom prípade sa pravdepodobne jedná o výskyt chronickej venóznej (žilovej) insuficiencie (nedostatočnosti) , ktorá v 70 až 90% vzniká ako dôsledok primárnych varixov (krčových žíl). Zvyšných 10-30% pripadá ako následok hlbokej trombózy na potrombotický syndróm. t.j. vznikom kŕčových žíl a kožných zmien na dolných končatinách. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. Prvým charakteristickým prejavom je vznik edému, ktorý pri progresii môže progredovať sa rozširovať. V prípade, že obaja rodičia trpia týmto ochorením, je 90% pravdepodobnosť vzniku venózneho (žilového) ochorenia. Spolu s genetickými faktormi sa na vzniku choroby podieľajú vek, pohlavie, nadmerná hmotnosť, tehotenstvo, hormonálna terapia, zamestnanie vyžadujúce nadmerné sedenie alebo státie. Varixy dolných končatín sa vo vyspelých krajinách Európy a USA vyskytujú u tretiny až polovice obyvateľstva, pričom u žien je ich výskyt vyšší ako u mužov. Základom liečby je ovplyvnenie rizikových faktorov, cievna gymnastika, kompresívne pančuchy a venotoniká (napr. Detralex). Radikálnejšími postupmi sú skelroterpia a chirurgická liečba varixov. Sklerotizácia môže byť realizovaná dvoma spôsobmi. Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť.
Žena , 38 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2012-01-05 19:24
Dobrý deň p. doktor, ako 35 ročná t.j. pred dvoma rokmi som prekonala hlbokú žilovú trombózu. Zrazeninu mi našli v ĽDK v stehennej žile VFC a tiež vo VIC v brušnej dutine. VFC mi zrekanalizovali , ale v brušnej dutine mi zrazenina ostala. Medzi tým mi bola diagnostikovaná vrodená trombofília homozygot F Leiden + homozygot PAI. Od vtedy užívam Detralex 2x, Warafarin a samozrejme poctivo nosím kompresívne pančuchy. Je nevyhnutné, aby som aj naďalej požívala také množstvo liekov? Viete p. doktor, mám na mysli hlavne warfarín, obávam sa jeho výrazných vedľajších účinkov, hlavne mávam problémy so žalúdkom, ktoré som predtým nemala. Obávam sa tiež možnosti krvácania , tiež mávam problémy napr. v prípade , keď je potrebné zobrať antibiotiká, či iné lieky , alebo vytrhnúť zub. Je možné v mojom prípade už konečne vysadiť warfarín, alebo existujú aj nejaké iné lieky, ktoré nie sú až také škodlivé?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:46
Re:
Trombofilný stav, pri ktorom je zvýšená náchylnosť na zrážanie krvi podmienená geneticky. Charakteristický je výskyt žilovej trombózy u viacerých rodinných príslušníkov, výskyt trombózy v mladšom veku a v neobvyklých lokalizáciách. Najviac trombogénou mutáciou je homozygot faktora V (Lediden) ako aj vy píšete. V odporúčaní je dlhodobá antikoagulačná liečba (warfarin alebo podávanie nizkomolekulárny heparínu v injekciách), Vhodné je v prípade podávania warfarínu, prevencia vredovej choroby žalúdka (blokátory protónovej pumpy) a v prípade prítomných symptómov (príznakov) bolestí žalúdka je nutné akútne gastrofibroskopické vyšetrenie žalúdka, aby sa predišlo krvácavým komplikáciám. V prípade trhania zuba je nutné pauzovanie warfarínu a prechodne podávanie injekcií pod kožou nizkomolekulárneho heparínu, upraviť zrážanlivosť krvi a následne trhať zub. V blízkej budúcnosti prídu na trh lieky, ktoré potláčajú faktory zrážanlivosti krvi (napr. faktor Xa, trombín)
Žena , 26 rokov, Humenne     (otázka pre doktora)2011-12-23 23:33
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: mám dosť viditeľnú vypuklú žilu na lýtku sem-tam ma aj pobolieva a mam pocit, že ju vidieť čím ďalej tým viac. Ako by som sa jej mohla zbaviť? Nie je to nič vážne, však?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:44
Re:
Podľa vášho popisu najvhodnejším liečebným postupom bude sklerotizácia, ktorá môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Úspech sklerotizácie je plne závislý od následnej kompresívnej liečby. Taktiež je doporučený denný aktívny pohyb, pre lepšiu aktivitu svalstva ako svalovej pumpy a zabezpečenie lepšieho odtoku krvi.
Žena , 26 rokov,     (otázka pre doktora)2011-12-14 20:13
Dobrý deň, chcem sa spýtať, máme v rodine kŕčové žily a teda ja som to po mamine zdedila tiež. Bola som už aj na sklerotizácii a už som aj matkou ja, čiže moje nožičky si už odtrpeli aj tehotenstvo. Teraz som trošku zostala pribratá a začala som sa venovať cvičeniu, ide o skákanie na trampolinkách a celkovo také areobné cvičenie. Chcem sa spýtať, môžem toto cvičenie robiť? Lebo niekde som čítala, že skákanie nie je dobré na kŕčové žily a ešte k tomu mám podotázočku, že či je potrebné vždy mať kompresívne pančušky pri tejto činnosti? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:43
Re:
Pohybová aktivita je vhodná. Svalstvo na dolných končatinách pracuje ako podporná „pumpa“ a zlepšuje návrat krvi z dolných končatín, zníženie refluxu, čo je jednou z hlavných príčin vzniku varixov. Kompresívne techniky v zmysle kompresívnych pančúch je jednou zo základných terapeutických postupov v liečbe varixov dolných končatín. Pokiaľ užívate venofarmaká, ich účinok nebude taký, ako s nosením zdravotných kompresívnych pančúch. Správnym používaním usmerníte tok v povrchových i hlbokých žilách, znižujete nedomykavosť žilných chlopní, zlepšujete žilový návrat a zmenšujete tvorbu opuchov, zvyšujete výkon žilno-svalovej pumpy. Pančuchy sa delia podľa veľkosti tlaku, ktorý je v oblasti členka na 4 kompresívne triedy (od 15mm do 60mmHg tlaku). Pokiaľ nemáte veľké varixy, je vhodné použitie kompresívnych pančúch 140 DEN, ktoré vytvárajú vzostupu tlaku smerom od členka hore. Tlak v oblasti členka je 15-21 mmHg. DEN vyjadruje silu použitého vlákna, čím je číslo vyššie, tým silnejší je výrobok. 70 DEN Vám pomôžu od bolesti v nohách (pocit „ťažkých nôh“) a od opuchov. Zlepšujú krvný obeh vďaka odskúšanému vzostupu tlaku smerom od členka hore, tlak v oblasti členka je 10-14 mmHg. Pri miernej fyzickej aktivite je vhodné nosenie kompresívnych pančúch.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2011-12-12 11:55
Počas 2.tehotenstva som začala mať problémy s kŕčovými žilami na nohách, kvôli ktorým som na odporúčanie lekára 8 mes. po pôrode začala chodiť na sklerotizáciu. Bolo to správne rozhodnutie, lebo po 2 sedeniach sa žily viditeľne vstrebali. Bohužialľ, ako sa žily na nohách začali vstrebávať, zožilnateli mi žily na oboch rukách!! Navierajú mi nielen vo vnútri predlaktia, ale dosť povrazovito aj na chrbtoch rúk a vrchnej časti predlaktí. Vždy som mala žily viditeľnejšie, ale zďaleka nie takéto! Dlhodobo som užívala venotika (Mobiven), už počas tehot. Vysadila som ich po roku pri začatí sklerotizácie, (nikdy som žiadne bolesti nemala).Myslela som, že problém s rukami nastal kvôli absencii liekov. Začala som ich z vlastnej vôle znovu užívať, ale rozdiel žiadny. Čo myslíte, ma to nejaký súvis so sklerotizáciou? Neviem, ako to riešiť, a či sa to vôbec riešiť dá...Alebo mam podstúpiť nejaké kompletné vyšetrenie, aby som zistila, kde je ukrytý problém?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-02-06 20:41
Re:
Sklerotizácia varixov - vnútrožilová sklerotizácia, spočíva v podaní sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Ide o lokálne pôsobenie sklerotizačnej látky, nie systémové (celkové) pôsobenie. Výraznejšia viditeľnosť žíl na horných končatinách môže byť spôsobená ich rozšírením, zvýšenou náplňou. Nutné je vyhľadanie lekára a realizovať ďalšie vyšetrenia na posúdenie žilového systému na horných končatinách a doplnenie echo kardiografického vyšetrenia srdca.
Žena , 20 rokov,     (otázka pre doktora)2011-12-08 13:17
Zdravím. Chcem sa opýtať.... dnes ráno som sa normálne zobudila a keď som sa prezliekala našla som si na oboch stenách strašné žily aj na jednej aj na druhej strane.Vyzera to strašne čo to može byť?Nikdy ich tak vidno nebolo.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:46
Re:
Pravdepodobne z večera do rána vám nevznikli tak masívne nové žily na nohách, ale pravdepodobne ste mali prítomné drobné rozšírené žilky, ktoré označujeme ako metličkovité varixy s priemerom cievy 0,1-2mm a prípadne retikulárne varixy s priemerom 2-4mm., ktoré sa mohli zvýrazniť. Hlavnou a najčastejšou príčinou viditeľných žíl – krčových žíl je chronické venózna insuficiencia – žilové ochorenie na dolných končatinách, ktoré je sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku na žilách dolných končatín. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. Spolu s genetickými faktormi sa na vzniku choroby podieľajú vek, pohlavie, nadmerná hmotnosť, Varixy dolných končatín sa vo vyspelých krajinách Európy a USA vyskytujú u tretiny až polovice obyvateľstva, pričom u žien je ich výskyt vyšší ako u mužov. Hormonálna terapia sa môže podieľať na zhoršení priebehu ochorenia, predstavuje zvýšené riziko vzniku tromboflebitídy (zápalu žily), akútnej flebotrombózy. Následkom flebotrombózy u 10-.30% pacientov je postrombotický syndróm, ktorý vyústi do chronickej venóznej insufficiencie. Ďalšou príčinou môže byť akútne flebotrombóza, upachatie, uzáver žily a spomalený odtok návrat krvi z dolných končatín, ktorý väčšinou vzniká na jednej končatine zriedka na oboch končatinách súčasne.
Žena , 49 rokov,     (otázka pre doktora)2011-12-03 00:34
Dobrý deň, trápi ma takýto problém. Z ničoho nič ma začne hlavne na rukách - prstoch svrbieť a potom páliť žilka, tá mi o chvíľu akoby praskla a o malú chvíľu sa mi vytvorí modrina a zostane tam hrčka, ktorá mi niekedy zmizne asi tak do roka a niekedy zostane. Prosím vás, chcela by som aspoň okrajovo vedieť, prečo mi tie hrčky na žilkách vznikajú. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:44
Re:
Vo vašom prípade dochádza k rozšíreniu žiliek a sprevádzané zápalom – flebitídou žiliek, ktoré popisujete ako svrbenie a pálenie. Vzniknutá hrčka je vznikajúci hematóm (zakrvácanie) po prasknutí drobnej žilky. Vo vašom prípade pokiaľ sa to opakuje a nepíšete jednoznačne na akých miestach, tak treba vyhľadať odbornú ambulanciu, kde treba zrealizovať komplexné vyšetrenia na vylúčenie možného systémového zápalového ochorenia spojiva.
Muž , 48 rokov, myjava     (otázka pre doktora)2011-12-01 11:08
Dobrý deň.Chcel by som Vás požiadať o vysvetlenie a radu. Som dva a pol roka po operácii s diagnozou c64 tento rok ma začali bolieť nohy najmä v oblasti členkov smerom do predkolenia jedná sa o pichlavú až pálčivu boleť.Prešiel som rôzne lek.vyšetrenia ako napr. cievne.neurol. všetko v poriadku. Teraz mám doporučené onkologické vyšetrenie, že či tie bolesti nie sú z môjho ochorenia.A o aké vyšetrenie sa vlastne jedná a čo predstavuje to neviem . Prosím môžete mi poradit?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:42
Re:
Pokiaľ popisujete danú diagnózu tak mi nie je jednoznačne jasné v akom štádiu vaše onkologické ochorenie bolo a presne ako dopadlo histologické vyšetrenie po operácii. V prípade pozitívneho onkologického ochorenia by ste mali byt jednoznačne v starostlivosti onkológa. Vyšetrenie ide o vylúčenie progresiu vášho základného ochorenia, eventuálne či nevznikla recidíva ochorenia.
Muž , 42 rokov, bratislava     (otázka pre doktora)2011-11-25 20:22
Dobrý deň,ako dlho po operácii varixov,klasická operácia, môžem začať športovať napr.na plavárni, alebo posilovni?Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:39
Re:
Športovanie nie je prekážkou po operácii varixov. Dôležité je správne nosenie kompresie na dolných končatinách – vo vašom prípade asi kompresívne stehnové pančuchy, alebo celé pančuchové nohavice. Pri tom môžete byť v posilovni. Jednoznačne na úvod treba mierne zaťažovanie dolných končatín v posilovni. Po 6 týždňoch môžete aktívne cvičiť. Plávanie v prípade zhojenia rán po operácii, môžete realizovať bez obávaných komplikácií.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2011-11-23 11:06
Dobrý deň pán doktor, som matkou 15 mesačného dieťaťa a počas tehotenstva sa mi objavila krčová žila na predkolení PDK. Bola som u cievneho chirurga a ten mi odporučil operáciu, ktorú by som chcela absolvovať túto zimu. S manželom plánujeme ešte jedno dieťa. Preto by ma zaujímalo, kedy po operácii varixov by bolo v hodné znova otehotnieť, aby sa žila po zákroku (rádiofrekvenčnou metódou) riadne zotavila. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:37
Re:
Po operácii varixov nie je prekážka gravidita, nakoľko vzniku varixov dochádza najskôr v druhom a treťom trimestri gravidity. Vo vašom prípade je dôležitá prevencia recidívy varixov – nosenie počas gravidity kompresie na dolných končatinách. Na trhu sú dostupné tehotenské kompresívne pančuchové nohavice, ktoré vám výrazne zabránia k recidíve vzniku ďalších varixov.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2011-11-22 19:04
Dobrý deň chcem sa spýtať čo môže byť príčinou, že mi je odrazu vidieť strašne žili... ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:36
Re:
Vhodné by bolo uviesť, kde na tele vám je vidieť žily. Asi myslíte najskôr na dolných končatinách . Hlavnou a najčastejšou príčinou viditeľných žíl – krčových žíl je chronické venózna insufficiencia – žilové ochorenie na dolných končatinách, ktoré je sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku na žilách dolných končatín. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. Spolu s genetickými faktormi sa na vzniku choroby podieľajú vek, pohlavie, nadmerná hmotnosť.
Žena , 35 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2011-11-21 13:46
Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o radu. Od cisárskeho rezu (pred 2 rokmi) som mala vykonanú i sterilizáciu. Odvtedy mi na pravom stehne vznikla asi 4 cm hrča, ktorá však nie je vidieť, je iba bolestivá. Najviac mám však bolesti počas menštruácie v kolene a bolestivá je i hrča. Mimo menštruácie mávam nočné kŕče v nohách. Tá bolesť kolena a tej hrče počas menzesu je príšerná a musím sa dopovať tabletkami. celkovo mávam tú nohu stále stŕpnutú akoby neprekrvovanú. Robili mi rôntgen kolena a nohy, taktiež som bola i u ortopéda, no nič nezistil, vraj to bude niečo s cievami, keďže je bolesť zväčšená počas menštruácie. Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:33
Re:
Pravdepodobne popisovanú hrču sa jedná varix – rozšírená žila na dolnej končatine. U niektorých žien môže byť varix citlivý a bolestivý počas menštruácie, čo je reakcia ciev na zmenu hormónov počas menštruačného obdobia. Po pôrode pravdepodobne došlo k rozvoju chronickej venóznej insuficiencie , sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku v žilách. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní zápalom, trombózou. Vo vašom prípade treba vyhľadať odbornú angiologickú ambulanciu so zvážením operačného riešenia, prípadne sklerotizácie varixov.
Žena , 35 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2011-11-20 20:58
Dobrý večer p. doktor, mám na Vás jednu otázku, som momentálne v 36 týždni tehotenstva a pred týždňom, ma začal dosť pobolievať chrbát a obidve ruky. Bolesti sú sprevádzané, mravčením a tŕpnutím, dnes som si všimla že mám žily na rukách (zápästí) napuchnuté. Väčšinou sa tieto príznaky objavujú v noci. Mám trocha obavy, aj keď väčšinou mi známi vravia že to môže byť, kvôli bábätku kt. je čím ďalej tým väčšie a spôsobuje záťaž na chrbticu. Ďakujem za Váš názor. Táňa
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:32
Re:
Bolestivosť chrbtice, je najskôr spôsobená vašou graviditou. Opuchy na horných končatinách a zápästí sa nedá jednoznačne vyjadriť, nakoľko nie je známa príčina a najskôr v gravidite sú prítomné opuchy na dolných končatinách. Opuchy môžu mať aj príčinu vo zvýšených stratách bielkovín, môže sa jednať aj možný rozvoj preeklampsie v gravidite, rozvoj flebotrombózy v žilovom systéme na horných končatinách. Urýchlene vyhľadajte lekára.
Muž , 56 rokov, cadca     (otázka pre doktora)2011-11-16 19:18
Dobrý deň,som 3 mesiace po operácii kŕčových žíl,rany mám pekné zahojené,ale asi 2týždeň mi veľmi opuchla noha okolo členkov a vrch chodidla smerujúca k palcom.Občas mám pálenie pri spodnej rane.Chcel by som sa spýtať v čom je asi problém.Ďakujem za skorú odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:26
Re:
Pokiaľ boli dodržiavané všetky opatrenia, ktoré vám doporučil lekár po operácii, nosili ste kompresiu – kompresívne pančuchy na operovanej dolnej končatine tak by nemalo v takom období po operácii prísť k opuchom. Treba vo vašom prípade vylúčiť vznik žilovej trombózy (upchanie žilového systému), treba vylúčiť rozvoj zápalu žily- tromboflebitídu, ktoré môžu byť sprevádzané danými príznakmi. Nutné je realizácia ultrazvukového vyšetrenia žilového systému na dolnej končatine cestou angiológa.
Žena , 34 rokov,     (otázka pre doktora)2011-11-16 09:03
Dobrý deň pán doktor, Dnes som absolvovala ultrazvuk u angiológa a vysvetlil mi, že mi žilová chlopňa na ľavej nohe nedoviera a prepúšťa krv. Odporučil ma na chirurgiu a upozornil ma, že by to mal byť dostatočne skúsený chirurg, lebo je potrebné, aby vedel chlopňu dobre zoperovať. Trocha ma to vydesilo. Angiológ zároveň uviedol, že sa zákrok vykonáva v celkovej anestéze a zároveň by musel odstrániť varixy v nadkolení. Viete mi povedat ( resp.dodat odvahu :) aké máte skúsenosti s pacientami, ktorí prekonajú takéto operácie? Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:21
Re:
Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta a vo vašom prípade nedovieravosť chlopne, Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Operačné riešenie sa realizuje plastika chlopne pokiaľ ide o hlavné chlopne komunikujúce s hlbokým a povrchovým žilovým systémom. Operačné riešenie varixov je preto vhodné realizovať nakoľko nepríde k zlepšeniu po operácii príslušných varixov. Veľmi dôležité aj predoperačne zlepšiť návrat - odtok krvi z dolných končatín. Čo je možné pohybovou aktivitou spevnenie svalstva na dolných končatinách, nakoľko funguje ako „svalová pumpa“ vo žilovom návrate krvi. Dôležité sú kompresívne techniky. Kompresívne techniky v zmysle kompresívnych pančúch je jednou zo základných terapeutických postupov v liečbe varixov dolných končatín Správnym používaním usmerníte tok v povrchových i hlbokých žilách, znižujete nedomykavosť žilných chlopní, zlepšujete žilový návrat a zmenšujete tvorbu opuchov, zvyšujete výkon žilno-svalovej pumpy. Pančuchy sa delia podľa veľkosti tlaku, ktorý je v oblasti členka na 4 kompresívne triedy (od 15mm do 60mmHg tlaku). Predpis kompresívnych pančúch máte nárok 1xza pol roka, po vyšetrení angiológom, cievnym chirurgom eventuálne dermatológom. Je možnosť predpisu individuálnych kompresívnych pančúch, na mieru podľa zmeraných rozmerov.
Žena , 59 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2011-11-13 12:16
Prosím o radu pri diabetickej nohe - pán 72 ročný, ktorého opatrujem a udržujem diabetickú nohu bez otvorenych rán, i keď som ho prevzala do opatery s otvorenými ranami. Po pol roku sa mu pri členku - pri klenbe - vytvorila výduť priemeru 1 cm, farba modrastá, koža na povrchu bledá, výduť mäkká. Čo to mohlo spôsobiť, ako to mám ošetrovať, či sa to vstrebe alebo mám zavolať bezpodmienečne lekára ?. Má to asi 10 dní stále rovnaké. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2012-01-16 14:16
Re:
Vo vašom prípade ako popisujete sa môže jednať o povrchovú rozšírenú žilu a eventuálne jej zápalový proces – tromboflebitídu. Veľmi ťažko z krátkeho popisu viac zhodnotiť, nakoľko nepíšete , či pán má prítomné varixy, alebo žilovú nedostatočnosť. Vhodná vo vašom prípade by bolo použitie venofarmák, ktoré sa podieľajú na znížení kapilárnej permeability a zvýšení lymfatickej drenáže, čím prispievajú k redukcii opuchov. Vhodné je doplnenie prietoku krvi artériami na dolných končatinách, nakoľko sa jedná o diabetika, kde je vysoké riziko cievneho postihnutia diabetom a aterosklerózou.
Žena , 22 rokov, Michalovce     (otázka pre doktora)2011-11-08 23:08
Dobrý deň ,tak začnem tým že som otehotnela ked mi bolo 20 .A v 21 som porodila a po pôrode som dostala trombózu bola som v nemocnicii dva mesiace a užívam lieky warfarin ,nohy mám modré a žily mám až čierne ja by som chcela vediet prečo to mám až také hrozné a či nemôžem podstúpiť nejakú liečbu aby mi to zmizlo. Za odp.vopred Ďakujem
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 18:15
Re:
70 až 90% chronickej venoznej insufficiencie (nedostatočnosti) vzniká ako dôsledok primárnych varixov (krčových žíl). Zvyšných 10-30% pripadá ako následok hlbokej trombózy na potrombotický syndróm. t.j. vznikom kŕčových žíl a kožných zmien na dolných končatinách, v najhoršom prípade až obávaným vredom predkolenia. Dôležitou súčasťou liečby flebotrombózy je od začiatku kompresívna liečba – bandáž prípadne liečebná kompresívna pančucha a pohybový režim. Kompresívnu pančuchu by mal pacient pravidelne nosiť aspoň prvé dva roky po vzniku flebotrombózy, potom možno o jej potrebe rozhodnúť podľa rozsahu poškodenia hlbokého žilného systému.
Žena , 53 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2011-11-05 12:20
V dlani na ruke sa mi vytvoril malý žilový uzlík, bolestivý.Vyše pol roka mám na ruke nehojacu sa hrčku po uštipnutí komárom.Nemusí to spolu asi súvisiet.Poraďte mi prosím, akého lekára mám vyhľadať a či sa môže jednať o závažnejšie ochorenie žíl, začínajuce.Ďakujem za Vašu odpoveď. Ludka
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 18:11
Re:
Malý žilový uzlík, ako popisujete môže byť zhluk drobných kapilár na dlani ruky. Ide e nezávažné ochorenie, ktoré môže spôsobiť krvácavé komplikácie. Je možnosť po vyšetrení í lekárom (dermatológom, angiológom) dohodnúť eventuálne postu operačný (odstránenie chirurgicky), alebo sklerotizáciou. Sklerotizácia môže byť realizovaná dvoma spôsobm. Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Nehojacu hrčku na vašej dlani treba dať posúdiť dermatológovi, podľa popisu sa nedá jednoznačne určiť o čo by sa mohlo jednať. Pripadá do úvahy následne bioptické vyšetrenie aj daného miesta.
Žena , 27 rokov,     (otázka pre doktora)2011-10-28 18:37
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vykonať sklerotizáciu kŕčových žíl v období tehotenstva. Mám termín pre zákrok a s priateľom plánujeme miminko a preto by som chcela vedieť, či s tehotenstvom radšej počkať, alebo sklerotizácia v tehotenstve neprekáža.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 18:07
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi. Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch, návlekov. Vedľajšie účinky skleroterapie sú pomerne vzácne. Prechodné pigmentácie svetlo hnedej farby sa môžu vyskytnúť asi u 30% pacientov, väčšinou sa v priebehu 4-12 mesiacov postupne stratí. Modriny v mieste vpichu zmiznú za 1-2 týždne. K malému porušeniu povrchu kože v mieste injekcie môže dôjsť asi u 3% pacientov, najmä po použití koncentrovanejších roztokov. Väčšinou sa zhoja v priebehu niekoľkých dní. Úspech sklerotizačnej terapie je plne závislý od následnej kompresívnej liečby. Sklerotizácia sa v žiadnom prípade nedoporučuje, je kontarindikáciou v období gravidity ani predaktuálne potenciálnou graviditou.
Muž , 19 rokov, Turčianske Teplice     (otázka pre doktora)2011-10-25 13:24
Dobrý deň: Chcel by som sa spýtať v marci po jednom z futbalových zápasov mi zistili hlbokú žilovú trombózu ... v ľavej dolnej končatine ... zákrok sa podaril a odstránili mi ju odtiaľ teraz užívam každý deň 2x detralex 2 x warfarin nosím kompresnú pančuchu .. a zistili mi vrodený trombofílny stav... pomaly som to začal rozbehávať ale aj po pol roku mi noha puchne aj pri miernej záťaži .. som profesionálny futbalista a bojím sa že s takouto nohou si už nikdy nezahrám pretože opuchy sú neprijemné pri behu respektíve pri futbale dá sa to nejako operovať ? alebo sú na to nejaké maste postreky ? myslíte si že si ešte niekedy zahrám a noha bude bez opuchu pri záťaži ?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 18:00
Re:
Žilová trombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile. Zrazenina môže vzniknúť ako v hlbokom žilovom systéme, ktorý nevidíme, ako aj v povrchovom žilovom systéme, ktorý je ľahko viditeľný, pretože prebieha pod kožou. Vrodený trombofilný stav, je výraznou predispozíciou zniku žilovej trombózy. Pri ňom je zvýšená náchylnosť na zrážanie krvi podmienená geneticky. Charakteristický je výskyt žilovej trombózy u viacerých rodinných príslušníkov, výskyt trombózy v mladšom veku a v neobvyklých lokalizáciách. Hlboká žilová trombóza ohrozuje pacienta dvoma možnými vážnymi komplikáciami – pľúcnou embóliou vznikajúcou vo včasnom štádiu ochorenia a potrombotickým syndrómom, ktorý sa objavuje ako neskorý dôsledok trombózy. Môže vzniknúť aj s odstupom mesiaca, rokov ako neskorá komplikácia. Jeho príčinou je chronické zvýšenie tlaku v postihnutej končatine ako dôsledok žilového uzáveru a/alebo chlopňovej nedostatočnosti a trvalo ovplyvňuje kvalitu života týchto chorých. Dôležité sú kompresívne techniky – nosenie elastických pančúch, ktoré stiahnu nohu a vyvinú protitlak na žily, aby sa nemohli roztiahnuť a zabraňujú k výraznému refluxu. Pohybová aktivita je vhodná. Svalstvo na dolných končatinách pracuje ako podporná „pumpa“ a zlepšuje návrat krvi z dolných končatín, zníženie refluxu. Na druhej strane, zvýšenú športovú aktivitu doporučujem až po kompletnej rekanalizácii žily.
Žena , 30 rokov,     (otázka pre doktora)2011-10-25 12:54
Dobrý deň, som tehotná 26 tt, mám veľke pošvové varixy, gynek. mi povedala, že to môže byť dosť nebezpečné a mám ísť k hematologóvi, môžete mi podrobnejšie napísať možné dôsledky? Ďakujem.mk
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:53
Re:
Ako popisujete pošvové varixy vznikajú v dôsledku zmien povrchových žíl v oblasti pošvy. Etiológia môže byť rôzna. Často na podklade výraznej poddajnosti cievnej steny, v dôsledku pretlaku v povrchových žilách v.s. aj prípadnou graviditou, zhoršený návrat krvi v dôsledku tlaku maternice na panvové dno. Nebezpečné môže byť vo vašom prípade vedenie pôrodu klasickou cestou (vaginálne) pre zvýšené riziko krvácavých komplikácií, trombóz pošvových varixov.
Žena , , bratislava     (otázka pre doktora)2011-10-22 09:59
Dobrý deň práve som sa zobudila a strašne ma začali bolieť ruky ale iba po dlaň postavila som sa a úplne sa mi navreli žili ani také čo som v živote na mojích rukách nevidela ako sa mi navierali strašne ma to bolelo myslela som že mi popraskajú od tej bolesti čo to môže byť? Lebo v rodine máme aj kŕčové žili aj moja babka zomrela na ucpanie ciev tak som sa zľakla.... veľmi by mi pomohlo keby ste mi aspoň povrchne povedali čo mám s tým robiť dakujem:)
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:48
Re:
Vo vašom prípade, nakoľko klinický stav nastal náhle sa môže jednať o vznik akútneho žilového uzáveru v žilách na horných končatinách. Väčšinou ide o asymetrické (jednostranné) postihnutie, nie naraz na oboch končatinách. V prípade výskytu na oboch horných končatinách sa môže jednať o problém žilového toku v oblasti hornej dutej žily. Jednoznačne treba podstúpiť angiologické vyšetrenie a následne sonografické vyšetrenie srdca (echo) a prípadne, ak vám lekár indikuje tak aj CT angiografické vyšetrenie.
Žena , 42 rokov, Nové zámky     (otázka pre doktora)2011-10-18 09:26
Dobrý deň, mám 42 rokov mám pohyb striedavý- sed a stoj, chôdza. Asi 2 mesiace, nie každý deň pociťujem ráno pri natiahnutí sa v posteli kŕč v pravom lýtku, ktorý prejde. Neviem či takto nezačína nejaké embolické ochorenie, preto by som potrebovala radu, nakoľko v rodine sa vyskytuje žilové ochorenie. Ďakujem Jana
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:42
Re:
Vo vašom prípade sa nejedná o embolické ochorenia, ako to popisujete vo vašej otázke. Pľúcna embólia sa prejavuje charakteristickými príznakmi, ako sú najčastejšie: - stupňujúca sa bolesť v oblasti hrudníka, najmä pri dýchaní zhlboka a kašli - dušnosť - vykašliavanie zakrvavenej tekutiny, zrýchlený pulz, úzkosť a potenie. tieto príznaky sú charakteristické pre závažné postihnutie - v najťažších príznakoch je to dychová tieseň, až náhle úmrtie následkom zlyhania srdca a dýchania Vo vašom prípade ide skôr o príznaky varixov, žilovej nedostatočnosti na dolných končatinách, čoho je charakteristickým príznakom kŕče na dolných končatinách, najčastejšie nadránom.
Žena , 33 rokov,     (otázka pre doktora)2011-10-16 14:11
Dobrý deň, chcela by som v nabudúci rok otehotnieť. (jedno dieťa mám bez komplikácií) Absolvovala som asi v auguste vyšetrenie u angiologa, lekárka mi potvrdila, že krčové žily mám len na tomto jednom mieste a že len vonkajšie nie vnútorné. (chron.ven.ochorenie DK, vpravo C2 v povodí VSP, vľavo C1. Insufiencica VSP so S-P refluxom vpravo, bez dôkazu trombozy). Predpísala mi pančuly 360 DEN, ktoré nosím tak nepravidelne a Detralex. Chcela by som ešte teraz na jeseň absolvovať sklerotizáciu. Chcela by som sa spýtať, či odporúčate, vzhľadom na to, že by som chcela mať čo najmenej komplikácií s krčovými žilami v tehotenstve. Rátam s tým, že sa možno vrátia opäť po tehotenstve, ale chcela by som aby tie následky boli čo najmenšie, preto sa chcem spýtať na sklerotizáciu. A čo presne mám robiť v tehotenstve a pred tehotenstvo čo sa týka krčových žíl. Ďakujem za skorú odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:41
Re:
Sklerotizácia varixov – ide o najčastejšie podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Najvhodnejším obdobím sú jeseň a zima. Hlavnými indikáciami sú: - odstránenie varixov a subjektívnych ťažkostí pacienta - zhojenie ulkusu predkolenia - prevencia komplikácií - zlepšenie kozmetického vzhľadu dolných končatín Úspech sklerotizácie je plne závislý od následnej kompresívnej liečby. Taktiež je doporučený denný aktívny pohyb, pre lepšiu aktivitu svalstva ako svalovej pumpy a zabezpečenie lepšieho odtoku krvi. Dôležité je počas tehotenstva, pohybový režim, pokiaľ Vám to klinický stav gravidita umožní- Polohovanie končatín. Dôležité je nosenie kompresívnych pančuchových nohavíc, ktoré sú špeciálne riešené aj pre gravídne pacientky, aby sa zabránilo zhoršeniu varixov počas a po gravidite.
Žena , 53 rokov, Trebišov     (otázka pre doktora)2011-10-15 16:00
Dobrý deň.Prosím o radu p.doktora.Mám kŕčové žily na pravej nohe.Objavili sa mi počas tehotenstva,je tomu už 30rokov.Užívam DETRALEX a ANOPYRIN.Keďže sa mi urobili aj varixy,tak lekár mi urobil sklerotizáciu.Po nej som dostala trombózu.Lekár mi odporúča operáciu laserom,lebo je šetrnejšia.Na budúci týžden idem na kontrolu a mám sa vyjadriť,že ako som sa rozhodla.Avšak ja mám strach,či sa tá trombóza nebude po operácii opakovať.Noha ma pobolieva a vidím,že tá operácia je nutná.Lekár mi odporúča okrem toho epidurálnu anestéziu,keďže už 4krát som bola pod narkózou v minulosti.Prosím Vás,aká operácia a anestézia by bola pre mňa vhodnejšia? Počula som,že epidurálna je bolestivá a tiež, že po nej veľmi bolí hlava.A posledná otázka.Môže mi operácia naozaj pomôcť,keď tie žily mám už 30 rokov? Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:40
Re:
Veľmi ťažko sa dá podľa popisu zhodnotiť váš žilový systém na dolných končatinách. Pokiaľ Vám to indikoval angiológ, tak pravdepodobne by bolo vhodnejšie zákrok postúpiť, aby neprišlo ku komplikáciám v ďalšom období. Nakoľko ste prekonali už v minulosti trombózu, vhodné by bolo doplnenie vyšetrenia na trombofilný stav (zvýšený sklon k trombóze). Rozlišujeme vrodené a získané trombofilné stavy Na trombofilný stav treba myslieť vtedy keď: - vznikne venózna trombóza a embolizácia do pľúc pred 45 rokom života, za pred 35 rokom života, bez známokx známok poškodenia cievnej steny, alebo vznikne súčasne venózna aj arteriálna trombóza; - trombóza sa vyskytuje opakovane (systémové trombózy, recidivujúce aborty); - trombóza je provokovaná minimálnym podnetom (gravidita, pôrod, orálne kontraceptíva, operačný zákrok, dlhá cestalietadlom alebo automobilom); Vo vašom prípade je vhodnejšia epidurálna anestéza, nakoľko prináša menej vedľajších účinkov ako celková anestéza.
Muž , 25 rokov,     (otázka pre doktora)2011-10-13 16:12
Dobrý deň prajem...Pred rokom aj trištvrte som dostal hlbokú žilovú trombózu,keďže mám predispozíciu k zrážanlivosti krvi a mal som zlomenú ihlicu. Doteraz som si pichal do brucha Fraxiparin a bral Detralex.V podstate mám všetko stabilizované keďže výsledky krvi mám v norme ako aj Sono - žila je priechodna. Problém mám ale v tom,že mi celé lýtko mierne puchne a noha ma bolí.Pri behu, keďže hrávam pravidelne futbal,tak ma to trošku obmedzuje.Chcel by som sa Vás opýtať,či existuje nejaké riešenie aby mi noha nepuchla a nebolela ma?...myslím okrem pančúch,liekov a pod. Viem,možno sú poškodené žilové chlopne.Myslíte Pán doktor,že sa to dá nejakým operačným zákrokom vyriešiť?!..Alebo nie?!..Veľmi pekne ďakujem za odpoveď..Lukáš
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-12-01 17:02
Re:
Žilová trombóza je stav, pri ktorom vzniká krvná zrazenina v žile. Zrazenina môže vzniknúť ako v hlbokom žilovom systéme, ktorý nevidíme, ako aj v povrchovom žilovom systéme, ktorý je ľahko viditeľný, pretože prebieha pod kožou. Hlboká žilová trombóza ohrozuje pacienta dvoma možnými vážnymi komplikáciami – pľúcnou embóliou vznikajúcou vo včasnom štádiu ochorenia a potrombotickým syndrómom, ktorý sa objavuje ako neskorý dôsledok trombózy. Môže vzniknúť aj s odstupom mesiaca, rokov ako neskorá komplikácia. Jeho príčinou je chronické zvýšenie tlaku v postihnutej končatine ako dôsledok žilového uzáveru a/alebo chlopňovej nedostatočnosti a trvalo ovplyvňuje kvalitu života týchto chorých. Veľmi dôležité sú kompresívne techniky – nosenie elastických pančúch, ktoré stiahnu nohu, aj pri športovej aktivite, a vyvinú protitlak na žily, aby sa nemohli roztiahnuť a zabraňujú k výraznému refluxu. Pohybová aktivita je vhodná. Svalstvo na dolných končatinách pracuje ako podporná „pumpa“ a zlepšuje návrat krvi z dolných končatín, zníženie refluxu. Na druhej strane, zvýšenú športovú aktivitu doporučujem až po kompletnej rekanalizácii žily. Do terapie je vhodné pridanie venotoník (Detralex), ako aj vy uvádzate. Operačný zákrok ako popisujete váš stav ešte by som neindikoval.
Žena , 28 rokov, Trnava     (otázka pre doktora)2011-10-09 20:43
Dobrý deň, prosím vás o radu, mám totiž rozšírenú žilku na ruke, presnejšie medzi palcom a ukazovákom bližšie k ukazováku, doktorka mi odporučili sklerotizáciu tejto žilky v zimných mesiacoch, avšak neviem sa rozhodnúť, pretože na poradách na internete som sa dočítala, že ihla môže byť zle pichnutá, čo vyvolá stálu bolesť príp. niekto opisoval, že namiesto veľkej žily má hrčky... a k tomu ma trápi, že v práci robím takmer všetko pravou rukou, či sa dá pracovať, aj keď je na ruke po sklerotizácii nasadená rukavica? a ešte by som bola rada, ak by ste mi odpovedali aj na to, či sa v tomto prípade môže vzťahovať na obdobie po zákroku PN-ka? Ak áno, koľko dní? Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:38
Re:
Žilku medzi palcom a ukazovákom pokiaľ spôsobuje klinické ťažkosti, alebo je výraznou dekoratívnou vadou, je vhodné odstrániť. V prvej línii je vhodným terapeutickým postupom sklerotizácia, najvhodnejším obdobím sú zimné mesiace. Zákrok si vyžaduje minimálnu dobu práce neschopnosti s minimálnou dobou trvania pár dní. PN závisí o priebehu zákroku a ďalších kontrolách na angiologických, eventuálne ambulanciách cievnej chirurgie. Pacient je spôsobilý už na druhý deň byť zaradený do pracovného zaradenia, pri dodržiavaní režimových opatrení, vo vašom prípade kompresia ruky – rukavica. Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi. Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metódy sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch, návlekov. Vedľajšie účinky skleroterapie sú pomerne vzácne. Prechodné pigmentácie svetlo hnedej farby sa môžu vyskytnúť asi u 30% pacientov, väčšinou sa v priebehu 4-12 mesiacov postupne stratí. Modriny v mieste vpichu zmiznú za 1-2 týždne. K malému porušeniu povrchu kože v mieste injekcie môže dôjsť asi u 3% pacientov, najmä po použití koncentrovanejších roztokov. Väčšinou sa zhoja v priebehu niekoľkých dní. Úspech sklerotizačnej terapie je plne závislý od následnej kompresívnej liečby.
Žena , 57 rokov, Púchov     (otázka pre doktora)2011-10-05 17:20
Dobrý deň pán doktor. Mám 57 rokov, v marci som mala dvakrát po sebe veľký kašeľ nádchu, užívala som antibiotiká a počas choroby ma bolelo celé telo a zapuchla mi pravá noha a veľmi ma bolela, v tomto čase ma ešte poštípal aj kliešť. Noha mi postupne odpuchla, trvalo to asi dva mesiace ale bolesti celého tela a únava stále trvajú. Všetko ma veľmi bolí aj na dotyk. Liečia ma na neurológii a ortopédii rôznymi obstrekmi a injekciami od bolesti, čo mi vôbec nepomáha.ˇZačala som chodiť na akupunktúru ale ani to mi nezmiernilo moje veľké bolesti. Na chirurgii mi lekár doporučil cievne vyšetrenie lebo mám viditeľné žily a vraj to mi mohlo spôsobiť opuchnutie celej nohy, lebo mám aj nadváhu. Za odpoveď ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:36
Re:
Hlavnou príčinou viditeľných žíl - kŕčových žíl je chronická venózna insufficiencia – žilové ochorenie na dolných končatinách. ktoré je sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku v žilách na dolných končatinách. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. Vo vašom prípade mohlo dôjsť k zápalovému postihnutiu chlopní v žilovom systéme na Ppravej dolnej končatine s následným výrazným opuchom. Neuvádzate, na ktorej nohe máte viditeľné viac žily, či už viac na tej postihnutej zápalom. Vyvolávajúcim faktorom môžu byť staphylokokové, streptokokové infekcie, aj atypické baktérie (mykoplasma pneumoniae, chlamydia pneumoniae) V prípade, že obaja rodičia trpia týmto ochorením, je 90% pravdepodobnosť vzniku venózneho (žilového) ochorenia. Spolu s genetickými faktormi sa na vzniku choroby podieľajú vek, pohlavie, nadmerná hmotnosť, Varixy dolných končatín sa vo vyspelých krajinách Európy a USA vyskytujú u tretiny až polovice obyvateľstva, pričom u žien je ich výskyt vyšší ako u mužov. Hormonálna terapia sa môže podieľať na zhoršení priebehu ochorenia, predstavuje zvýšené riziko vzniku tromboflebitídy (zápalu žily), akútnej flebotrombózy. Následkom flebotrombózy u 10-.30% pacientov je postrombotický syndróm, ktorý vyústi do chronickej venóznej insufficiencie.
Žena , 45 rokov, Svidník     (otázka pre doktora)2011-09-29 17:06
Dobrý deň,som 2 roky po sklerotizácii kŕčových žíl na predkolení,ktoré sa mi objavili znova .Chcela by som si ich dať odstrániť chirurgicky,potrebujem navštíviť cievnu amb. alebo rovno cievnu chir.amb?Aké sú vedľajšie príznaky po opakovanm zákroku na žilách/mám na mysli studené nohy alebo mravčenie.../,je potrebná podporná liečba?
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:35
Re:
Pred odstránením krčových žíl, je nutné absolvovať vyšetrenie v cievnej (angiologickej) ambulancii, absolvovať sonografické vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách, posúdenie priechodnosti ciev a nedomykavosť chlopní v žilovom systéme. Na cievnej chirurgickej ambulancii, podľa výsledkov sonografického vyšetrenia posúdia chirurgický postup. Vhodná je podporná liečba. Precvičte si lýtkové svaly. Doma si nohy striedavo sprchujte dolné končatiny striedavo studenou a teplou vodou. Dôležité je prijímať dostatok vlákniny vo forma celozrnných potravín, lebo aj chronická zápcha môže viesť ku krčovým žilám. Odporúčajú sa vločky, ktoré obsahujú veľa rutínu. Medzi najdôležitejšie opatrenia v boji proti varixom, patrí nosenie kompresívnych pančúch. Kompresívna terapia patrí dodnes k najúčinnejším metódam pri ochorení žíl, pretože vyvíja zvonka tlak na tkanivo a pôsobí tak proti hromadeniu krvi v žilách. Opakovaný zákrok na žilách nespôsobuje prejavy symptómov studených nôh, nakoľko nedochádza primárne k ovplyvneniu artériového zásobovania dolných končatín.
Žena , 54 rokov, Soběslav     (otázka pre doktora)2011-09-29 11:54
mám diagnostikovánu cukrovku 2a žíly no obou nohách zatím jsem neměla potíže ale nyní asi 3 měsíce v poloze ležmo mi nohy přes nárty začnou velmi né otékat ale jakoby nalévat krví hodně to bolí a pálí musím vstát a chodit pak je to zas lepší ale nevyspím se jak lehnu zas to začne děkuji Bártová
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:31
Re:
Hlavnou príčinou opuchov dolných končatín je chronická venózna insufficiencia – žilové ochorenie na dolných končatinách. ktoré je sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku v žilách na dolných končatinách. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. Práva nedostatočne kompenzovaná cukrovka a dĺžka ochorenia spôsobuje poruchu mikrocirkulácie a poškodenie chlopní, ich zhoršenú funkciu v žilovom systéme, čo vedie následne k opuchom v oblasti členkov. Nutné je angiologické vyšetrenie a sonografické vyšetrenie žilového systému na dolných končatinách a posúdenie funkcie, prietok artériovým a žilovým systémom, domykavosť chlopní v žilovom systéme. Častejšou komplikáciou u pacientov s diabetom mellitum typ 2 je postihnutie artériového systému dolných končatín, ktorého prejavom je periférne obliterujúce ochorenie dolných končatín rôzneho stupňa. Komplikácie závisia od správneho manažmentu cukrovky, jednak prísne dodržiavanie diétnych a liečebných opatrení, čím vieme predísť k cievnym komplikáciám.
Žena , 53 rokov, Banská Bystrica     (otázka pre doktora)2011-09-26 16:42
Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu. Na nohách mám dosť výrazné metličky - na stehnách. Ja som teraz v prechode a za posledný pol rok sa mi rapidne popraskali cievky na stehnách, ak to pôjde takto i naďalej nebudem sa môcť ukázať v plávkach na verejnosti a hlavne mám strach čo bude ďalej. Objednaná som u odborníka, ale až v januári. Dovtedy sa mi stav ešte viac zhorší. Nosím kompr. pančuchy, ale teraz v lete nie. Užívam Detralex,jedávam pohánku.... Viem ako sa tieti metličky odstraňujú, bola som aj na odstranení, ale ja chcem predchádzať problémom a nie liečiť . Prosím o pomoc. Ďakujem.
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:30
Re:
Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metody sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Muž , 28 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2011-09-16 11:22
Dobrý deň, som pacient ktorý prekonal HŽT v pravej dolnej končatine, ktorá vznikla pri konzervatívnej liečbe fraktúry predkolenia. Prvotná diagnóza HŽT bola 7.5. kedy som bol aj hospitalizovaný. Bola mi nasadená antikoagulačná liečba Warfarin 5mg spolu s Detralexom a nosenie kompresnej pančuchy. Pri poslednom USG vyšetrení 14.9. bol obj. nález: Lumen je rekanalizovaný,prít. len jemné nástenné reziduá, spontánny tok v AP je pomerne dobrý. Prítomný hlboký reflux. Pri mojej otázke či je tento reflux trvalý mi radiológ povedal, že pravdepodobne áno. Nakoľko najbližšiu kontrolu u cievneho chirurga kam chodievam mám neskôr chcel by som sa opýtať. Či sa jedná o trvalý stav? Prípadne či je možné aj s touto komplikáciou športovať, konkrétne či ešte budem môcť hrávať futbal? Lebo mám obavu, že podľa informácii, ku ktorým som sa dostal, sa jedná o posttrombotický syndróm pri ktorom sú športy ako futb
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:29
Re:
Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Krčové žily najčastejšie vystupujú na povrch v oblasti pod kolenom, ale môžu sa objaviť prakticky kdekoľvek na nohe. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, ktorá má za následok poškodenie chlopní v hlavných žilách, ktoré privádzajú krv z nôh späť do srdca. Následkom je ich zlá funkcia. Zachytená krv zostáva na jednom mieste, namiesto aby plynulo prúdila nahor. Keď žilová stena neodolá tlaku krvi, krčová žila je „na svete“. Vo vašom prípade ide pravdepodobne o trvalé poškodenie chlopní v žilách, čo vedie k pretrvávajúcemu refluxu. Jedná sa o posttrombotický syndróm. Pri zanedbávanej ďalšej starostlivosti o priebeh ochorenia, môže vyústiť do vzniku vredu predkolenia (ulcus cruris) Dôležité sú kompresívne techniky – nosenie elastických pančúch, ktoré stiahnu nohu a vyvinú protitlak na žily, aby sa nemohli roztiahnuť a zabraňujú k výraznému refluxu. Pohybová aktivita je vhodná. Svalstvo na dolných končatinách pracuje ako podporná „pumpa“ a zlepšuje návrat krvi z dolných končatín, zníženie refluxu. Na druhej strane, zvýšenú športovú aktivitu doporučujem až po kompletnej rekanalizácii žily.
Žena , 23 rokov, bratislava     (otázka pre doktora)2011-09-15 21:32
Dobrý deň, začali mi veľmi presvitať žily. Najprv na jednej nohe,potom aj na druhej, na stehnách a už aj na rukách. Je to dosť viditelné modré a každý deň sa to zhoršuje. Začala som brať antikoncepciu kvôli problémom s pleťou a zhruba po 1,5 mesiaci brania sa mi tieto žily začali objavovať. Môže to mať s tým súvis? Mala by som ju teda vysadiť? a prosím ak je to kvôli HAK, tak sú tieto presvitajúce žily trvalé alebo sa to potom naspäť upraví? Ďakujem krásne
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:28
Re:
Z vašej otázky vyplýva, že máte chronickú vénovú chorobu dolných končatín, ktorá postihuje v stredoeurópskom regióne priemerne takmer každého druhého človeka. Podľa havajskej klasifikácie rozlišujeme 6 klinických štádií: v 1 štádiu vznikajú telangiektázie („metličky“), čo sú kožné nepravidelné vinuté a nepravidelne rozšírené žilky (venuly) s priemerom do 1mm a/alebo retikulárne podkožné žily s priemerom do 4mm. V druhom štádiu sa objavujú varixové žily („krčové žily“) s priemerom väčším ako 4mm. Klinický stav môže progredovať až do 6. štádia, kde dohádza ku kožným defektom – vredom predkolenia. Prevencia a liečba chronickej vénovej choroby musí byť komplexná a celoživotná. Základom je eliminácia alebo aspoň redukcia všetkých rizikových faktorov, ako je redukcia telesnej hmotnosti u osôb s obezitou, nefajčenie, neužívanie hormonálnej antikoncepcie, vystríhanie sa státia atď. Veľmi dôležitá je pravidelná pohybová aktivita, ako napríklad chôdza, plávanie, bicyklovanie...Medzi základné liečebné metódy patrí kompresívna liečba pomocou kompresívnych ovínadiel a kompresívnych pančúch (lýtkových, polostehnových, stehnových a pančuchových nohavíc) a užívanie liekov, tzv. venofarmák. Po vysadení antikoncepcie väčšinou dochádza k miernemu zlepšeniu klinických príznakov. Treba podstúpiť vyšetrenie na odbornej angiologickej ambulancii, kde stanovia základnú príčinu (etiológiu) vášho zdravotného problému.
Žena , 28 rokov,     (otázka pre doktora)2011-09-12 21:08
Dobrý deň p. Doktor, Chcela by som sa na Vás obrátiť s niekoľkými otázkami, resp. radami. Moja 4 mesačná dcérka má od narodenia končatiny na ľavej strane hrubšie. ľavú ruku o 1cm hrubšiu ako pravú a ľavú nohu o 2cm hrubšiu ako pravú nohu. Stehenná kosť na ľavej nohe je aj dlhšia o 1cm, tak isto aj chodidlo. Po neuveriteľnom množstve vyšetrení nám až lekár v Brne určil diagnózu klippel trenaunay weber syndrom. Neviem, či máte nejaké skúsenosti s týmto ochorením, ale rada by som vedela, či sa dá opuch spôsobený syndrómom riešiť aj u tak malého dieťaťa nejakými kompresívnymi pančuchami, alebo len sťahovacími obväzmi. Zaujímalo by ma tak isto, či kompresívne pančuchy dokážu úplne potlačiť opuch, alebo len zamedzujú zväčšovaniu opuchu. Takisto by ma zaujímalo, či môžem už tak malé dieťa masírovať avicenum gelom a či jej masážou nemôžem aj uškodiť. Ďakujem veľmi pekne
MUDr. Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-11-04 20:23
Re:
S ochorením klippel trenaunay weber syndróm nie sú doteraz veľké skúsenosti a patria ďalšie terapeutické postupy do odborných centier. Jedným zo symptómov sú varikózne žily. Zhrubnutie tkanív a nepravidelný rast kostí, lymfedémy končatín. Kompresívna terapia, zaznamenala viac úspechov v posledných 10 rokoch. Najväčším problémom so syndrómom je možné obmedzenie prietoku krvi a/alebo lymfy, čo môže spôsobiť bolesť opuchy, zápaly atď. U starších detí a dospelých môžu byť použité kompresívne odevy a zmiernenie príznakov. U mladších detí môžu byť použité lymfatické masáže, kompresívne zábaly. Lokálna terapie gélovými prípravkami nepriniesla liečebný benefit. Všetky ďalšie postupy závisia od postihu a lokálneho nálezu, nedá sa jednoznačne povedať aký terapeutický postup je najvhodnejší.
Žena , 55 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2011-09-08 09:36
Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať na podmienky vyšetrenia ciev na dolných končatinách a na poplatky. ďakujem za informáciu s pozdravom Semanová
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:27
Re:
Vyšetrenie ciev na dolných končatinách zahŕňa vyšetrenie venózneho systému (žíl) a artériového systému. realizujú sa na ambulanciách angiológa a cievneho chirurga. Všetky vyšetrenia sú bezplatné, len poplatok by ste mohli platiť za vyšetrenie prednostné, poplatok závisí od smerníc každého VUC. V prípade realizovaní odborných zákrokov, ako sklerotizácia metličiek, varixov je možná laserová – skôr na dermatologických ambulanciách, či sklerotizácia sklerotizačnou látkou – na ambulanciách angiológa a cievneho chirurga. Poplatky sa líšia od neštátnych ambulancí a ambulancií v nemocniciach
Žena , 19 rokov,     (otázka pre doktora)2011-09-05 21:33
Dobrý deň, mám 19 rokov a na nohách sa mi začali objavovať malé červenofialové žilky a aj žily sa stávajú viditeľnejšie modré. Vážne problémy s kŕčovými žilami mala moja stará mama z otcovej strany. Chcem sa teda opýtať, či je možné, že sa mi kŕčové žily objavujú už v tomto veku alebo môže ísť len o nejaké menej vážne štádium. Takisto sa chcem opýtať, či je vhodné začať s užívaním hormonálnej antikoncepcie a či by to neprinieslo nejaké komplikácie a zhoršenie stavu. Ďakujem za odpoveď
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:26
Re:
Hlavnou príčinou kŕčových žíl je chronická venózna insufficiencia – žilové ochorenie na dolných končatinách. ktoré je sprevádzané chronickou stázou a zvýšením tlaku v žilách na dolných končatinách. Najdôležitejšie faktory, ktoré sa uplatňujú pri vzniku žilových ochorení sú nedostatočnosť žilových chlopní, poškodenie žilových chlopní (zápalom, žilovou trombózou) poruchy mikrocirkulácie. V prípade, že obaja rodičia trpia týmto ochorením, je 90% pravdepodobnosť vzniku venózneho (žilového) ochorenia. Spolu s genetickými faktormi sa na vzniku choroby podieľajú vek, pohlavie, nadmerná hmotnosť, tehotenstvo, hormonálna terapia, zamestnanie vyžadujúce nadmerné sedenie alebo státie. Varixy dolných končatín sa vo vyspelých krajinách Európy a USA vyskytujú u tretiny až polovice obyvateľstva, pričom u žien je ich výskyt vyšší ako u mužov. Hormonálna terapia sa môže podieľať na zhoršení priebehu ochorenia, predstavuje zvýšené riziko vzniku tromboflebitídy (zápalu žily), akútnej flebotrombózy. Následkom flebotrombózy u 10-.30% pacientov je potrombotický syndróm, ktorý vyústi do chronickej venóznej insufficiencie. Vhodné je pred hormonálnou terapiu, vyšetrenie na trombofilný stav u hematológa alebo angiológa. Na trombofilný stav treba myslieť, keď vznikne trombóza a embolizácia do pľúc pred 45 rokom života, trombóza sa vyskytuje opakovane, je provokovaná minimálnym podnetom,. V prípade podozrenia na trombofilný stav je indikované laboratórne vyšetrenie hemostázy (faktorov zrážanlivosti krvi..) Treba doplniť vyšetrenie na trombofilný stav cestou vášho hematológa pred graviditou.
Muž , 38 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2011-09-01 14:40
Dobrý deň. Na penise som si všimol tmavé až čierne žily a tak isto mám bolesti lýtok a stehien, zároveň mám teraz rýchly pulz už pri obliekaní aj 120 a srdce mi ťažko bije až búcha EKG nič nepotvrdilo. Môže ísť o cievne ochorenie ? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:24
Re:
Veľmi ťažko podľa vášho stručného popisu možno jednoznačne určiť o aké príznaky (symtómy) ide a stanoviť hlavnú príčinu vašich ťažkostí. Rýchly pulz a k tomu bolesti lýtok by mohol byť prvým príznakom rozvíjajúcej sa flebotrombózy na dolných končatinách a prítomnej sukcesívnej embolizácie do pľúc. (vzniká opakovanými embóliami drobných krvných zrazením , čo sa prejaví postupnou a nenápadnou dušnosťou, zvýšenou únavou a opuchmi dolných končatín) Najčastejším príznakom plúcnej embólie ja tachypnoe (zrýchlené dýchanie) nad 18 (vdychov)/min. Prítomná je často búšenie srdca (tachykardia) Nezriedka sa zistí zvýšená teplota. Nie vždy sú prítomné známky trombózy hlbokých žíl – opuch, citlivosť a teplá koža príslušnej končatiny. Citlivosť sa najčastejšie pozoruje na lýtku a pozdĺž hlbokých žíl na vnútornej strane stehna. Na penise vzniknuté tmavé až čierne žily, ako to popisujete, by mohli byť príčinou zhoršeného odtoku žilovej krvi z oblasti panvy. Nutné je doplnenie angiologického vyšetrenia, duplexnej sonografie prietoku dolnou dutou žilou v brušnej dutine. Samozrejme aj sonografické vyšetrenie orgánov brušnej dutiny a panvového dna (močový mechúr, prostata). Ďalšou príčinou by mohla byť varikokéla. V tomto príde sa jedná o hromadenie a rozšírenie žíl, ktoré odvádzajú krv zo semeníkov, nadsemeníkov a mieška. Pri rozširovaní žíl dochádza zároveň i k hromadeniu krvi. Nutné je urologické vyšetrenie a podľa urológa ďalší postup.
Žena , 51 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2011-08-19 14:56
Dobrý deň, mam 51 rokov, som v prechode a pozorujem zo dňa na deň, že sa mi rapidne rozširujú metličky na stehnách. Máme to v rodine, som z toho veľmi nešťastná a chcem sa spýtať, keďže som v prechode,či na tom rapidnom rozširovani metličiek nemaju podiel hormóny.Potrebovala by som vedieť, ako to mám pribrzdiť,nosim aj kom.pančuchy, cvičim, pravidelne kremujem, ale chcela by som sa dozvedieť niečo viac, niečo, čo ešte nebolo radené ženám v prechode. Ešte sa chcem spýtať, či ženam v prechode môže byť vykonávaná sklerotizácia, lebo som čítala, že ženy v prechode by nemali isť na sklerotizáciu, je to pre nich nebezpečné. Ďakujem
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:23
Re:
Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, je dôležité používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg, Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metody sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 27 rokov, Prešov     (otázka pre doktora)2011-08-12 10:25
Dobrý deň, pred 10 rokmi keď som mala 17 mi bola nasadená hormonálna liečba z dôvodu nepravidelného cyklu. Tabletky som ale musela vysadiť kvôli bolestiam hlavy a následne mi bola zistená žilova trombóza. Brala som heparin a warfarin (a Ďalšie lieky)....liečba bola úspešna. Momentálne nie som nijako sledovaná. Teraz by sme chceli s manželom dieťatko ale bojím sa rizika v tehotenstve. Môže sa mi trombóza počas tehotenstva zopakovať? Mala by som podstúpiť genetické vyšetrenie? Ďakujem
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:22
Re:
70-90% chronickej venóznej insufficiencie vzniká ako dôsledok primárnych varixov, zvyšných 10-30% pripadá na potrombotický syndróm ako následok hlbokej flebotrombózy (ktorú ste aj vy prekonali). Nutné je pravidelné sledovanie u angiológa. Gravidita, je jedným rizikovým faktorom rozvoja chronickej venóznej insufficiencie. Pravdepodobnou príčinou vzniku flebotrombózy bola u vás nasadená hormonálna liečba v dôsledku nepravidelného cyklu. Pravdepodobným rizikovým faktorom bol u vás trombofilný stav, pri ktorom je zvýšená náchylnosť na zrážanie krvi podmienená geneticky. Charakteristický je výskyt žilovej trombózy u viacerých rodinných príslušníkov, výskyt trombózy v mladšom veku a v neobvyklých lokalizáciách.
Žena , 32 rokov,     (otázka pre doktora)2011-07-28 21:38
Dobrý deň chcem sa opýtať, mám krčové žily, lekárka mi predpísala kompresívnu liečbu I, kompresívne pančuchy 70 DEN. Nerada nosím pančuchy, môžem si kúpiť podkolienky alebo samovoľne držiace pančuchy? Až teraz som sa dozvedela, že sa dajú predpísať pančuchy na predpis a na obvod nohy. Môžem si ich predpísať aj ja?
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:20
Re:
Kompresívne techniky v zmysle kompresívnych pančúch je jednou zo základných terapeutických postupov v liečbe varixov dolných končatín. Pokiaľ užívate venofarmaká, ich účinok nebude taký ako s nosením zdravotných kompresívnych pančúch. Správnym používaním usmerníte tok v povrchových i hlbokých žilách, znižujete nedomykavosť žilných chlopní, zlepšujete žilový návrat a zmenšujete tvorbu opuchov, zvyšujete výkon žilno-svalovej pumpy. Pančuchy sa delia podľa veľkosti tlaku, ktorý je v oblasti členka na 4 kompresívne triedy (od 15mm do 60mmHg tlaku). Predpis kompresívnych pančúch máte nárok 1xza pol roka, po vyšetrení angiológom, cievnym chirurgom eventuálne dermatológom. Je možnosť predpisu individuálnych kompresívnych pančúch, na mieru podľa zmeraných rozmerov.
Žena , 33 rokov,     (otázka pre doktora)2011-07-28 21:14
Pred rokom som si našla kŕčové žily, lekárka mi vtedy predpísala Detralex a pančuchy 70 DEN. Vravela, že nemám také veľké žily, ale mne sa to nezdá. Mám tie žily také fialovo modrastné aj také hrčky na nich, asi 3-4. Skúsila som si dať 140 DEN (podkolienky) a strašne ma bolela noha. Keď som ju dala dole, bolesť prestala. Lekár ma zoberie až v novembri, tak sa chcem opýtať, či môžem ja samovoľne zvýšiť na 140 DEN. Môže uškodiť? Pýtam sa kvôli tej bolesti v nohe. Ďalej je rozdiel nosiť podkolienky a celé pančuchy? V rámci voľno-predajných liekov ktoré by ste mi odporúčali vitamíny, vítamínové doplnky, prípadne aké jedlá uprednostnovať. Momentálne beriem len Detralex, pijem pohánkový čaj, sprchujem nohy studenovou-teplou vodou a masírujem zdola nahor hypoalergenným kremom a dávam na to Heparoid. Môže pomôcť biotronová lampa? Ešte by som chcela mať dieťa a toho sa bojím.
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:17
Re:
Pančuchy 70 DEN sú určené pre obe pohlavia ako prevencia proti vzniku krčových žíl. Je to prvý krok , čo môžete urobiť v prevencii, a sú bežne dostupné bez úhrady zdravotnej poisťovne. Ak dlhšie stojíte, alebo máte sedavé zamestnanie, prípadne absolvujete dlhšiu cestu tak 70 DEN Vám pomôžu od bolesti v nohách (pocit „ťažkých nôh“) a od opuchov. Zlepšujú krvný obeh vďaka odskúšanému vzostupu tlaku smerom od členka hore, tlak v oblasti členka je 10-14 mmHg. DEN vyjadruje silu použitého vlákna, čím je číslo vyššie, tým silnejší je výrobok. Pokiaľ nemáte veľké varixy, je vhodné použitie kompresívnych pančúch 140 DEN, ktoré vytvárajú vzostupu tlaku smerom od členka hore. Tlak v oblasti členka je 15-21 mmHg. Svojím tlakom patria tieto výrobky 140 DEN do I. kompresnej triedy. Doporučujeme aj u žien v gravidite s prítomnými varixami. Kompresia zmierňuje subjektívne ťažkosti udávané pacientami, priaznivo má protiedémový účinok, bráni rozvoju komplikácií ako napríklad zápal žíl, žilové trombóza....Samozrejme zlepšuje aj lymfatickú cirkuláciu na dolných končatinách. Ako popisujete aj užívanie Detralexu (venotonika) u vás a prítomné varixy je táto liečba spolu s kompresiou vhodná. Detralex je účinný mikronizovaný flavonoid, svojím mechanizmom sa podieľa na znížení kapilárnej permeability, a zvýšenie lymfatickej drenáže. Gravidita môže priebeh varixov zhoršiť, ale pri správnom režimov opatrení, používanie kompresívnych pančúch, cvičením, pohybovým režimom, polohovaním dolných končatín, aby sa zlepšil žilový odtok krvi, je možné minimalizovať komplikácie a progresiu varixov. Treba aktívne spolupracovať s angiológom počas vašej možnej gravidity. Vami popisované postupu, ktoré doma realizujete sú vhodným doplnkom do liečebného procesu. Biotronová lampa zlepšuje mikrocirkuláciu na dolných končatinách a zmierňuje lymfatické opuchy a pomáha hojenie rán na koži.
Žena , 71 rokov, Michalovce     (otázka pre doktora)2011-07-28 16:39
Dobrý deň, mám otázku, z vnútornej strany členku mi trochu opúcha, mám tam popraskané žily, bola som u angiológa, vraj nič nevidí. Asi dva dni nevládzem chodiť, musím zastať, nohy ma nenesú, liečim sa na ischemickú chorobu srdca. Neznášam teplý a vlhký vzduch keď je bezvetrie, ťažkos a mi dýcha. Neviem, či s tým súvisí aj opuch členka. Tlak mám 132/60, pulz 66. Ďakujem.
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:13
Re:
Opuch členka je prvým príznakom viacerých ochorení. Môže sa jednať o akútnu flebotrombózu žíl dolných končatín, vzniknutý zápal povrchovej žily na dolnej končatiny (tromboflebitída), väčšinou sa jedná o asymetrický opuch. Pokiaľ udávate že sa liečite na ischemickú chorobu srdca, opuch na dolných končatinách je symterický, vznikol na oboch predkoleniach, je pravdepodobné že je príčinou vašej základnej choroby srdca. Jedným z prvých príznakov srdcového zlyhávania je opuch predkolení, dušnosť, či už kľudovú alebo vystupňovanú po minimálnej námahe. Netreba čakať, doporučujem akútnu návštevu vášho kardiológa. Musím spomenúť aj na možnú infekčnú etiológiu edémov predkolení
Žena , 39 rokov, Brezno     (otázka pre doktora)2011-07-25 18:42
Dobrý deň ! Som tri mesiace po operácii tepny na pravej nohe v oblasti nad kolenom . Robili mi bypass mala som výduť na tepne . Teraz mi začala celá noha opúchať a hlavne páliť v mieste operácie , bodať , bolieť . Neviem čo mám robiť . Prosím Vás poraďte mi Anka
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:11
Re:
Anka, treba v takomto prípade čo najskôr navštíviť cievneho chiruga, nakoľko môže sa jednať o komplikáciu po bypasse. Treba diagnostikovať ultrazvukom prietok v bypasse (jeho priechodnoť), event využitie CT angiografie. Nedá sa podľa vašich symptómov jednoznačne povedať o aké komplikácie alebo nové príznaky sa môže jednať. Treba urgentne podstúpiť vyšetrenie u cievneho chirurga.
Žena , 32 rokov,     (otázka pre doktora)2011-07-19 11:23
Dobrý deň , chcela by som sa spýtať, pred nedávnom som mala missed a máme v rodine trombofíliu, konkrétne moja sestra ma formu homozygot a je to genetického rázu..Chcela by som vediet, či je možnosť, že aj ja to budem mať tak ako sestra a či tá trombofília má vplyv na potrat..Na hematológii som už bola čakám na výsledky...Ďakujem a pekný deň...
MUDr.Peter Minárik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:09
Re:
Missed – zamlknutý potrat v rodine s trombofilným stavom predstavuje zvýšené riziko možného ďalšieho potratu. Pokiaľ u vašej matky bol diagnostikovaný trombofilný stav, je dôležité vedieť o aké laboratórne parametre sa jedná, napr ( či ide o homozygot faktora V- čo predstavuje najvyššie riziko).Nutné je podstúpiť aj u vás diagnostiku trombofilného stavu a vedenie ďalšej gravidity spolu s hematológom a gynekológom aby sa predišlo prípadne k ďalším komplikáciám.
Žena , 52 rokov, Sereď     (otázka pre doktora)2011-07-17 22:29
Dobrý deň,pán doktor,dočítala som sa, že žena v prechode by nemala ísť na sklerotizáciu krčových žil,lebo je to v prechode veľmi nebezpečné.Práve sa rozhodujem ísť na sklerotizáciu a dostala som strach.Ďakujem.
MUDr.Peter Minarik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:05
Re:
Sklerotizácia varixov môže byť realizovaná dvoma spôsobmi, Jedným je laserová sklerotizácia teplom, ktorú realizujú skôr dermatológovia. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia, podanie sklerotizačnej látky do žily – ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Obe metody sú vhodné na sklerotizáciu metličiek, drobných varixov. Predstavuje možné riziko vzniku tromboflebitídy po podaní sklerotizačnej látky, čo môže byť v prechode zvýšené riziko, ale štatisticky nie veľmi významné. Sklerotizácia patrí do rúk angiológa, alebo cievneho chirurga. Pokiaľ vám to bolo indikované, vhodné je zákrok postúpiť a vyhnúť sa v budúcnosti operačnému riešeniu varixov. Nutné je dodržiavanie opatrení po sklerotizácii v zmysle pravidelného nosenia kompresívnych pančúch.
Žena , 24 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2011-07-15 13:27
Dobrý deň. mám 24 rokov, na nohách sa mi tento rok začali robiť žilky, okrem toho však nemám iné ťažkosti, hoci ochorenie žilovej nedostatočnosti máme v rodine, mamina na to bola už niekoľkokrát operovaná. v máji som navštívila cievneho doktora, ten mi predpísal detralex, no mám pocit, že mi nepomáha, pretože metličky sa robia aj naďalej. denne behám, dodržujem pitný režim, pestro sa stravujem, nohy polohujem, beriem rutín, kým sa dá nosím kompresívne podpokolienky. no zo dňa na deň mám týchto metličiek viac a viac, už ani nenosím krátke sukne. v októbri som objednaná na odsránenie metličiek, no neviem, či to má vôbec význam a aká je šanca, že nebudem musieť ísť aj ja na operáciu? budú sa mi robiť metličky aj po tom, ako mi ich odtránia? Ďakujem za odpoveď. Veronika
MUDr.Peter Minarik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 11:02
Re:
Metličkové varixy sú často prvým príznakom rozvoja žilovej nedostatočnosti, s častejším výskytom v populácii žien ako mužov. Detralex je účinný mikronizovaný flavonoid, svojím mechanizmom sa podieľa na znížení kapilárnej permeability, a zvýšenie lymfatickej drenáže. Na metličkové varixy je najúčinnejšou metódou sklerotizácia. Realizuje sa dvoma spôsobmi. Laserová sklerotizácia – tepelné poškodenie žily, ktorá sa potom uzavrie. Druhá je vnútrožilová sklerotizácia. Podanie sklerotizačnej látky do žily – metličiek, ktorá vyvolá v nej zápal a zničí ju celú alebo jej časť. Nutné je po zákroku nosenie kompresívnych pančúch. Výskyt metličkových varixov sa môže opakovať, nakoľko je prítomné chronické žilové ochorenie dolných končatín. Nutné je ako píšete pohybový režim, kompresívne pančuchy, polohovanie končatín a vhodné je dlhodobé užívanie venotoník (detralex)
Žena , 51 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2011-07-07 21:51
Dobrý deň, mam 51 rokov, som v prechode a pozorujem zo dňa na deň, že sa mi rapídne rozširujú metličky na stehnách. Máme to v rodine, som z toho veľmi nešťastná a chcem sa spýtať, keďže som v prechode,či na tom rapidnom rozširovaní metličiek nemajú podiel hormóny.Potrebovala by som vedieť, ako to mám pribrzdiť,nosím aj kom.pančuchy, cvičím, pravidelne krémujem, ale chcela by som sa dozvedieť niečo viac, niečo, čo ešte nebolo poradené ženám v prechode. Ďakujem.
MUDr.Peter Minarik PhD.     (odpoveď)2011-09-30 10:59
Re:
Hlavným faktorom, ktorý vedie ku vzniku varixov a rozvoju žilovej nedostatočnosti (zhoršený odtok krvi z dolných končatín) je zvyšujúci sa venózny tlak v spôsobená najčastejšie spätným (refluxom) prúdením krvi v postihnutých žilách. Jednou z príčin môžu byť prekonaná hlboká žilová trombóza, dedičnosť, vek pacienta. Výskyt ochorenia stúpa s vekom. Ženy sú priemerne postihnuté dva krát častejšie ako muži. Jedným z ďalších faktorov sú hormonálne zmeny po menopauze. Na dolných končatinách nájdeme najčastejšie presvitajúce modré až fialové rozšírené vinuté žily priemeru 2 a viac milimetrov. Nájdeme rozšírené žilky rôznych tvarov sú to tzv. metličky. Ak pozorujeme podkožnú sieť žiliek 1-4mm bez uzlov, jedná sa o retikulárne varixy, Metličky a retikulárne varixy sú skôr kozmetickou vadou, aj keď niekedy môžu byť bolestivé. Metličkové žilky môžu byť odstránené rozličnými metódami, najčastejšie (laser, sklerotizácia), ak nie zo zdravotných tak z estetických dôvodov. Po tejto liečbe, sa ukázalo byť účinné používanie pančúch s kompresiou 20-30 mmHg,
Žena , 49 rokov, Puchov     (otázka pre doktora)2011-07-05 21:40
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať, aký je rozdiel medzi angiologom a cievnym chirurgom.Ďakujem.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-07-15 10:50
Re:
Dobrý deň. Angiológ a cievny chirurg sú špecialisti zaoberajúci sa cievnymi ochoreniami. Vykonávajú diagnostiku, výskum, liečbu a dispenzarizáciu pacientov s ochoreniami ciev. Veľmi úzko medzi sebou spolupracujú. Angiológ, je súčastne internista, angiológia je špecializovaný medicínsky odbor vnútorného lekárstva. Diagnostika cievnych ochorení sa vykonáva na angiologických ambulanciách, vyšetrenia sú neinvazívne, zahŕňajú hlavne ultrasonografické vyš. Následná liečba je väčšinou konzervatívna, podľa charakteru ochorenia a zahŕňa medikamentóznu liečbu, infúznu terapiu, lokálne ošetrovanie, rehabilitáciu. U niektorých pacientov je nutné aj invazívne röntgenologické došetrenie s perspektívou rádiointervenčných výkonov /najčastejšie angioplastika, implantácia stentov, lokálna infúzna liečba trombózy/, ktoré realizuje tiež angiológ, alebo röntgenológ. Operačná liečba cievnych ochorení je v kompetencii cievneho chirurga. Správny postup v prípade podozrenia na cievne ochorenie je vyšetrenie v angiologickej ambulancii, kde angiológ urobí diagnostiku ochorenia, navrhne liečbu, ev. ďalšie doplňujúce vyšetrenia a v prípade zvažovania operačného zákroku, odošle pacienta už s potrebnými vyšetreniami na konzultáciu za cievnym chirurgom. Cievne ochorenia svojou závažnosťou väčšinou vyžadujú úzku spoluprácu nie len medzi angiológom a cievnym chirurgom, ale aj iných medicínskych špecialistov.
Žena , 50 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2011-06-29 21:54
Dobrý deň, pani doktorka,bola som na sklerotizácií metličiek a krčových žíl.Bola som dva krát a ešte mám ísť, som objednaná.V ten deň keď som sa vrátila zo sklerotizácie večer v posteli sa mi ťažko dýchalo, myslela som si, že idem byť asi chorá.Keď som sa vrátila druhý krát zo sklerotizácie, to isté sa zopakovalo. Moja známa sa spýtala jej znamého doktora angiológa na roztok co sa vpichuje do žil pri sklerotizácií a on jej povedal, že neodporúča sklerotizáciu, pretože roztok,ktorý sa vpichuje do žil je jedovatý a pacient môže skolabovať. Chcela by som vedieť či je to pravda, lebo teraz váham a dostala som strach. Ešte sa chcem spýtať, či ma zmysel užívať denne RUTIN v tabletkach a pohankový čaj, keď užívam Detralex. Pani doktorka, prosim Vás, ako dlho môžem Detralex užívať, počula som, že musi byť zo dva mesiace pauza a može sa pokračovať v užívaní.Ja som užívala 2 tbl. denne a dala so si pauzu dv
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-07-15 10:48
Re:
Dobrý deň. Sklerotizácia je v rukách skúseného odborníka veľmi efektívna a bezpečná metóda liečby varixov. Je niekoľko druhov sklerotizačných látok, ktoré sa aplikujú do rozšírených žíl, iritujú endotel a v konečnom dôsledku vyvinú úplnú oklúziu žily, ktorá zanikne. Tak ako každý výkon, aj tu možno očakávať možné komplikácie, lokálne alebo celkové. U niektorých pacientov sa môže vyvinúť alergická reakcia, podobne ako aj na iné lieky, u niektorých aj závažná hypotenzia /pokles tlaku krvi/. Nie je to však častá komplikácia. V prípade akýchkoľvek ťažkostí po výkone konzultujte svoje problémy s lekárom, ktorý sklerotizáciu vykonáva. Výsledný efekt sklerotizácie závisí nie len od správnej techniky a výberu miesta aplikácie sklerotizačnej substancie, ale aj od následnej kompresívnej terapie. Používa sa elastické obvínadlo, alebo kompresívne pančuchy. Výhodou tejto metódy je aj možnosť opakovania. Detralex patrí medzi venotoniká s dokázaným účinkom a používa sa na liečbu žilovej nedostatočnosti vo všetkých štádiach. Doporučuje sa užívať hlavne v symptomatickom období, v letných mesiacoch, v prípade, keď pacient nie je schopný, ev. nemôže nosiť kompresívnu terapiu. Je možné ho užívať aj dlhodobo, hlavne u pacientov v pokročilých štádiach žilovej nedostatočnosti. V letnom období by som nedoporučovala Detralex vysadzovať. Uprednostnila by som užívať Detralex pred tabl. Rutínu, ev. ako doplnok v strave pohánku, ktorá je najlepším prírodným zdrojom rutínu. Len komplexnou liečbou, ktorá zahŕňa správnu životosprávu, pohyb, venotoniká, dôslednú kompresiu, chirurgické odstránenie varixov alebo sklerotizáciu, možno zabrániť progresii ochorenia a rozvoja možných komplikácii.
Žena , 23 rokov,     (otázka pre doktora)2011-06-18 17:38
Dobrý deň! Už dlhšiu dobu mám výrazne rozšírené a vystupené žily po celom tele(nohy, brucho, hrudník, dokonca i na rukách. Podľa angiológa nemajú znaky krč. žíl a ani nie sú natoľko rozšírené, že by sa jednalo o kŕčové žily. Chcela by som sa opýtat, či môže byť spúšťačom vysoký krvný tlak a stres?? V teplom počasí je to priam utrpenie, nakoľko sa tieto žily ešte viac rozšíria a spôsobujú bolesť. Môžu sa naspäť zúžiť tieto rozšírené žily, alebo už zostanú natrvalo rozširené? Ďakujem za odpoveď!
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-22 07:29
Re:
To, ako sú viditeľné povrchové žily, závisi od farby pokožky a hrúbky podkožia, u chudých ľudí s bledšou pokožkou sú nápadnejšie, pritom nemusia byť chorobne zmenené. Teplom aj námahou sa žily rozširujú a sú výraznejšie a citlivejšie, u žien aj v dôsledku hormonálnych zmien. Varixy sú rozšírené, kľukaté pod pokožkou viditeľné žily väčšinou na dolných končatinách, ktoré je možné odstrániť operačne. Nevarikózne žily sa neodstraňujú. V prípade subjektívnych ťažkosti, tie sú práve najčastejšie na dolných končatinách, keďže sú najviac zaťažené, sa doporučuje nosiť kompresívne pančuchy, postačia podporné 140 DEN, končatiny počas dňa polohovať, hýbať sa, športovať, aplikovať maste s chladivým účinkom, s heparínom, nohy sprchovať studenou vodou. Skúste aj efekt venotoník, lieky na žily, doporučujem Detralex na predpis. Stres ani vysoký krvný tlak jednoznačne nepatria medzi rizikové faktory pri žilových ochoreniach.
Žena , 23 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2011-06-15 11:04
Dobrý deň, začali sa mi tvorit na nohách kŕčové žily, bola som u lekára a predpísal mi kompresívne pančuchy 360 DEN, chcela by som sa opýtat že od čoho sa určuje DEN a či je potrebné ich nosiť stále alebo pri väčšej záťaži (pravidelne tancujem). Ďakujem za odpoveď.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-22 07:27
Re:
DEN vyjadruje silu použitého textilného vlákna. Čím je číslo vyššie, tým silnejší /menej priehľadný/ je výrobok. Fyzikálne je denier definovaný ako dĺžková hmotnosť vlákna. Označuje, koľko váži deväť kilometrov použitej priadze. To znamená, že 360 DEN je 360 gramov priadze na 9km. Kompresívne pančuchy tvoria základ liečby žilových ochorení, mali by sa nosiť čo najčastejšie, počas dňa, zvlášť keď pracujete v sede alebo v stoji a vždy v rizikových situáciach ako je dlhé cestovanie, u žien aj gravidita. Pokiaľ nemáte veľké varixy, pri menšej záťaži môžete nosiť aj podporné kompresívne pančuchy 140 DEN, sú tenšie a elegantnejšie, s menším tlakom. Kompresia zmierňuje subjektívne ťažkosti, pôsobí proti edémom, bráni progresii ochorenia a možným komplikáciam v zmysle zápalu žil a žilovej trombózy a zlepšuje aj lymfatickú cirkuláciu.
Žena , 32 rokov,     (otázka pre doktora)2011-06-06 15:07
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som poradiť ohľadom kŕčových žíl u detí. Mám 9 ročnú dcéru u ktorej som zaregistrovala výraznejšie žily v podkolení a na lýtkach. Nemá bledú kožu, športuje veľa a je štíhla. V mojej aj v manželovéj rodine sa krčové žily objavujú. Nohy ju nebolievajú a ani kŕče v nohách nemáva. Čítala som, že pohanka obsahuje rutín, ktorý je veľmi dobrý ako prevencia. Vopred ďakujem za odpoveď Maja
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-22 07:24
Re:
Dobrý deň. Krčové žily sú ochorením prevažne dospelej populácie, ich výskyt narastá vekom a sú častejšie u žien. Na ich vzniku sa spolupodieľajú viaceré faktory. Prvotná je genetická predispozícia, pričom k manifestácii ochorenia prispievajú práve vonkajšie vplyvy. Medzi ne patrí okrem iných aj životný štýl, sedavý spôsob života, nedostatočný pohyb a nadváha, u žien aj gravidita. Častejšie pozorujeme varixy aj v mladších vekových kategóriach, práve pre nedostatok pohybu, dlhé vysedávanie za počítačom a nadváhu u mladých ľudí. Či sa u vašej dcérky jedná o varixy posúdi aj pediater pri bežnej kontrole a podĺa nálezu a rozsahu doporučí ev. aj cievne vyšetrenie. Z preventívnych opatrení je dôležitý pohyb, športy kde sa zapájajú do činnosti svaly nohy a lýtka – beh, plávanie, bicyklovanie, turistika, je potrebné vyhýbať sa sedavému spôsobu života a nadváhe. V záťažových situáciach sa doporučuje nosiť podporné kompresívne pančuchy. V strave zabezpečiť dostatočný prísun vlákniny, ovocia a zeleniny. Aj pohánka pôsobí preventívne, priaznivo vplýva na srdce a cievy a je najlepším prírodným zdrojom rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev a tak pôsobí proti vzniku krčových žíl.
Žena , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2011-06-02 14:31
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať, ako postupovať v prípade začínajúcich kŕčových žíl, respektíve pri tvorbe metličiek. V našej rodine sa kŕčové žily vyskytujú-babka ich má veľmi nepekné a taktiež aj mamina. Rada by som tomu predišla, avšak pozorujem, že hlavne na pravej nohe v oblasti lýtka a na obidvoch nohách v oblasti členku sa mi tvoria metličky. Neviem, či mám tenkú kožu, ale na mojom tele vidno temer všade žily a mám pocit, že ako sa mi ohýba noha v kolene, tak zo zadu mi začínajú žily aj vystupovať na povrch. Snažím sa denne vykladať si nohy, keď sa dá, sprchovať ich striedavo teplou a studenou vodou, bicyklovať vo vzduchu, avšak najradšej by som sa hlavne tých metličiek zbavila. Mám ísť ku dermatovenerológovi alebo ku angiológovi ? aký liečebný postup by som mala od nich očakávať ? Vopred ďakujem za odpoveď, s pozdravom Betka
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-06 11:17
Re:
Dobrý deň Betka. Ochorenia ciev diagnostikuje a lieči angiológ. Vyšetrenie začína vždy rozhovorom s pacientom, odobratím anamnézy, so zameraním sa aj na ochorenia v rodine a vo Vašom živote, o užívaní liekov a aj o spôsobe života. Prevažne sedavé zamestnanie, alebo dlhodobé státie sú rizikové z hľadiska vzniku žilových ochorení a častejšie sa manifestujú u ľudí s genetickou predispozíciou. Fyzikálne vyšetrenie sa vykonáva v stoji, kedy sú varixy najlepšie viditeľné a v leže. Základom vyšetrenia je ultrasonografické vyš. žilového systému dolných končatín, ktoré v prípade, že sa zvažujete odstránenie varixov, je podmienkou. Zisťuje sa ním priechodnosť hlbokých žíl, či varixy nevznikli ako dôsledok prekonanej žilovej trombózy, alebo sú primárne. Zhodnotí sa aj priechodnosť a funkčnosť povrchových žíl a určí sa najoptimálnejšia liečba. Terapia je komplexná, zahŕňa režimové opatrenia, ktoré už poznáte a vykonávate, zapojte do svojho života čo najviac športových aktivít /z cvičení nie je vhodné posilňovanie/, nepriberajte na váhe, vyhýbajte sa statickému preťažovaniu končatín, nefajčite. V prípade subjektívnych ťažkosti, tie môžu byť hlavne v teplejšom počasí, užívajte aj venotoniká. Noste pravidelne kompresívne pančuchy, pri metličkách postačia podporné 140 DEN. V prípade, že tieto opatrenia nie su účinné, ochorenie progreduje, varixy prekážajú aj z estetického hľadiska, je tu aj možnosť ich odstránenia, chirurgickými metódami alebo skleroterapiou. Určite Vám angiológ po vyšetrení doporučí najoptimálnejší postup a liečbu.
Muž , 22 rokov,     (otázka pre doktora)2011-06-01 02:32
Dobrý deň, Mám taký problém, že keď hrám futbal, tak po chvíli začnem mať pocit ťažkých nôh. Som presvedčený, že to súvisí s kŕčovými žilami, aj keď zatiaľ nie sú viditeľné. Podobný pocit mám aj pri rýchlejšej chôdzi, najmä ak sa niekam ponáhľam. Ak skončím tieto aktivity, tak bolesti prestanú. Problém s kŕčovými žilami majú aj moji rodičia, takže to je zrejme dedičné. Najmä môj otec má viditeľné kŕčové žily na oboch nohách. Zaujímalo by ma najmä to, či sa dá nejako predchádzať prevenciou v uvedených problémoch? PS: Futbalu sa nemienim vzdať...
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-06 11:16
Re:
Dobrý deň. Pocit ťažkých nôh je typickým prejavom žilového ochorenia, ale najčastejšie sa objaví práve po záťaži, po dlhom sedení, státi, ťažkosti sa stupňujú v priebehu dňa s maximom večer, skôr už v kľude. Pohybovou aktivitou sa dá predísť týmto problémom, ak sú zapríčinené práve žilovou nedostatočnosťou. Ak Vaše ťažkosti vyprovokuje pohyb, problém nemusí byť žilového pôvodu. Pohyb a šport sú preventívne opatrenia nielen u žilových, ale vo všeobecnosti u všetkých cievnych ochorení. Máte genetickú predispozíciu, ktorú neovplyvníte, to ale neznamená, že sa u Vás ochorenie musí prejaviť. Ďalej športujte, vhodné su športy, kde sa za zapájajú do činnosti svaly nohy a lýtka – turistika, beh, plávanie, bicyklovanie, nevhodné je posilňovanie, nepriberajte na váhe, nefajčite, jedzte stravu bohatú na vlákniny, vyvarujte sa dlhodobému sedeniu a státiu, v záťažových situáciach /hlavne statická záťaž ako je dlhé sedenie, státie, cestovanie/ noste podporné kompresívne pančuchy 70-140 DEN. Futbalu sa kľudne venujte aj naďalej, tento šport by mohol byť problémový až v prípade prítomných varixov, kedy by mohlo pri hre dôjsť k ich poraneniu. Skúste aj pri športe nosiť podporné kompresívne podkolienky.
Muž , 45 rokov, SLOVINKY     (otázka pre doktora)2011-05-24 23:46
Už asi desať rokov mám pocit ťažkých nôh, najmä po celodenej chôdzi, alebo práci, niekedy viac niekedy menej. No asi pred dvomi rokmi som si ešte na futbale pohoršil, totiž možno ešte viac natiahol šlachy v pravom členku a odtedy skúšam rôzne druhy gelov, mastičiek, tabliet od bolesti no zbaviť sa bolesti na dlhší čas sa mi nedarí, pravý členok ma bolí ešte o niečo viac až niekedy som z toho zufalý.Musím chodiť do práce a tam byť 8 hod. na nohách. Žijem v anglicku tak neviem čo by som si mohol kúpiť tu na tie členky. Členky mam čisté bez výstupných žiliek zrejme určite budu tie kŕčové žily vnútorné.Ďakujem prosím odpíšte a poraďte niečo čo by ma konečne zbavilo ťažkostí.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-06-06 11:14
Re:
Vzhľadom na charakter Vašej práce dochádza u Vás k preťaženiu žilového systému, je sťažený odtok krvi z dolných končatín, čo sa prejaví pocitom ťažoby, napätia, niekedy až opuchom. Subjektívne ťažkosti môžu byť prítomné aj napriek tomu, že varixy nepozorujete. Doporučujem Vám počas dňa končatiny polohovať, vykladať do zvýšenej polohy, cvičiť žilovú gymnastiku. Vaším ťažkostiam uľaví aj kompresia, kúpte si podporné kompresívne podkolienky. Kompresia je veľmi dôležitá, podporí kožno – svalovú pumpu, zabraňuje preplňovaniu žíl krvou, zrýchli a uľahčí navrát žilovej krvi z nôh. Postačia podporné kompresívne podkolienky 140 DEN, zakúpite is ich bez predpisu. Pravidelne športujte, nepriberajte na váhe. Ak režimové opatrenia nebudú účinné, skúste užívať aj lieky zo skupiny venotoník, veľká časť je voľnopredajná v lekárni. Kompresia môže pomôcť aj pri ťažkostiach s členkom, ale vzhľadom na Vami udávaný úraz, by bolo najlepšie navštíviť najskôr ortopéda, nech zhodnotí stav a posúdi eventuálne poškodenie po úraze a doporučí Vám najlepšiu liečbu.
Muž , 40 rokov, Trenčianske Teplice     (otázka pre doktora)2011-05-19 19:47
Dobrý deň, v okolí členkov sa mi začali objavovať drobné žilky,čím ďalej tým viac. Mám genetické predpoklady,pretože matka to má tiež. Nohy ma nebolia. Prosím Vás dá sa tomu nejako predísť,aby sa mi to nerozširovalo? Ďakujem pekne.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-05-22 18:37
Re:
Dobrý deň. Drobné rozšírené žilky, alebo metličky patria medzi najčastejšie prejavy žilového ochorenia a vyskytujú sa prevažne na dolných končatinách. Na ich vzniku sa spolupodieľa viacero faktorov. Niektoré z nich ovplyvniť nevieme, je to hlavne genetická predispozícia /ochorenie v rodine/, vek, pohlavie a gravidita /výskyt sa zvyšuje vekom a častejšie postihuje ženy/. Spôsob života, dlhodobé sedenie a státie, inaktivita, obezita a fajčenie sú ďalšie rizikové faktory, ktoré by sme ovplyvniť vedeli. Komplexnou liečbou sa dá predísť progresii ochorenia aj vzniku komplikácii. Zahŕňa hlavne režimové opatrenia, medikamentóznu liečbu, kompresiu a v prípade pokročilých stavov aj chirurgické riešenie. Vyvarujte sa dlhodobému sedeniu a státiu, nohy počas dňa polohujte, vykonávajte žilovú gymnastiku /pohyby v členku pri sedení, výstupy na špičky pri dlhšom státi, chodenie na pätách/, pravidelne športujte /vhodná je turistika, beh, bicyklovanie, plávanie, tanec/, nenoste sťahujúce šatstvo, nepriberajte na váhe, nefajčite, majte pestrú stravu bohatú na vlákninu a pite dostatok tekutín. Dôležité je nosiť kompresívne pančuchy, v prípade metličiek postačia podporné 140 DEN na lýtka, sú voľno predajné v zdravotníckych potrebách. V prípade aj subjektívnych ťažkostí, najčastejšie sú to kŕče, pocit ťažoby, napätia, opuchy sa doporučuje užívať lieky zo skupiny venofarmák, Detralex na predpis lekárom, alebo voľno predajné venotoniká v lekárni, lokálne aplikujete maste s heparínmi.
Muž , 44 rokov, Žiar nad Hronom     (otázka pre doktora)2011-05-11 15:04
Dobrý deň. Mám sedavé povolanie. Dlhšiu dobu pociťujem v nohách pnutie a miestami nepríjemné štípanie a pálenie v nohách, ktoré sa stupňuje. Nohy mi nepuchnú, varixy nemám. Niekoľko rokov mám v oblasti členkov viditeľné tmavé žilky v súčasnej dobe začali vytvárať aj na stehnách. O svojom probléme, nepríjemnom pocite a štípaní v nohách som sa rozprával s mojim obvodným lekárom. No ten prikladal nepríjemný pocit v nohách nedávnej hernii disku v krížovej oblasti ktorú som dostal pred pár mesiacmi. Postavu mám štíhlu, krvný tlak v poriadku dlhodobo sa liečim a užívam lieky na EPI. Začal som nosiť pančuchy. Po zakúpení Aviceum 140 Den som si všimol viditeľný ústup žiliek v oblasti členkov. Zaujímalo by ma: či moje nasledovné problémy je potrebné vyšetriť odborným lekárom, alebo stačí pokračovať v nosení kompresných pančuch ?
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-05-22 18:34
Re:
Dobrý deň. Ťažkosti ktoré popisujete by mohli súvisieť so žilovou otázou, kedy je sťažený odtok žilovej krvi z dolných končatín, čo sa prejavuje pocitom ťažkých nôh, napätia, pálenia, svrbenia až pocitom opúchania. Statická záťaž, dlhé sedenie vo Vašom prípade, alebo státie tento stav zhoršujú. Subjektívne problémy nemusia vždy korelovať s klinickým nálezom na dolných končatinách, ťažkosti môžu byť prítomné aj keď nemáte varixy. Najvýraznejšie sú skôr v kľude, pohyb naopak stav zlepšuje. Pre herniáciu disku je charakteristická bolesť v postihnutej časti chrbtice s vyžarovaním najčastejšie do dolných končatín po vonkajšej ploche stehna a lýtka /lokalizácia závisí od poškodenej oblasti chrbtice/, trpnutie, mravenčenie a slabosť končatín, pohyb stav zhoršuje a najväčšie bolesti sú skôr v úvode chôdze. Skúste Vy sám odsledovať charakter Vašich ťažkostí. To, že nosíte kompresívne pančuchy je správne, noste ich vždy počas dňa, aj v práci, kompresívna trieda je postačujúca. Kompresia podporuje kožno slavovú pumpu, vyvíja tlak na povrchové aj hlboké žily, zabraňuje ich preplňovaniu, a uľahčuje návrat žilovej krvi z nôh. Pomôžu aj ďalšie režimové opatrenia, nohy polohujte, vykladajte do zvýšenej polohy, robte žilovú gymnastiku aj počas dňa v práci pri sední, pravidelne športujte /vhodné su športy, kde sa za zapájajú do činnosti svaly nohy a lýtka – turistika, beh, plávanie, bicyklovanie, nevhodné je posilňovanie/, nepriberajte na váhe. Pomôžu aj lieky zo skupiny venotoník, Detralex 2 tbl denne na predpis lekárom, alebo aj voľno predajné v lekárni /Venoruton/. V prípade pretrvávania ťažkostí navštívte aj angiologickú ambulanciu, kde sa presne zhodnotí stav žilového systému dolných končatín.
Žena , 52 rokov, Nitra     (otázka pre doktora)2011-04-29 16:14
Dobrý deň, mám opuchnuté nohy nad členkami približne pol roka. V poslednej dobe mám ľavú nohu opuchnutú viac a začínajú mi kožou pretekať kvapky vody, mám nadváhu. Dá sa s tým niečo urobiť? Ďakujem za odpoveď.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-05-10 12:54
Re:
Opuchy na dolných končatinách môžu mať rozličnú príčinu. Môžu ich spôsobovať interné ochorenia /najčastejšie ochorenia srdca, obličiek, štítnej žľazy, pečene/, väčšinou sú symetrické na oboch končatinách, alebo sú prítomné aj na iných miestach. Môžu ich spôsobovať aj niektoré lieky, na zníženie tlaku krvi amlodipin, nesteroidné antiflogistiká, kortikosteroidy, u žien hormonálne kontraceptíva. Príčinou môžu byť aj lokálne zmeny v oblasti nohy, zápaly kĺbov, šliach, deformity nohy, úrazy. Pacienti s obezitou majú väčší sklon k tvorbe opuchov, zvlášť po statickej záťaži a v teplom prostredí. Z cievnych ochorení je to hlavne chronická žilová nedostatočnosť a lymfedém. V týchto prípadoch môžu byť opuchy asymetrické, závislé od rozsahu a závažnosti postihnutia žilovo – lymfatického systému na jednotlivých končatinách. Opuchy lokalizované viac na členku bývajú skôr z preťaženia žilového systému, ak je opuch prítomný aj na dorze nohy a prstoch pravdepodobne sa jedná o lymfedém. Náhle vzniknutý jednostranný opuch končatiny budí aj podozrenie z vzniku žilovej trombózy. Doporučujem Vám preto navštíviť Vášho lekára, ktorý zhodnití Váš celkový stav a cievnu ambulanciu, kde sa vykonáva diagnostika cievnych ochorení a určí sa ďalší postup a liečba.
Muž , 44 rokov, Kremnica     (otázka pre doktora)2011-04-28 09:53
Dobrý deň, som cca 1 rok po operácii kŕčových žíl (stripping VSM). Rád by som sa spýtal na nasledujúce: Čo je považované za dlhšie státie? Môže státie do cca 10 minut zhoršiť stav žíl? A ako je to, prosím, v prípade dlhšieho sedenia? Môže mať trvalé spanie s podloženými DK nejaký negatívny efekt (napr. vyššia záťaž žíl v oblasti stehien apod.)?Veľmi pekne ďakujem a prajem krásný den. Marek
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-05-09 14:53
Re:
Dobrý deň, Marek. Dlhodobé státie a sedenie je rizikový faktor z hľadiska vzniku krčových žil. Riziko sa navyšuje aj genetickou záťažou, obezitou, nosením sťahujúceho šatstva, inaktivitou, fajčením a prekonanou žilovou trombózou /sekundárne varixy/. Je to ochorenie čisto „ľudské“ a súvisí aj so vzpriameným držaním tela, aj napriek tomu, však žilovými problémami netrpia všetci ľudia. Výskyt varixov je prevažne u jedincov s viacerými rizikovými faktormi. Niektoré su neovplyvniteľné /genetika, vek, pohlavie/ iné ovplyvniť vieme. Dlhodobá statická záťaž je nevhodná u ľúdí, ktorí majú zvýšené riziko, alebo už ochorením žíl trpia. Aký dlhý čas státia je už nevhodný, je ťažko presne definovať. Každý sme individuálny a záťaž tolerujeme rôzne, závisí to aj od stupňa ev. pokročilosti ochorenia. Sám už dobre asi viete, akú záťaž ste schopný zvládnuť Vy sám. V prípade, že dlhodobé státie, alebo sedenie vyžaduje Vaše pracovné zaradenie, doporučujem Vám nosiť pravidelne podrné kompresívne pančuchy, končatiny aj počas dňa polohovať /vykladať do zvýšenej polohy/, pravidelne končatinami pri stoji alebo v sede hýbať /pohyby v členkoch/, pravidelne športovať /hlavne športy, ktoré posilňujú svalovú pumpu lýtkových svalov – turistika, bicyklovanie, plávanie/, nepriberajte na váhe. V prípade subjektívnych ťažkosti /bolesti, napätie, krče, pocit ťažoby/ užívajte aj venotoniká. Spanie s podkožnenými nohami nemá negatívny vplyv, skôr naopak, je jedným z režimových opatrení, uľahčuje spätnému toku krvi z dolných končatín a zmierňuje ťažkosti.
Žena , 20 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2011-04-18 20:50
Dobrý deň, môj 21 ročný priatel prekonal v januáry hlbokú žilnú trombózu v ľavom lýtku. Pretože má k tomuto dedičné sklony, bola mu predpísaná dlhodobejšia liečba Warfarinom, ktorá vyžaduje i vyhýbanie sa určitému druhu zeleniny a alkoholu. To druhé však dosť často porušuje a nedá si povedať. Hrozí mu nejaké iné nebezpečenstvo ako ešte vyššie riziko krvácania pri úraze? Vopred ďakujem za odpoveď
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-05-01 11:10
Re:
Dobrý deň. Warfarín sa používa v dlhodobej liečbe a v prevencii revidivy žilovej trombózy a pľúcnej embólie, narušuje tvorbu koagulačných faktorov závislých od vitamínu K, pôsobi teda ako jeho antagonista. Hlavnou úlohou je dosiahnuť dlhodobo stabilnú terapiu, pri ktorej sa dostatočne zníži riziko trombózy a nenavyšuje sa riziko krvácivých komplikácii. Dávkovanie je individuálne a monitoruje sa laboratórnym testom zvaným Quick /protrombínový čas/ a hodnotou INR /pre liečbu flebotrombózy väčšinou sa udržiava INR v rozmedzí 2-3/. V úvode terapie by mal ošetrujúci lekár ozrejmiť pacientovi zmysel a vážnosť terapie, možné riziká a faktory, ktoré ovplyvňujú liečbu. Práve pri liečbe Warfarínom je potrebné upraviť stravovacie návyky /potraviny s vyšším obsahom vitaminu K – listová zelenina/ a obmedziť aj požívanie alkoholu. Zvýšený prísun vit. K znižuje účinok Warfarínu, liečba je neúčinná s vyšším rizikom vzniku novej trombózy. Naopak, zvýšené požívanie alkoholu zosilňuje účinnosť Warfarínu a zvyšuje riziko krvácivých komplikácii. Nedoporočuje sa však úplné vylúčenie potravín s obsahom vit K, ale skôr dosiahnuť jeho stabilný prísun, aby nedochádzalo k výkyvom v liečbe. Doporučená denná dávka vit K je 70-80 µg a nemala by prekročiť 250 µg. Čo sa týka užívania alkoholu, možný je jeden drink denne /s obsahom alkoholu 20-30 gramov/ čo predstavuje 0.5 litra 10-12 st. piva, 2 dcl vína denne, alebo 0.5 dcl destilátu. Treba si však uvedomiť, že alkohol môže významne zhoršiť aj priebeh iných ochorení /ochorenia pečene, pankreasu a srdca/, preto k jeho užívaniu treba pristupovať s rešpektom, ev. poradiť sa s lekárom. Je potrebné spomenúť aj množstvo liekových interakcií, ktoré ovplyvňujú stabilitu liečby, zosilňujú alebo naopak znižuju účinnosť Warfarínu. V prípade novo pridaného lieku /týka sa to aj voľno predajných liekov/ ev. zmeny v chronickej medikácii, je vhodné sa poradiť s lekárom, ktorý liečbu Warfarinom kontroluje, ak ide o liek, ktorý ovplyvňuje úcinnosť Warfarínu, upravujeme dávkovanie Warfarinu a častejšie kontrolujeme INR. Nutné je aj pripomenúť, že okrem medikamentóznej antikoagulačnej terapia /Warfarinom/ dôležitú úlohu v liečbe flebotrombózy zohráva aj kompresia, kompresívnymi pančuchami tr II, ako prevencia vzniku potrombotického syndrómu.
Muž , 43 rokov, Myjava     (otázka pre doktora)2011-04-15 18:47
Dobrý deň! Som už dva mesiace po operácii varixov ľavej nohy .Poslednú dobu mi dosť opúcha členok a nárt, hlavne keď v práci dlhšie stojím na nohách. V noci si dám na členok studený mokrý zábal, ale veľmi to nepomáhá. Čo s tým?? Ďakujem za radu!!
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-04-02 17:47
Re:
Dobrý deň. Jedna operácia varixov nemusí vždy a natrvalo vyriešiť problémy, ktoré súvisia so žilovou nedostatočnosťou. Je potrebné aj po operácii nosiť kompresívne pančuchy, dodržiavať režimové opatrenia, končatiny polohovať aj počas dňa /vykladať dolné končatiny do zvýšenej polohy/, zabezpečiť dostatočný pohyb a v prípade Vaších ťažkostí užívať aj venotoniká. Keďže ste po operácii, prítomný je jednostraný opuch, je potrebné aj ultrasonografické vyšetrenie za účelom vylúčenie ev. trombózy žil a zhodnotenia žilového systému po operácii. V prípade, že ultrasonografia bude negatívna, režimové oparenia nepomôžu, konzultujte aj ortopéda.
Muž , 56 rokov, Košice     (otázka pre doktora)2011-03-25 11:44
Dobrý deň,mám kŕčové žily 20 rokov po operacii a 5 rokov po sklerotizácii, ktorá mi nepomohla. Na lýtku, kde je žila veľká, mám dosť suchú kožu a dosť to svrbí. Prosím, poradíte mi, čím to mám natierať? Ďakujem.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-04-09 09:45
Re:
Dobrý deň. Pokročilé žilové ochorenie vedie k vzniku trofických zmien na koži a v poslednom štádiu až k vzniku vredov predkolenia. Jedným z prejavov je aj ekzematózna dermatitída so sklonom k suchosti a k vzniku zápalu. Často sa stane, že koža popraská, úporne svrbí a páli. Je dobré na pokožku aplikovať mastné krémy a predchádzať tak vysušeniu a popraskaniu kože, ev. sa o lokálnej liečbe môžete poradiť s dermatológom. Liečba však musí byť komplexná, zahŕňa hlavne kompersívnu terapiu, je potrebné nosiť kompresivne pančuchy kompresnej triedy II., medikamentóznu liečbu venofarmakami, dlhodobo Detralex 2 tbl denne a režimové opatrenia. Doporučujem Vám pravidelné angiologické kontroly. Ultrasonograficky je potrebné zhodnotiť stav žilového systému a ev. zvážiť podľa nálezu aj reoperáciu.
Žena , 31 rokov, Bratislava     (otázka pre doktora)2011-03-20 10:43
Dobrý deň, na nohách mám dosť viditelné žily, keď cvičím, alebo som v lete vonku, sú ešte viac viditelné. Mám i dosť svetlú pleť, takže mi presvitajú. Chcem sa spýtať, či nejde o kŕčové žily a čo sa s tým dá robit, skoro vôbec,kvôly tomu nenosím sukne. Ďakujem za odpoveď.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-04-02 08:43
Re:
Krčové žily, alebo varixy sa tvoria na cievach kože a podkožia, sú viditeľne rozšírené, často aj vyklenuté a majú kľukatý priebeh. Najčastejšie vznikajú na dolných končatinách. Sú rôznej veľkosti, najmenšie metličky, prejavujúce sa ako drobné červené, modré alebo fialové vejáriky, väčšie retikulárne varixy s priemerom do štyroch milimetroch a veľké kmeňové varixy v povodí hlavných povrchových žil. U ľudí s nižšou telesnou hmotnosťou, ev. menšou svalovou hmotou môžu byť žily viac viditeľné, pričom nemusí sa jednať o krčové žily. Skúste nosiť podporné kompresívne pančuchy 70-140 DEN, zakúpite si ich v zdravotníckych potrebách, pravidelne cvičte, doporučuje sa turistika, bicyklovanie, plávanie, nohy polohujte, udržujte primeranú hmotnosť, sprchujte končatiny studenou vodou. V prípade pochybnosti navštívne svojho praktického lekára, ktorý stav zhodnotí a doporučí Vám liečbu alebo vyšetrenie u špecialistu, angiológa. Ten na základe ultrasonografie Vám navrhne možnosti odstránenia varixov, chirurgicky alebo skleroterapiou.
Žena , 38 rokov, Bardejov     (otázka pre doktora)2011-03-04 14:41
Už dlhšiu dobu mávam pocit ťažkých nôh. Keď prídem z práce musím si sadnúť a nohy si vyložit ,lebo ma bolia. V rodine máme problém s kŕč.žilamy.Ešte som nebola na žiadne vyšetrenie. Chcem sa spýtať,kam by som mala ísť za akým lekárom a ako sa robí vyšetrenie žíl? Nie je to bolestivé? Ďakujem
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-03-18 13:41
Re:
Príznaky, ktoré Vás trápia môžu byť spôsobené žilovou nedostatočnosťou. Uvádzate aj rodinnú záťaž, z ďalších rizikových faktorov vzniku žilových ochorení je aj dlhodobé sedenie a státie, obezita, inaktivita, tehotenstvo, hormonálna liečba, fajčenie. Počas dňa predchádzajte dlhodobému státiu a sedeniu, ak je to nevyhnutné, nohy počas dňa polohujte alebo aspoň robte pohyby dolnými končatinami /vstávanie na špičky, prešľapovanie, pohyby v členku, krúžte a kmitajte chodidlami/, noste podporné kompresivne pančuchy 140-280 DEN, môžete si ich zakúpiť v zdravotníckych potrebách a zmierniť ťažkosti pomôžu aj lieky zo skupiny venofarmák /Detralex na predpis, alebo voľnopredajné venotoniká v lekárni/, lokálne aplikujte maste s heparoidmi. V prípade, že sa stav nezlepší, pozorujete už krčové žily, navštívte angiológa, ktorý zhodnotí stav žilového systému. Vyšetrenie žil je bezbolestné, spočíva vo fyzikálnom vyšetrení v stoji aj v leže a ultrasonografickom vyšetrení. USG vyšetrenie je bezbolestné, neinvazívne, nijako nezaťažuje organizmus a väčšinou postačuje na určenie správnej diagnózy, podá presnú informáciu o priechodnosti a funkčnosti hlbokého aj povrchového žilového systému, na základe čoho sa určí aj najoptimálnejšia liečba.
Žena , 25 rokov, Čadca     (otázka pre doktora)2011-02-11 13:39
Som budúca mamička chcem sa spýtať ako je to s kŕčovými žilami počas tehotenstva? Ako im mám predísť?
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-02-23 09:40
Re:
Tehotenstvo je rizikové obdobie z hľadiska vzniku krčových žien u ženy. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré ovplyvňujú napätie žilovej steny, nárastom hmotnosti, zadržiavaním vody v organizme, zhoršením žilového návratu v dôsledku tlaku zväčšenej maternice na dolnú dutú žilu a panvové žily. Krv sa hromadí v dolných končatinách, povrchové žily sa rozširujú a vznikajú varixy. Riziko sa zvyšuje aj genetickou predispozíciou, spôsobom života, dlhodobým státim a sedením, obezitou, inaktivitou, fajčením. Kompresívna liečba je najlepšou prevenciou vzniku varixov a komplikácii s nimi súvisiacimi. V prípade, ža máte predispozíciu a zatiaľ nemáte viditeľné varixy, zakúpte si podporné kompresívne pančuchy 140-280 DEN v zdravotníckach potrebách. Ak máte viditeľné varixy mali by ste nosiť kompersivne pančuchy triedy II., su hradené poisťovňou, jedny za pol roka. Pre tehotné ženy sú k dispozícii aj tehotenské pančuchové nohavice. Môže Vám ich predpísať Váš gynekológ, alebo angiológ. Dbajte na životosprávu, snažte sa veľa nepriberať, jedzte veľa vlákniny, ovocia a zeleniny, nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Vyvarujte sa dlhodobému státiu a sedeniu. Nezabúdajte na pohyb, veľa sa prechádzajte, cvičte žilovú gymnastiku, vhodné je plávanie. Doprajte si aj primeraný oddych, odpočívajte s nohami vo zvýšenej polohe, od polovice tehotenstva nespite v polohe na chrbte ani bruchu. Vhodné je sprchovanie nôh studenou sprchou, lokálna aplikácia chladivých mastí a gélov. Nefajčite. Nenoste žiadne sťahujúce oblečenie, s výnimkou kompresívnych pančúch. Všetky tieto opatrenia sú bezpečné pre Vás aj dieťa, v úvahu pripadá aj medikamentózna liečba venotonikami, ktorá je bezpečná od druhej polovice tehotenstva do pôrodu, Detralex alebo Cyclo-3-fort, na doporučenie lekára.
Žena , 45 rokov, Žilina     (otázka pre doktora)2011-02-02 17:24
Dobrý deň, Bola som na vyšetrenie dolných končatín,lekár mi predpísal kompresívne pančuchy. Prosim Vás môžete mi vysvetliť princíp ako fungujú a musím ich nosit stále? Ďakujem.
MUDr.Iveta Susztayová     (odpoveď)2011-02-12 11:25
Re:
Kompresívne pančuchy sa používajú na liečbu ochorení žilového a lymfatického pôvodu. Práve kompresia, zohráva u týchto ochorení najdôležitejšiu úlohu. Jej cieľom je vytvoriť dostatočný tlak na stenu povrchových aj hlbokých žil a tým predchádzať stagnácii krvi v nohách, uľahčiť návrat žilovej krvi a taktiež lymfy z dolných končatín. Podporuje kožno-svalovú pumpu a znižuje zvýšený tlak v žilách. Na kompresiu sa môžu použiť elastické obvínadla, alebo kompresívne pančuchy. Pančuchy su praktickejšie a pohodlnejšie. Zabezpečujú stály tlak, najvyšší vždy v oblasti členka, smerom hore sa zmierňuje. Typ pančuchy a kompresívna trieda sa určí podľa rozsahu ochorenia. Je veľmi dôležité vybrať správnu veľkosť odmeraním obvodov a dĺžky končatiny, v tomto Vám poradí Váš ošetrujúci lekár, alebo pracovníci vo výdajni zdravotníckych pomôcok. Ak sa Vám zdá, že pančucha nesedí, poraďte sa s odborníkom, nikdy pančuchu sám neupravujte. V súčastnosti je k dispozícii široká ponuka pančúch, z rozličných materiálov /elastan, polyamid, mikrovlákno, viskoza, bavlna, lycra/, ktoré zabezpečujú správnu kompresiu, ale aj starostlivosť o pokožku /obsahujú ióny striebra s protizápalovým a antibakteriálnym účinkom, alebo prírodné výťažky, ktoré pokožku hydratujú, vyživujú a osviežujú/, v rozličných farebných prevedeniach, aby pančucha spĺňala nielen liečebnú funkciu, ale aby bola prijateľná aj z estetického hľadiska. Keď si pančuchu natiahnete, nech Vás neodradí príliš silný tlak, je dobre postupne si na pančuchu zvyknúť, začať ju nosiť doma na pár hodín a postupne čas nosenia predľžovať. Ak máte problém s navliekaním pančúch, existujú aj pomôcky, k tomu určené /sú hradené poisťovňou/. Doporučuje sa pančuchy obliecť skoro ráno, kedy ešte žily nie sú veľmi preplnené a nosiť ich čo najčastejšie, v priebehu dňa, vždy pri záťaži /dlhodobé sedenie, státie, dlhé cestovanie/. Počas spánku ich nepotrebujete. Správnym a častým nosením predíjdete subjektívnym ťažkostiam, ako sú hlavne pocit ťažoby, bolesti, krče v dolných končatinách a v neposlednom rade aj opuchy. Správne zvolená kompresia, spolu s režimovými opatreniami, podpornou medikamentóznou liečbou /venofarmaká/ stabilizuje a bráni progresii ochorenia a je aj prevenciou vzniku komplikácii, ako sú povrchové zápaly žil a hlboká žilová trombóza.